Stratégia & Financovanie | M&A

Wento: život s private equity

Skúsený veterán z odvetvia energetiky sa podelil so svojimi skúsenosťami, aké to je žiť a pracovať po boku finančného investora

Wojciech P. Cetnarski žije vo svete, v ktorom sa energia zasnúbila s prírodou. Už vyše 15 rokov ráno vstáva, aby cez deň mohol riadiť a budovať veterné elektrárne, zdroje energie na biomasu, a hľadať nové projekty v oblasti energetiky.

V roku 1997 spolu s private equity firmou Enterprise Investors založil spoločnosť Polish Energy Partners, prvého nezávislého výrobcu energie z obnoviteľných zdrojov v Poľsku, v ktorej pôsobil ako prezident a CEO až do jej úspešného uvedenia na burzu v roku 2004. Do roku 2012 riadil vlastnú poradenskú firmu v oblasti výroby energie z obnoviteľných zdrojov.

V roku 2011 identifikoval zaujímavú príležitosť na poľskom trhu. Samozrejme v oblasti zelenej energie - vo výstavbe veterných elektrární. Na jej rozvoji pracoval celý rok. Potom sa obrátil na svojich starých známych – Enterprise Investors („EI“) – s návrhom na spolufinancovanie projektu. Keďže EI poznal jeho kvality a skúsenosti z predchádzajúceho spoločného projektu Polish Energy Partners a nový projekt bol zaujímavý, rozhodol sa doň vložiť 60 mil. EUR, napriek tomu, že sa jednalo o startup. Pretože EI do startupov zo zásady neinvestuje. V tomto prípade však urobil výnimku. Nová spoločnosť sa volá Wento.

Wojciech prišiel 24. októbra do Bratislavy, aby sa o svoju skúsenosť podelil s účastníkmi stretnutia MBI & MBO CLUBU, ktoré zorganizovali zakladatelia klubu Enterprise InvestorsPedersen & Partners. V rámci svojej prezentácie a diskusie vysvetlil, čo v praxi znamená život s finančným investorom.

Podnikateľský model Wento

Podnikateľský model Wento spočíva v investovaní do stredne veľkých veterných elektrární s výkonom 20 až 100 MW, ktoré prešli schvaľovacím a administratívnym procesom, majú zmluvu o pripojení do siete, a majú stavebné povolenie alebo sú tesne pred jeho udelením. V Poľsku sú takýchto rozpracovaných projektov stovky, väčšinou sú zastrešené drobnými súkromnými spoločnosťami.  

Pridaná hodnota Wenta spočíva v rozsiahlych skúsenostiach jeho manažérskeho tímu s veternými elektrárňami. Manažéri Wenta dokonalé poznajú trh, dostupné technológie, legislatívne aspekty, majú kontakty na technických expertov, dodávateľov turbín a stavebné firmy. Dokážu identifikovať tie najlepšie projekty na trhu a ich majiteľom ponúknuť okrem skúseností aj kapitál na prefinancovanie výstavby elektrárne. Wento rozpracované projekty od developerov odkúpi, alebo s nimi vytvorí joint-venture.

Po postavení a sprevádzkovaní elektrárne ich Wento plánuje predať ďalším investorom. Hlavnými záujemcami majú byť veľké lokálne energetické spoločnosti, ktoré potrebujú investovať do obnoviteľných zdrojov, aby vyhoveli požiadavkám energetickej legislatívy. Navyše veterné elektrárne pre ne predstavujú zaujímavú investičnú príležitosť - zatiaľ čo náklady na kapitál veľkých energetických spoločnosti (WACC) sa zvyčajne pohybujú od 6% do 8%, investícia do veternej elektrárne im dokáže priniesť výnos na úrovni 10%.

Veľké energetické firmy síce vedia veterné elektrárne efektívne prevádzkovať, nedokážu ich však efektívne vybudovať. Zatiaľ čo Wento dokáže projekt zrealizovať v priebehu 2-3 rokov, pre energetické firmy zaberie celý proces dvojnásobne dlhší čas, pretože ako štátom vlastnené inštitúcie musia rešpektovať pravidlá verejného obstarávania, ktoré je často napádané a vystavené prieťahom, a ich interné administratívne a schvaľovacie procesy sú komplikovanejšie. Aj to je dôvod, prečo z celkovej kapacity cca 3 tis. MW veterných elektrární v Poľsku dnes okolo 80% vlastnia menšie nezávislé spoločnosti.

Druhým potenciálnym záujemcom o sprevádzkované veterné elektrárne sú investičné fondy, ktoré sa zameriavajú na energetický sektor.  Treťou možnosťou, ako z projektu zrealizovať výnos, je uviesť Wento na varšavskú burzu.

Začiatky projektu

Wento je a nie je startup. Je to síce novo založená spoločnosť bez obchodnej histórie, v skutočnosti však slúži ako kanál, cez ktorý majitelia investujú kapitál do už rozbehnutých starostlivo vybraných projektov. EI súhlasil s financovaním projektu, pretože stál na realistickej stratégii a biznis pláne, na ktorom Wojciech a jeho kolegovia pracovali celý rok, a pretože dobre poznali Wojciecha a zvyšok manažérskeho tímu z predchádzajúceho úspešného projektu.

Keď sa finančný investor rozhoduje, či do projektu investuje svoj kapitál, jedným z prvých kritérií je existencia silného manažérskeho tímu. Úspešné private equity firmy pre svoje investície hľadajú tých najlepších odborníkov z odvetvia, skúsených veteránov, ktorí majú za sebou úspešné referencie. „Manažér si svoju kredibilitu vybuduje hlavne na základe referencií – úspešných projektov, na ktorých participoval v minulosti“ hovorí Wojciech.

Wojciechovi a EI sa za tri mesiace podarilo zložiť skúsený tým siedmych takýchto veteránov, v ktorom nechýbajú experti na riadenie energetických projektov, turbíny a technológie, zabezpečenie projektového financovania prostredníctvom bankových úverov, výber najvhodnejších dodávateľov technológie a stavebných prác, zabezpečenie dohľadu nad priebehom stavby a uvedenie do prevádzky, a predaj elektrární investorom.

Ďalším kľúčovým kritériom pre finančného investora je atraktívny a realistický biznis plán. Kedysi nebolo zriedkavosťou, že private equity firmy pripravovali pre svoje investície plány na 5 rokov. Dnes sa však trh a svet okolo nás mení tak rýchlo, že EI zvyčajne pracuje s trojročnými plánmi. Veľkou pridanou hodnotou dobrých PE firiem sú ich rozsiahle skúsenosti a triezvy pohľad na vec. Nehľadajú v biznis pláne iba príležitosti, ale dokážu identifikovať riziká, ktoré majitelia firmy alebo jej manažéri prehliadajú. Aj v prípade Wenta si obe strany pred rozbehnutím projektu dôkladne vyjasnili a odsúhlasili biznis plán.

Pretože finančný investor vstupuje do firmy na obmedzené časové obdobie, podľa Wojciecha potrebuje jasne vidieť, akým spôsobom a za aký čas môže dosiahnuť požadovaný výnos, a ako môže z projektu vystúpiť.  Wojciech a jeho tím identifikovali viaceré možnosti exitu, ktoré sú popísané vyššie a ktoré EI poskytujú reálny spôsob, ako zrealizovať svoju investíciu. 

V skutočnosti dokážu etablované PE firmy priniesť oveľa väčšiu pridanú hodnotu, ako len peniaze: skúsenosti, expertov z odvetvia, kvalitné finančné riadenie a risk manažment, kontakty na trhu, disciplínu v sledovaní dohodnutej stratégie. Hoci sa nie každá investícia vydarí, dobré private equity firmy dokázateľne zvyšujú hodnotu firiem, do ktorých investujú.

Okrem manažérskeho tímu, atraktívneho biznis plánu a jasnej exitovej stratégie je pre finančného investora dôležitá ešte jedna vec: zabezpečiť, aby mal manažment, resp. pôvodný majiteľ firmy rovnaké záujmy a ciele ako investor. V praxi to znamená, že sa s manažmentom, resp. pôvodným majiteľom, ktorý vo firme ostáva ako spoluvlastník, podpíše investičná zmluva (Investment Agreement), v ktorej sa okrem princípov spolupráce zakotví aj spôsob finančnej motivácie manažmentu. Manažment zvyčajne dostáva možnosť profitovať na úspešnom exite (predaji) firmy (tzv. management option agreement). Spôsoby, ako sa odmena stanoví, sú rôzne, PE investor sa však vždy snaží o to, aby bola motivácia naviazaná na spoločný cieľ – maximalizáciu hodnoty firmy a výnosu z predaja.

Život s finančným investorom

Hoci to Wojciech takto na rovinu nepovedal, partnerstvo s PE investorom sa trochu podobá manželstvu: pokiaľ všetko funguje tak, ako má, život ide hladko. Pokiaľ sa niečo začne kaziť, život sa skomplikuje.

Investor zvyčajne do dennodenného riadenia firmy nezasahuje – v tom dáva plnú dôveru manažérskemu tímu. Má však svojich zástupcov v dozornej resp. správnej rade, ktorí sledujú, ako sa firme darí napĺňať dohodnutý biznis plán. Ak ide všetko OK, stretnutia dozornej rady sa konajú zhruba raz za mesiac. Ak sa výsledky začnú zhoršovať, investor sa začne o dianie viac zaujímať, aktívnejšie sa zapája do rozhodovania a spoločne s manažmentom hľadá spôsob, ako problémy vyriešiť.

Wojciech však upozorňuje, že manažment, resp. pôvodný majiteľ firmy musí počítať s tým, že nebude mať v riadení firmy úplne voľnú ruku. Vo vyššie spomínanej investičnej zmluve sa zvyčajne zadefinujú rozhodnutia, ktoré podliehajú súhlasu dozornej rady (t.j. finančného investora) – zvyčajne sa jedná o väčšie investície, zmeny v pôvodnom biznis pláne, dôležité strategické rozhodnutia a pod. 

Pôvodný biznis plán sa zvykne priebežne – niekoľko krát do roka – aktualizovať a vždy sa predĺži o ďalšie obdobie, aby zostal plánovací horizont zachovaný. Nový trojročný plán následne podlieha schváleniu dozornou radou.

Podľa Wojciecha je však zrejme tou najdôležitejšou podmienkou úspešnej spolupráce vzájomná dôvera. Obaja partneri sa starajú o spoločnú firmu, a pokiaľ si nedôverujú, vzniká napätie, ktoré je vždy kontraproduktívne. Preto by mal každý majiteľ resp. manažér firmy hľadať takého finančného investora, s ktorým „si sadne“ a z ktorého vycíti, že mu záleží na spoločnom rozvoji firmy a dokáže pomôcť pri jej rozvoji.

Súvisiaci článok: Zakladateľ LinkedIn: čo by som dnes pri prezentácii investorom urobil inak.

Predaj

Ak počas investičného horizontu firmu riadil manažment, v momente, keď firma dosiahne požadovanú hodnotu a sú vhodné podmienky na jej predaj, kontrolu nad predajným procesom preberá investor. Práve tu vstupujú na scénu jeho skúsenosti s transakciami – t.j. predajom spoločností. Napríklad EI už zrealizoval vyše 100 odpredajov investícií.  Vystúpenie zo spoločnosti môže mať rôznu formu – predaj strategickému investorovi (firme z odvetvia), finančnému investorovi (napr. inej private equity firme), alebo uvedenie akcií na burzu.

Záver

Ak vlastníte firmu, a potrebujete kapitál na jej ďalší rozvoj, ak ste manažérom firmy a vidíte, že jej majiteľ uvažuje o vystúpení z podnikania a veríte, že firmu možno ďalej rozvíjať, alebo ak ste ako skúsený manažér identifikovali zaujímavú investičnú príležitosť, ktorú potrebujete spolufinancovať, spojenie s private equity môže byť vhodnou voľbou. Je však dôležité, aby ste pochopili, ako private equity firmy fungujú a rozmýšľajú, a čo pre vás spolupráca s nimi bude znamenať. To najdôležitejšie spomenul Wojciech – stanú sa z vás partnermi, ktorí si musia dôverovať a ktorých musí spájať spoločný záujem a ciele. Inak spolupráca nikdy nebude fungovať.

MBI & MBO CLUB bol založený spoločnosťami Enterprise Investors a Pedersen & Partners ako nezávislé fórum úspešných a ambicióznych manažérov, ktorí by sa chceli stať vlastníkmi spoločnosti, alebo do spoločnosti vstúpili prostredníctvom management-buy-in alebo management-buy-out. Aktivity klubu pokrývajú región strednej a východnej Európy a jeho členom prináša možnosti pre identifikovanie nových príležitostí, zdieľanie skúseností a nadväzovanie obchodných kontaktov. Členstvo v klube je otvorené, podlieha schváleniu zakladateľmi a je bezplatné. 

Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: