Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | IFRS

IFRS 15 môže zmeniť spôsob vykazovania výnosov v automobilovom odvetví

Nový štandard IFRS 15 Výnosy zo zmlúv so zákazníkmi môže ovplyvniť načasovanie výnosov u dodávateľov automobilových komponentov.

Upozorňuje na to spoločnosť EY vo svojom článku „The new revenue recognition standard – automotive industry“.

Dodávatelia môžu OEM výrobcom automobilov dodávať komponenty, ktoré sú vyrobené na základe presných špecifikácií pre konkrétny model automobilu. V takom prípade im môže podľa IFRS 15 vzniknúť povinnosť vykazovať výnosy v priebehu času (výroby), ak doteraz výnosy vykazovali jednorazovo po ukončení výroby alebo dodávky.

Dodávatelia musia posúdiť, či majú vyrábané komponenty alternatívne uplatnenie na trhu. Pre tento účel IFRS 15 požaduje, aby posúdili jednak zmluvné podmienky s odberateľom (či zmluva umožňuje ich predaj inému zákazníkovi, napr. dílerom a autoservisom), a jednak ekonomickú realizovateľnosť alternatívneho použitia (napr. či by dodávateľovi nevznikli také vysoké náklady, že by sa alternatívny predaj stal nezaujímavým).

Dodávatelia musia ďalej posúdiť, či majú na základe zmluvy s OEM odberateľom právo požadovať úhradu za už vyrobené / dodané komponenty, resp. aspoň nárok na kompenzáciu za už odvedenú prácu, a to aj napriek tomu, ak odberateľ môže od zmluvy odstúpiť z dôvodov iných ako neplnenie zmluvného záväzku zo strany dodávateľa.

Ak dodávateľ nemá pre vyrábané komponenty alternatívne uplatnenie a podľa zmluvy má nárok na odmenu alebo kompenzáciu za už zrealizované plnenie, musí vykazovať výnosy priebežne počas výroby komponentov, a nie jednorázovo pri zrealizovaní dodávky alebo ukončení výroby.

EY tiež upozorňuje na problematiku vykazovania výnosov súvisiacich s výrobou foriem a nástrojov, ktoré sú určené pre produkciu konkrétneho automobilového komponentu. Dodávatelia uzatvárajú s OEM odberateľmi dlhodobé zmluvy na dodávku komponentov, na základe ktorých musia vyrobiť aj potrebné formy a nástroje, pričom vlastnícky titul k týmto formám a nástrojom často prechádza na OEM odberateľa už po ich vyrobení, hoci ich dodávateľ naďalej na výrobu komponentov podľa zmluvy používa.

V týchto prípadoch budú musieť dodávatelia posúdiť, či dodanie takýchto foriem a nástrojov predstavuje samostatné plnenie, na ktoré je potrebné alokovať časť výnosov. Pritom budú musieť zvažovať, či sa jedná o formy a nástroje, ktoré sú fyzicky a funkčne oddeliteľné od komponentov, ktoré sa na nich vyrábajú, ako aj to, či je ich dodanie samostatne špecifikované v zmluve. Ak sa jedná o takéto samostatné plnenie, budú musieť výnosy s ním súvisiace vykazovať oddelene od dodávky vyrábaných komponentov, pričom budú musieť posúdiť aj načasovanie týchto výnosov podľa toho, ako a kedy nad formami a nástrojmi preberie OEM odberateľ kontrolu.

EY v článku tiež rozoberá špecifiká súvisiace s vykazovaním peňažných a nepeňažných predajných stimulov a bonusov, ktoré používajú samotní OEM výrobcovia pri predaji vozidiel distribútorom, dílerom alebo konečným spotrebiteľom.

EY upozorňuje, že vo vyššie uvedených prípadoch budú musieť podniky aplikovať vlastný úsudok, pričom názory na spôsob vykazovania výnosov sa môžu v blízkej budúcnosti ešte zmeniť podľa toho, aké budú prvé praktické skúsenosti podnikov alebo v prípade dodatočných usmernení zo strany IASB. 

Štandard IFRS 15 je účinný pre účtovné obdobia začínajúce sa 1. januára 2017 alebo neskôr s možnosťou skoršieho uplatnenia.

Súvisiace články: 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: