HR & Finančné oddelenie | Moderný CFO

CFO: private equity kupuje našu firmu – mám dôvod na paniku?

Pre väčšinu finančných riaditeľov predstavuje vstup private equity do firmy šok. Polovica z nich to nezvládne, pre tú druhú však skúsenosť s private equity predstavuje príležitosť posunúť sa vpred.

Ste finančným riaditeľom v súkromnej spoločnosti. Veci riešite tak, ako prídu, plníte si svoje každodenné úlohy, máte relatívne pokojný život. Jedného dňa za vami príde generálny riaditeľ a povie: „Vyzerá to tak, že nás chce kúpiť private equity firma.“

Čo môžete očakávať? Vstupom private equity (PE) do spoločnosti sa toho pre finančného riaditeľa väčšinou veľa zmení. Ak v nej ostane pracovať.

Väčšina PE má pri akvizícii rovnaký plán: posunúť firmu z bodu A do bodu B, pričom bod B predstavuje okamih, keď PE predajom svojho podielu zrealizuje zisk. Bez toho, aby PE investor nemal jasný plán, ako bod B dosiahnuť, investíciu nezrealizuje. Už počas hĺbkovej previerky si vytvorí názor na kvalitu vedenia spoločnosti, pretože silný manažérsky tím je základným kameňom stratégie PE investorov. Pre finančného riaditeľa (CFO) to väčšinou znamená dve možnosti: buď investor uverí, že CFO má potenciál pomôcť firmu posunúť do bodu B, alebo nie. V druhom prípade dôjde relatívne rýchlo po prebratí kontroly k výmene. PE investor nemá čas finančného riaditeľa zaúčať, potrebuje správneho človeka na správnom mieste hneď od prvého dňa.

Podľa štúdie firmy Deloitte až v 70% investícií prinesie private equity do firmy nového finančného riaditeľa, pričom iba v 19% prípadov sa jedná o výmenu CFO hneď po akvizícii. To naznačuje, že PE firmy majú na pozíciu finančného riaditeľa vysoké nároky a v polovici prípadov ho počas trvania svojej investície vymenia. Jeden z predstaviteľov PE sa vyjadril: „Vždy som prekvapený, ako často sme nútení vymeniť finančného riaditeľa. Sú menej flexibilní a prispôsobiví, ako sme od nich očakávali.“

Čo PE od finančného riaditeľ očakávajú? Podľa skúseností private equity klientov poradenskej firmy DHR nie je až také dôležité, aby finančný riaditeľ vedel všetko o účtovníctve a daňových otázkach. Na to má vo firme šikovnú účtovníčku a daňového poradcu. Poriadok vo financiách a základné znalosti finančného riadenia sú elementárnou požiadavkou. Dôležitejšie je strategické a obchodné cítenie, schopnosť analyzovať a interpretovať čísla, a poskytovať vedeniu pridanú hodnotu v rozhodovaní a smerovaní stratégie.

PE investor chce vedieť, či CFO pozná svoju firmu a odvetvie. Vie, kde sú najväčšie interné a externé trhové príležitosti? Ako zvládol náročné situácie v minulosti? Má strategické cítenie? Vie, kde firma stráca alebo tvorí cashflow? Dokáže efektívne komunikovať s kľúčovými zainteresovanými stranami - CEO, PE investor, manažment, banky?  Je flexibilný a schopný rýchlo sa učiť? Rozvíja svoj vlastný finančný tím? Vie prispieť do strategickej debaty na úrovni najvyššieho vedenia? Dokáže zvládnuť akvizíciu alebo implementáciu nového informačného systému?

PE vstupuje do firmy s jasným strategickým zámerom, ktorý firmu privedie do bodu B: zvýšiť trhový podiel, uviesť nové produkty, konsolidovať trh akvizíciami menších hráčov, expanzia do zahraničia, a pod. Bude mať rozhodujúce slovo pri schvaľovaní strategického plánu, cieľov a ročných rozpočtov. Od CEO a finančného riaditeľa bude požadovať prípravu detailného, ambiciózneho ale realistického finančného plánu a kľúčových prevádzkových ukazovateľov (KPI).

Súvisiaci článok: Wento: život s private equity

Finančný riaditeľ sa musí pripraviť na to, že rozpočet bude podrobený detailnému skúmaniu a množstvu otázok: „Aká je pravdepodobnosť, že sa dosiahne plán tržieb?  Prečo investujeme do tejto technológie a aká je návratnosť? Ako by vyzeral zisk a cashflow pri tomto scenári vývoja? S akým rastom cien vstupov počítate a aká je citlivosť cashflow na 1% zmenu cien materiálových nákladov?“

Ak je v prvom roku cieľom zvýšiť tržby o 1 mil. EUR, PE bude chcieť vidieť detailný plán: ktorých potenciálnych zákazníkov oslovíme, s ktorým produktom, pri akom plánovanom zisku a v ktorom mesiaci? Reflektuje plán historickú mieru konverzie ponúk do predajných zmlúv? Koľko klientov môžeme stratiť? Ako zareaguje konkurencia?

PE majú bohaté skúsenosti a nenechajú sa opiť rožkom. Do firmy vkladajú kapitál svojich investorov a CEO a CFO ich musia presvedčiť, že každé euro je vynaložené v súlade so zadefinovaným strategickým cieľom a prinesie požadovaný výnos. Pre finančného riaditeľa a manažment to predstavuje zmenu v spôsobe myslenia –  od inkrementálneho rozvoja firmy na základe ročných rozpočtov k neustálemu vyhodnocovania návratnosti investovaného kapitálu (ROI).

Medzi najdôležitejšie oblasti finančného riadenia, ktoré PE vlastníci od CFO podľa prieskumu Deloitte požadujú, patria zvyšovanie ziskovosti, refinancovanie a zabezpečenie optimálnej kapitálovej štruktúry, zlepšenie riadenia pracovného kapitálu, a kontrola nákladov.

Súvisiaci článok: Finanční riaditelia na Slovensku: ako uspieť na trhu práce

Finančný riaditeľ musí tiež počítať s tým, že PE investor bude požadovať množstvo finančných modelov, analýz a scenárov: vyhodnotenie investície do marketingových aktivít, akvizícia konkurenčnej firmy, konsolidácia výrobných závodov, vstup na nový trh. Finančné modely v Exceli, analýza citlivosti a analýza scenárov budú na každodennom poriadku. Ak v nich CFO nie je zbehlý, mal by rýchlo začať hľadať posilu do svojho finančného tímu.

Podľa prieskumu Deloitte je pre private equity firmy hlavnou požiadavkou na finančného riaditeľa to, aby mal absolútny poriadok a prehľad vo finančných záležitostiach a spoľahlivý finančný reporting od prvého dňa vstupu PE do firmy až do momentu jej predaja. Ak CFO nepozná čísla vlastnej firmy, zvyčajne za niekoľko mesiacov na pozícii skončí. Aká je kvalita a doba obratu pohľadávok, koľko investičného rozpočtu sme vyčerpali, koľko hotovosti skonzumuje pracovný kapitál pri 10% raste, aký prevádzkový cashflow generujme na mesačnej báze?PE požaduje pravidelný reporting v krátkej dobe po konci mesiaca, s minimom chýb a dostatočnou hĺbkou a detailom

Podľa Deloitte veľa CFO vo firmách vlastnených private equity stroskotá práve na tom, že nedokáže uspokojiť neustále  požiadavky zo strany PE majiteľa na informácie, analýzy a reporty. V mnohých prípadoch je CFO kľúčovou osobou, s ktorou PE vo firme komunikuje a cez ktorú tečú informácie. Je preto pre neho otázkou prežitia, aby si vybudoval silný kontrolingový tím, na ktorý môže tieto požiadavky delegovať a sám sa môže sústrediť na ich analýzu a strategické otázky finančného riadenia. V dôsledku nepriaznivého vývoja na trhu M&A sa v posledných rokoch výrazne predlžuje priemerná doba, počas ktorej PE držia investície – podľa Deloitte 5,8 rokov v porovnaní s 3,9 rokmi v roku 2006. To znamená, že PE sa viacej venujú existujúcim investíciám, čo znamená väčšiu kontrolu a tlak na vedenie firmy a samozrejme na CFO.

Jeden z predstaviteľov PE sa pre Deloitte vyjadril: „Pre finančného riaditeľa predstavuje posun od bežnej pozície finančného riaditeľa na CFO pracujúceho pre private equity veľkú zmenu.  Musí zvládať rýchlejšie tempo a viac záťaže, a byť schopný vyhodnocovať priority“.

Pre PE je rozhodujúci cashflow a jeho ziskový ekvivalent EBITDA či EBIT. Chcú mať istotu, že firma je samofinancovateľná, má dostatok kapitálu na realizáciu strategického plánu a je schopná splácať nový dlh, ktorý PE často používa na financovanie akvizície. Finančný riaditeľ musí byť schopný plánovať cashflow a kapitálovú štruktúru, a musí dávať pozor na dodržiavanie podmienok úverových zmlúv vrátane finančných kovenantov. Ak príde tri mesiace po schválení ročného rozpočtu na stretnutie a povie, že firme chýba kapitál, v očiach PE stráca kredit: kto iný ako on by mal mať v týchto veciach jasno?

Súvisiaci článok: Tvorba hodnoty v spoločnostiach vlastnených private equity

Scott Kantor, bývalý CFO spoločnosti Advanced Health Media, ktorú kúpila PE firma Arlington Capital Partners, v rozhovore na CFO.com uviedol: „Naučil som sa dve dôležité veci. Po prvé, s PE partnerom je potrebné dohodnúť limit, v rámci ktorého môže manažment firmy o investíciách a nákladoch rozhodovať samostatne, a nad ktorý je potrebné schválenie zo strany PE investora. Za druhé, vytvorte si s PE otvorený vzťah a včas ich informujte o blížiacich sa problémoch. Po čase si získate ich dôveru a nechajú vás pracovať, pretože budú vedieť, že ak by sa blíži problém, budete ich včas informovať.“ Druhú skúsenosť potvrdil aj jeden z predstaviteľov PE pre Deloitte: „Nevyhnutným predpokladom pre konštruktívnu spoluprácu je transparentnosť. Ak CFO problémy skrýva, považujeme to za smrteľný hriech.“

Možno najväčšou skúškou pre CFO je obdobie, kedy PE svoj podiel vo firme predáva. Pre finančného riaditeľa to znamená zabezpečiť prípravu všetkých potrebných finančných a prevádzkových informácií, byť schopný predvídať a reagovať na otázky investorov, vedieť diskutovať o stratégii a rastových príležitostiach, a vedieť ich presvedčiť o finančnej stabilite a perspektíve predávanej firmy. PE hľadá zrelého finančného riaditeľa, ktorý sa dokáže na predaj firmy pozrieť očami kupujúceho a pomôcť PE majiteľom maximalizovať výnos z predaja.

Podľa DHR by mal CFO vystupovať ako skutočný vlastník firmy a proaktívne hľadať priestor pre zvýšenie rastu, ziskovosti a cashflow. Jeden private equity investor pre Deloitte povedal: „Najlepší finanční riaditelia sú tí, ktorí sú o krok pred svojím private equity partnerom. Takých je ale veľmi málo“.

Na záver drobné odporúčanie: pre firmu a CFO môže skutočný posun vpred priniesť skúsená a renomovaná PE firma. Majitelia si musia dať pozor, komu dávajú kľúč od svojej firmy. PE firmy bez referencií a skúseností v danom odvetví nemusia znamenať záruku lepšieho riadenia firmy a jej rozvoja. 

Tento článok sa páči

3

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: