HR & Finančné oddelenie | Moderný CFO

Finanční riaditelia na Slovensku: ako uspieť na trhu práce

Aké náročné je dnes nájsť pre finančných riaditeľov na Slovensku novú prácu? Aké technické a personálne zručnosti od nich požadujú zamestnávatelia a čo ich môže zvýhodniť oproti ostatným kandidátom? Prečítajte si interview so Sune Christiansenom, Riaditeľom pre Slovensko a Regionálnym klientským partnerom spoločnosti Pedersen & Partners.

Stretli sme sa so Sune Christiansenom, riaditeľom spoločnosti Pedersen & Partners na Slovensku, a opýtali sme sa ho na aktuálnu situáciu a trendy na trhu práce pre finančných riaditeľov (CFO) na Slovensku. 

Aká je všeobecná situácia na trhu práce pre CFO na Slovensku?

V globále je na Slovensku v posledných rokoch skôr prebytok finančných riaditeľov, ktorí si hľadajú prácu nad voľnými pracovnými ponukami. Je to stále dôsledok hospodárskej krízy, ktorá viedla viaceré firmy k racionalizačným opatreniam. Niektoré firmy spojili svoje podporné administratívne funkcie v Čechách a na Slovensku do jednej, často krát v Prahe alebo v Bratislave, čo v mnohých prípadoch viedlo k zrušeniu seniorných finančných pozícii na Slovensku.

Napriek tomu dnes vidíme v niektorých odvetviach rastúci záujem o obsadzovanie pozícií finančných riaditeľov, hlavne v odvetví priemyselu, farmaceutickom a technologickom sektore. Viaceré nadnárodné spoločnosti tiež aktuálne hľadajú skúsených finančných riaditeľov pre svoje nové centrá zdieľanej podpory (shared service center), ktoré sú väčšinou umiestnené v Bratislave alebo Košiciach.

Čo sa týka regiónov, najväčší dopyt po CFO je v oblasti Bratislavy a západného Slovenska.

Vo všeobecnosti však môžem zopakovať, že na trhu prevažuje dopyt nad reálnou ponukou voľných pozícií.


Aké sú dnes hlavné požiadavky na finančných riaditeľov a aký je ideálny profil kandidáta?

Asi najväčším trendom v profile kandidátov je posun od základných účtovných a finančných zručností smerom ku komplexnejším manažérskym schopnostiam a komerčnému cíteniu. Kvalitné spoločnosti už nehľadajú primárne kandidátov, ktorí sa vyznajú v účtovníctve a vedia pripraviť finančnú závierku, mesačný reporting a daňové priznanie. Tieto základné technické schopnosti sa stali komoditou a neposkytujú kandidátom žiadnu „konkurenčnú“ výhodu oproti ostatným uchádzačom.

Namiesto toho firmy hľadajú finančných riaditeľov, ktorí majú širšie obchodné chápanie a podnikateľský nadhľad, a ktorí môžu vystupovať ako skutoční business partneri a poradcovia pre top manažment. Od CFO očakávajú, že sa bude aktívne angažovať v tvorbe a implementácii podnikovej stratégie, podieľať sa na dôležitých obchodných a strategických rozhodnutiach a na celopodnikových projektoch, v ktorých sú zaangažované viaceré oddelenia. To môžu kandidáti demonštrovať napríklad nasledovným spôsobom:

  • Aktívnou participáciou na rokovaniach s dodávateľmi a na riadení dodávateľského reťazca
  • Iniciovaním a implementáciou programov na znižovanie nákladov a zvyšovanie produktivity vo výrobe
  • Implementáciou podnikových IT projektov
  • Aktívnou účasťou na akvizícii iných spoločností alebo na odpredaji časti prevádzky
  • Iniciovaním rastových a rozvojových programov
  • Podieľaním sa na uvádzaní nových produktov, zakladaní nových obchodných divízií alebo zastúpení v zahraničí

Za druhé, firmy od CFO požadujú silné komunikačné a interpersonálne zručnosti. Táto požiadavka súvisí s predchádzajúcim bodom, pretože CFO sa vo zvýšenej miere angažujú v skutočnom riadení celého podniku a v celopodnikových projektoch a musia byť schopní efektívne komunikovať so zvyškom top manažmentu ako aj s externými partnermi, ako sú napr. dodávatelia alebo banky.

Za tretie CFO musia demonštrovať silné manažérske zručnosti a schopnosť viesť a motivovať tím, aby dokázali zaujať talentovaných zamestnancov a vybudovať finančné oddelenie so silným obchodným cítením.

Čo sa týka technických zručností, spoločnosti dávajú prednosť CFO viac so skúsenosťami v oblasti kontrolingu ako v účtovníctve. CFO musia mať silné analytické myslenie a poznať IFRS (príp. US GAAP), a musia byť schopní pracovať s bežnými ERP systémami, čo platí najmä pre väčšie spoločnosti.

Podľa našich skúseností musí mať kandidát na pozíciu finančného riaditeľa vo väčšej medzinárodnej spoločnosti na Slovensku v priemere 8 – 10 rokov skúseností v riadení a 10 – 15 rokov v oblasti financií.

V globále je požadovaný pomer technických zručností na jednej strane a personálnych a manažérskych schopností na druhej strane zhruba 50:50.


Čím sa môže CFO odlíšiť od ostatných uchádzačov a získať vo výberovom procese výhodu?

Okrem oblastí, ktoré boli už spomenuté vyššie, sa CFO môže odlíšiť preukázaním podnikateľského a inovatívneho myslenia. Ak napríklad v minulosti založil alebo viedol vlastnú firmu, alebo inicioval a viedol otvorenie novej oblasti podnikania alebo produktovej inovácie u svojho predchádzajúceho zamestnávateľa, je to vnímané ako veľké plus.

Ďalším ceneným aktívom sú v dnešnej ekonomicky náročnej dobe skúsenosti z oblasti podnikovej reštrukturalizácie, schopnosť robiť ťažké reštrukturalizačné opatrenia a vyvážiť ich cítením pre komerčné potreby spoločnosti.

Kandidát na CFO získa kredit aj tým, ak sa môže pochváliť úspešnými projektmi vo svojej predchádzajúcej kariére, ktoré inicioval alebo riadil a úspešne dokončil. Môže to byť napríklad rozsiahla implementácia informačného systému alebo programu na znižovanie nákladov, alebo vedúca úloha pri akvizícii a integrácii kúpenej spoločnosti.


Ako vyzerá bežný proces výberu nového CFO?

Väčšina spoločností pri obsadzovaní pozície finančného riaditeľa najprv hľadá vhodného kandidáta z vlastného prostredia, pretože vlastní manažéri lepšie poznajú potreby a spôsob fungovania firmy.

Na externý trh práce sa firma obracia zvyčajne vtedy, ak nedokáže pozíciu obsadiť vhodným interným kandidátom. Väčšina medzinárodných firiem sa obracia na personálne spoločnosti, ktoré sa špecializujú na obsadzovanie manažérskych pozícií. Naopak lokálne firmy skôr uprednostňujú hľadanie vhodného kandidáta prostredníctvom siete vlastných osobných kontaktov.

Výberový proces a interview zvyčajne vedie generálny riaditeľ / CEO, vo väčších spoločnostiach to môže byť tím zložený zo CEO, personálneho riaditeľa a riaditeľa lokálnej pobočky na Slovensku.

Veľa medzinárodných spoločností stále využíva na riadenie finančného úseku svojich zahraničných manažérov, pretože chcú mať lepší prehľad a kontrolu nad riadením svojej pobočky, alebo preto, lebo manažér z domovskej krajiny lepšie pozná podnikové prostredie a trh a  hlavne v začiatočnej fáze fungovania spoločnosti dokáže lepšie nastaviť finančné a kontrolné procesy. V dlhodobom horizonte však väčšinou firmy chcú zahraničných manažérov nahradiť lokálnymi, ktorí sú zvyčajne oveľa lacnejší.


Ako sú platení finanční manažéri na Slovensku?

Platy sa dosť líšia v závislosti na odvetví, veľkosti firmy, medzinárodnej pôsobnosti a rozsahu zodpovednosti, ktorú daný CFO má. Finančný riaditeľ veľkej lokálne vlastnenej firmy s prevádzkami vo viacerých krajinách, ktorý je zodpovedný aj za akvizície a financovanie bude mať oveľa vyšší plat, ako jeho kolega pracujúci pre pobočku zahraničnej firmy na Slovensku, ktorý má na starosti iba účtovníctvo a reporting a ktorý sa zodpovedá skupinovému finančného riaditeľovi v ústredí firmy niekde v zahraničí.

Platy CFO zvyčajne začínajú niekde na úrovni 3,500 EUR mesačne v hrubom plus bonusy, ale môžu dosiahnuť až 10,000 EUR v závislosti na veľkosti firmy a odvetví. Vo väčšine prípadov sa však platy na bežných CFO pozíciách pohybujú medzi 3,500 až 5,000 EUR mesačne.


Aké odporúčania pre výberový proces by ste dali uchádzačom o pozíciu finančného riaditeľa?

  1. Vždy príďte pripravení: naštudujte si detaily o spoločnosti a hlavných faktoroch a trendoch v odvetví, v ktorom pôsobí. Pýtajte sa vhodné otázky, ktoré vám pomôžu demonštrovať váš skutočný záujem o pozíciu, poznanie problematiky odvetvia a finančného riadenia a vaše komerčné cítenie.
  2. Buďte flexibilní a otvorení diskutovať o všetkých aspektoch pracovnej pozície a kompenzácie.
  3. Zistite si vopred informácie o osobe, s ktorou budete mať pohovor
  4. Buďte aktívni na svojom trhu – komunikujte a vytvárajte si sieť kontaktov s inými CFO, riaditeľmi a podnikateľmi. Dajte o sebe vedieť napríklad prispievaním na internetových blogoch alebo na LinkedIn. Potenciálni zamestnávatelia a personálne agentúry sa tak o vás skôr dozvedia a vaše šance na získanie zaujímavej pozície sa zvýšia. 


Aké majú CFO perspektívy, ak sa chcú uchádzať o pozíciu CEO?

Nie je veľmi rozšírené, aby CFO prebral pozíciu CEO, ale stretli sme sa aj s takýmito prípadmi.

Ak máte ako finančný riaditeľ ambície dostať sa na vrchol spoločnosti, musíte najprv preukázať silné komerčné myslenie, manažérske a vodcovské schopnosti a podnikateľského ducha.

To sa vám len tak ľahko nepodarí, ak budete počas celej kariéry pôsobiť iba na finančnom oddelení. Snažte sa získať zodpovednosť za iné prevádzkové oblasti vo vašej firme, ako je nákup, IT či predaj. Uchádzajte sa o pozíciu riaditeľa produktovej divízie, zahraničného zastúpenia alebo novo kúpenej menšej spoločnosti. Angažujte sa na celopodnikových projektoch.

Pomôže vám to stať sa komplexne vybaveným manažérom, ktorý bude chápať širšie súvislosti ako funguje firma a jej jednotlivé časti, ako aj trh, na ktorom pôsobí, a výrazne tým zvýšiť vaše šance na získanie najvyššej riadiacej pozície vo firme. 


Pedersen & Partners je popredná globálna spoločnosť pôsobiaca v oblasti obsadzovania manažérskych pozícií, ktorá prevádzkuje 50 vlastných zastúpení v 47 krajinách. V prípade otázok týkajúcich sa článku alebo personálneho poradenstva sa môžete obrátiť na p. Christiansena na e-mailovej adrese sune.christiansen@pedersenandpartners.com.   


Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: