Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 3/2015

Aldi a Anker zvažujú expanziu na Slovensku, Penta rozšíri kancelárske plochy v Košiciach, vláda sabotuje snahy Enelu o predaj SE. Výber z marcového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

PSA Peugeot investuje do trnavského závodu 80 mil. €

Výrobu nového modelu Citroën v trnavskom závode automobilky PSA Peugeot Citroën oznámil minulý piatok šéf automobilky Carlos Tavares. Potvrdil tak, že do závodu smeruje investícia za 80 mil. €. Vďaka novému modelu sa v závode udrží zamestnanosť na úrovni 3.500 ľudí. (Pravda/1)

PSA Peugeot Citroën do roka tiež investuje 4,5 mil. € do modernizácie systému logistiky. Cieľom je zvýšiť flexibilitu pri zmenách vo výrobe. Závod vlani medziročne zvýšil výrobu o 2,7% na 255.000 vozidiel. (openiazoch.sk)

VW pripravuje pre bratislavský závod nové projekty

Bratislavský závod Volkswagenu tento rok začne výrobu nového modelu Audi Q7. Bude vyrábať aj naftovú plug-in hybrid verziu tohto modelu. Od roku 2017 bude finalizovať montáž celého modelu Porsche Cayenne, pričom v súčasnosti vyrába iba karosérie. Budúci rok začne aj výrobu karosérie pre model Bentley Bentayga. (HN/5)

V závode zrejme pribudne výroba aj celkom nového modelu. Firma už prezentovala plán investovať 100 mil. € do novej montážnej haly, ktorý by mal zamestnať 300 ľudí. Firma zatiaľ nechce prezradiť bližšie informácie. (sme.sk)

Vláda schválila štatút významnej investície pre novú montážnu halu za 100 mil. €, ktorú plánuje postaviť bratislavský závod Volkswagen Slovakia. Projekt vytvorí 300 nových pracovných miest. Rozhodnutie vlády pomôže zrýchliť povoľovací proces. (N/6)

Poštatel má biznis plán, zameria sa na predplatené služby

Štvrtý veľký mobilný operátor, ktorý by mohol vzniknúť zo spolupráce štátnej Slovenskej pošty (SP) a spoločnosti Swan Mobile, by sa mohol volať Poštatel. SP má pre svojho operátora už nachystaný biznis plán aj návrh prvých produktov a cien. Z 90% by mala byť ponuka zameraná na predplatené služby, zvyšok budú služby na faktúru, povedal generálny riaditeľ SP Tomáš Drucker. Poštatel by rád spustil najneskôr v septembri.

Swan Mobile sľubuje, že svoju sieť spustí 13. marca. Mobilnú dátovú 4G sieť ešte len buduje. (SME/8)

Štvrtý mobilný operátor Swan spustil rýchly 4G internet v 50 mestách Slovenska. Klientov bude lákať na nízku cenu (5 € mesačne bez obmedzenia objemu dát), ktorá do konca t.r. bude bez viazanosti. Swan sa stále sťažuje na postup konkurencie, ktorá sťažuje rokovania o národnom roamingu. (SME/1)

Vláda bude sabotovať predaj podielu Enelu v Slovenských elektrárňach

Kým Slovenské elektrárne (SE) nedostavajú dva bloky jadrovej elektrárne Mochovce, vláda nedovolí talianskemu Enelu predať svoj 66% podiel v SE, uviedol premiér Robert Fico. Súčasný termín dostavby je rok 2017, Enel chce otvárať ponuky na predaj podielu v máji. Enel podľa Fica ťažko nájde záujemcu o svoj podiel, ak vláda (vlastní 34% podiel v SE) nebude pri predaji spolupracovať. Fico sa obáva, že nový majoritný vlastník SE by dostavbu zastavil. Pre vysoké náklady na dostavbu pritom budú dva nové bloky pri súčasných cenách elektriny stratové. (dennikn.sk)

Česká štátna spoločnosť ČEZ stále zvažuje kúpu podielu v SE, uviedol jej šéf Daniel Beneš. „SE nie sú v ideálnej kondícii, a to najmä pre dostavbu Mochoviec," dodal Beneš. (sme.sk)

Rakúsky Anker chce na Slovensku rozšíriť sieť pekárenských obchodov

Rakúska sieť pekárni Anker chce počet svojich obchodov na Slovensku zvýšiť zo súčasných troch (všetky sú v Bratislave) na 20. Rozširuje sa cez systém franšíz. Anker mal rovnaké plány už v roku 2010, pre slabú výkonnosť prvých predajní ale expanziu odložil.

Iná rakúska sieť pekární Naglreiter má v Bratislave päť prevádzok a tento rok otvorí ďalšiu. (HN/9)

Penta stavia novú nemocnicu, kúpila dve existujúce v Galante a Dunajskej Strede

Investičná skupina Penta schválila projekt novej nemocnice s 310 lôžkami a ôsmymi operačnými sálami v Michalovciach za 34 mil. €. Stavať začne už tento mesiac. Prevádzka nemocnice by sa mala spustiť v januári 2018.

Pôjde o prvú novú nemocnicu na Slovensku za posledných 20 rokov. Pre jej vybudovanie bola vytvorená akciová spoločnosť, ktorej 19% podiel bude mať Košický samosprávny kraj, 1% mesto Michalovce a 80% spoločnosť Svet zdravia, patriaca Pente. Tá prevádzkuje 12 nemocníc. (etrend.sk)

Penta získala do svojej siete nemocníc Svet zdravia ďalšie dve zariadenia – v Galante a v Dunajskej Strede. Predaj v stredu schválili trnavskí župní poslanci a ešte ho musí odobriť Protimonopolný úrad. Ak sa tak stane, Penta bude mať vo svojej sieti 14 nemocníc.

O nemocnice v Galante a v Dunajskej Strede súperila so spoločnosťou Agel, ktorá prevádzkuje päť nemocníc. Svet zdravia ponúkol kúpnu cenu 2,1 mil. € a v Dunajskej Strede sľúbil preinvestovať do piatich rokov 11,7 mil. € a v Galante 8,7 mil. €. (SME/2)

Projekt bratislavských filmových štúdií za 100 mil. € opäť v procese schvaľovania

Spoločnosť Solid Enterprise opäť predložila úradom svoj projekt výstavby filmových štúdií pri bratislavských Jarovciach. Pôvodný plán spred dvoch rokov sa zväčšil, investícia narástla z pôvodných 60 na 103 mil. €. Financovať ho majú zahraniční investori z IT a filmového priemyslu. Výstavba má začať tento rok.

Projekt majú podporiť stimuly pre zahraničné filmové produkcie, ktoré Ministerstvo kultúry zaviedlo od vlaňajška. Filmárom, ktorí pri nakrúcaní na Slovensku minú aspoň 2 mil. €, zaručujú vrátenie 20% investície cez Audiovizuálny fond. (etrend.sk)

ŽS Cargo konečne podpísala zmluvu o predaji Cargo Wagon s AAE

Švajčiarska spoločnosť AAE podpísala zmluvy o kúpe 66% podielu v spoločnosti Cargo Wagon. Do nej štátny nákladný železničný prepravca ŽS Cargo previedol 12.000 vagónov, z ktorých si 8.000 spätne prenajme. AAE za podiel a vagóny zaplatí 216,6 mil. €, od ŽS Cargo dostane za 8-ročný prenájom asi 250 mil. €. Tender na kúpu podielu vyhral už pred ôsmimi mesiacmi, odvtedy sa dohadoval na podmienkach zmluvy. ŽS Cargo peniaze použije splatenie časti svojho 333 mil. € dlhu. (Pravda/8)

Aldi opäť zvažuje vstup na slovenský trh diskontných maloobchodných predajní

Nemecká sieť diskontných predajní potravín Hofer (vo vlastníctve skupiny Aldi Süd) zvažuje expanziu na Slovensko. Hofer už pôsobí v Rakúsku i Maďarsku a vstup na Slovensko zvažoval už pred desiatimi rokmi. Jeho príchod na Slovensko by znamenal konkurenciu najmä pre dominantnú diskontnú sieť Lidl. (HN/1)

Penta chce rozšíriť košické Business Centrum BCT o 12 300 m2 kancelárskych plôch

Investičná skupina Penta chce postaviť druhú fázu Business Centra BCT v košickej mestskej časti Juh. Projekt za 11,5 mil. € má priniesť 12.300 m2 kancelárskej plochy. Začiatok výstavby je naplánovaný na druhý štvrťrok 2015, dokončenie sa očakáva do 1,5 roka.

Prvá fáza so šiestimi objektmi priniesla 14.000 m2 prenajímateľnej plochy postupnou rekonštrukciou starších budov. (etrend.sk)

Ryanair otvoril na bratislavskom letisku základňu

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair otvorila v pondelok na bratislavskom letisku svoju základňu. Na letisku bude bázovať zatiaľ jedno z plánovaných dvoch lietadiel. Vybrané lety pre írskeho prepravcu bude vykonávať slovenská letecká spoločnosť Air Explore.

Riaditeľ bratislavského letiska Ivan Trhlík po otvorení základne Ryanairu očakáva nárast cestujúcich v tomto roku o 300 – 400.000. Letisko vlani vybavilo 1,4 mil. pasažierov, čo medziročne bolo o 1,3% menej. (Pravda/3)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.

Tento článok sa páči

2

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: