Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | IFRS

IFRS 15: Vykazovanie výnosov a záväzkov z práva zákazníka na vrátenie tovaru

Podľa IFRS 15 predstavuje právo na vrátenie tovaru variabilné protiplnenie, ktoré musí spoločnosť zohľadniť pri vykazovaní výnosov a zodpovedajúcu hodnotu vykázať v záväzkoch a aktívach v súvahe

Tento článok sa venuje vykazovaniu výnosov z predajných zmlúv podľa nového štandardu o vykazovaní výnosov IFRS 15, pri ktorých je súčasťou ceny transakcie variabilné protiplnenie, v tomto prípade právo zákazníka na vrátenie tovaru. Článok je spracovaný z materiálu spoločnosti EY „A closer look at the new revenue recognition standard“. 

Podľa štandardu právo na vrátenie tovaru nepredstavuje oddelený, samostatný prísľub plnenia zo zmluvy („distinct performance obligation“). Ovplyvňuje však výšku ceny transakcie a výšku výnosov, ktoré účtovná jednotka môže vykázať, t.j. spôsobuje variabilitu v cene transakcie – protiplnenie prijaté od zákazníka je variabilné.

Aj keď sa požiadavky nového štandardu IFRS 15 významne nelíšia od súčasnej praxe podľa IAS 18, prinášajú niekoľko rozdielov. 

Podľa nového štandardu spoločnosť vypočíta cenu transakcie a aplikuje na ňu obmedzenie (časové oddialenie výnosov) vyplývajúce z práva zákazníka vrátiť tovar, t.j. odhadne časť tržieb vzťahujúcu sa k produktom, ktoré podľa jej očakávania zákazníci vrátia a o túto čiastku poníži výnos vykázaný v momente predaja.

Zatiaľ sa nedá s istotou predpokladať, či sa nový spôsob vykazovania obmedzenej časti ceny transakcie bude odlišovať od súčasnej praxe. Podobne ako podľa IAS 18, sa táto časť ceny transakcie vykáže ako záväzok vyplatiť zákazníkom späť cenu za vrátené produkty, a ako výnos bude vykázaná až v momente, kedy obmedzenie pominie, t.j. po uplynutí lehoty na vrátenie produktov.

IASB vytvorila požiadavku obmedziť vykázanú cenu transakcie vo výnosoch, aby účtovné jednotky vykazovali výnosy až po nadobudnutí istoty,  že budú skutočne zrealizované, t.j. keď pominie neistota spojená s variabilným protiplnením. Pri posudzovaní výšky obmedzenia výnosov treba brať do úvahy pravdepodobnosť a významnosť zvrátenia výnosov.

Podľa IFRS 15 budú musieť spoločnosti na konci každého účtovného obdobia prehodnotiť predpoklady, ktoré používajú pri odhadovaní počtu vrátených produktov a pri oceňovaní záväzku na vrátenie tovaru. Ak sa tieto predpoklady zmenia, budú musieť upraviť výšku vykázaných výnosov a záväzku na vrátenie tovaru.

IFRS 15 ďalej berie do úvahy fakt, že v momente, keď zákazník využije svoje právo na vrátenie tovaru, spoločnosť získa produkt naspäť a môže ho znova predať príp. opraviť alebo inak využiť. Podľa štandardu preto účtovná jednotka v momente prvotného predaja ( t.j. keď je vykázanie výnosov oddialené) vykáže v súvahe aktívum, ktoré zohľadňuje jej právo na spätné nadobudnutie produktov vrátených zákazníkmi, a o túto čiastku zároveň upraví svoje náklady na predaj. Aktívum je pri zaúčtovaní ocenené v skladovej hodnote predaných produktov poníženej o prípadné náklady spojené s vrátením tovaru. Na konci účtovného obdobia musí spoločnosť prehodnotiť výšku zaúčtovaného aktíva, jednak z dôvodu zmeny predpokladov o očakávanom počte vrátených kusov, ale aj z dôvodu testovania samotnej hodnoty vrátených produktov: ak očakáva, že ich trhová hodnota bude nižšia ako hodnota, v ktorej boli prvotne zaúčtované, musí hodnotu aktíva upraviť smerom nadol.

Klasifikácia v súvahe sa odlišuje od súčasnej praxe, podľa ktorej spoločnosť vykazuje záväzok na vrátenie a prislúchajúci náklad, ale nie vždy vykazuje aj aktívum súvisiace s hodnotou očakávaného vráteného tovaru. Podľa IFRS 15 sa záväzok na vrátanie tovaru musí vykazovať oddelene od tohto aktíva.

Pre bežných výrobcov a predajcov bude dôležitou zmenou najmä to, že právo na vrátenie tovaru predstavuje variabilné protiplnenie, pri ktorom musia zvážiť, či ich súčasné predpoklady a metódy používané pre odhadovanie vráteného tovaru sú adekvátne .

Príklad zo štandardu IFRS 15 — Právo vrátenia tovaru (IFRS 15.IE110-IE115)

Spoločnosť uzavrie 100 predajných zmlúv so zákazníkmi, každá zo zmlúv obsahuje predaj jedného produktu za 100 EUR, t.j. celková predajná cena je 100 produktov x 100 EUR= 10 000 EUR. Peňažný príjem je uskutočnený v momente transferu kontroly nad produktom. Medzi bežné obchodné praktiky spoločnosti patrí aj právo zákazníka vrátiť nepoužitý tovar do 30 dní s vrátením peňazí v plnej výške. Náklady spoločnosti na výrobu a predaj každého z produktov sú 60 EUR.

Účtovná jednotka aplikuje požiadavky štandardu IFRS 15 na všetkých 100 zmlúv ako na jedno portfólio, pretože vplyv na finančné výkazy bude podobný, ako keby aplikovala štandard na každú individuálnu zmluvu zvlášť.

Pretože zmluva umožňuje zákazníkovi vrátiť produkt, prijaté protiplnenie od zákazníka je variabilné. Na odhad variabilnej zložky protiplnenia použije spoločnosť metódu očakávanej hodnoty (podľa odseku 53(a) zo štandardu IFRS 15) a odhadne, že 97 produktov zostane predaných a zákazníci vrátia 3 produkty. Po zvážení požiadaviek v odsekoch 56-58 štandardu IFRS 15 spoločnosť usúdi, že aj keď je vrátenie tovaru mimo jej kontroly, pre tento typ produktov a zákaznícku skupinu má dostatok skúseností, ktoré môže použiť na odhadnutie počtu vrátených produktov.  Neistota navyše pominie v krátkom časovom úseku (30 dňová lehota na vrátenie). Podľa spoločnosti je tak vysoko pravdepodobné, že po uplynutí 30 dňovej lehoty nenastane významné zvrátenie výnosov týkajúcich sa 97 kusov v celkovej výške 9 700 EUR.

Spoločnosť ďalej odhaduje, že náklady na spätné získanie produktov sú nemateriálne a že ich bude môcť predať so ziskom (t.j. za viac ako 60 EUR za kus).

V momente transferu kontroly spoločnosť nevykáže výnos z predaja troch produktov, ktoré očakáva, že zákazníci vrátia, ale tento výnos oddiali až do momentu, kedy nadobudne istotu (uplynutie lehoty na vrátenie).

Následne v súlade s odsekmi  55 a B21 štandardu IFRS 15 vykáže:

  1. Výnos vo výške 9 700 EUR (100 EUR x 97 produktov, ktoré odhaduje, že zostanú predané)
  2. Záväzok  kompenzovať vrátené produkty vo výške 300 EUR ( 100 EUR vrátená predajná cena v plnej výške x 3 vrátené produkty )
  3. Aktívum vo výške 180 EUR (60 EUR jednotkový náklad x 3 produkty).

V prípade záujmu o viac informácií z oblasti IFRS neváhajte kontaktovať Dalimila Draganovského na dalimil.draganovsky@sk.ey.com.

Na spoločnosť EY sa vzťahuje obmedzenie zodpovednosti Prevádzkovateľa portálu CFO.sk a jeho odborných prispievateľov a partnerov.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: