Stratégia & Financovanie | Podnikanie

Stavebné firmy na Slovensku stále berú aj stratové zákazky

Pri inžinierskych stavbách začnú firmy každý piaty projekt aj keď vedia, že bude stratový, nedostatočné kalkulácie a stratové projekty mali byť aj jednou z príčin úpadku Váhostavu

Stavebné firmy si z minulých rokov nesú bremeno neziskových alebo dokonca stratových zákaziek. Tie uzatvárajú pre nedostatok práce a tvrdý konkurenčný boj. Z celkového objemu zásobníka práce tvoria v priemere až 15 %. Vyplýva to z najnovšej štvrťročnej analýzy slovenského stavebníctva analytickej spoločnosti CEEC Research.

Stratové zákazky a nedostatočné kalkulácie stavebných projektov mali byť aj jednou z príčin úpadku Váhostavu.

Súvisiaci článok: Čo prinesie reštrukturalizácia Doprastavu a Váhostavu slovenskému stavebníctvu

Situácia je najhoršia v segmente inžinierskych spoločností, kde podiel stratových zákaziek dosahuje viac ako pätinu (22,9 %). Firmy, ktoré sa venujú výstavbe pozemných stavieb, potvrdili 12,9 % problémových zákaziek s dumpingovými cenami. Rozdiely medzi segmentmi podľa veľkosti nie sú také výrazné – 17,4 % stratových zákaziek v prípade veľkých spoločností a 14,5 % u malých a stredných firiem. 

Akceptovanie stratovej zákazky nemusí byť nevyhnutne zlé rozhodnutie, ak stavebná firma nemá ziskovejšie projekty, v ktorých by mohla využiť svoje kapacity, za predpokladu, že zákazka jej vygeneruje pozitívny cashflow. Cashflow a jeho načasovanie počas stavebného projektu by mali byť ešte dôležitejším faktorom, ako účtovný zisk, najmä v súčasnej napätej situácii na stavebnom trhu. Na problémy s načasovaním cashflow počas stavebných a infraštruktúrnych projektov doplatila aj kedysi najväčšia stavebná spoločnosti vo Veľkej Británii Jarvis Plc.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že tretina stavebných firiem na Slovensku má zásobníky práce plnšie ako pred rokom. Zákazky majú spoločnosti zazmluvnené na 5,6 mesiaca dopredu. Až 15 % z nich sú však stratové alebo neziskové.  

Pribúdanie zákaziek v zásobníkoch práce potvrdzuje 37 % stavebných firiem. Zazmluvnenú prácu majú v priemere na 5,6 mesiaca, pričom v septembri tohto roka to bolo 5,3 mesiaca. Rovnakú situáciu ako vlani zaznamenalo 38 % riaditeľov spoločností v sektore. Naopak, ďalšie zhoršenie uvádza len jedna zo štyroch firiem.

"Trh prechádza veľmi zložitým obdobím. Prílev nových, hlavne verejných zákaziek pomáha predovšetkým inžinierskemu staviteľstvu. Aj keď i tu vďaka projektom formou design and build sa samotná stavebná realizácia odsunula oproti pôvodným očakávaniam. Aktuálny výhľad ale ukazuje, že situácia by sa už mala začať veľmi pozvoľne zlepšovať," zhodnotil riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

Súvisiaci článok: Nekvalitná projektová dokumentácia predražuje stavby o 15 %

Najlepšie zabezpečené sú podľa analýzy veľké stavebné spoločnosti, kde v porovnaní so septembrom došlo k nárastu z 9,3 na 10,7 mesiaca zazmluvnených zákaziek. Malé a stredné firmy majú dohodnutú prácu v priemere na 4,3 mesiaca oproti septembrovým 4,6. Z pohľadu zamerania sú na tom lepšie firmy, ktoré sa zaoberajú inžinierskym staviteľstvom. Tie majú uzatvorené zákazky v priemere na 9 mesiacov, zatiaľ čo spoločnosti z pozemného staviteľstva len na 4,6 mesiaca.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: