Treasury & Riadenie rizík | Treasury

Cez novú pobočku Bank of China v Nemecku môžu európske podniky platiť v jüanoch

Nemecké platby v jüanoch za deväť mesiacov tohto roka vzrástli medziročne o 273 %, platba priamo v čínskej mene je výhodnejšia

Pre nemecké podniky sa oddnes stalo obchodovanie s čínskymi partnermi jednoduchším. Agentúra DPA informuje, že im to prinesie zníženie nákladov a úsporu času. Bank of China totiž vo frankfurtskom medzinárodnom finančnom centre začala operácie v čínskej mene jüan. 

Vedúci pobočky čínskej banky vo Frankfurte Bernd Meist povedal: "Svoj prísľub sme splnili, clearingová banka začala pôsobiť."

Prvá takáto čínska platforma v eurozóne nie je k dispozícii len nemeckým podnikom, ale môžu ju využívať všetky firmy v eurozóne. Výhodou je to, že ich prevody do Číny budú zabezpečovať ich vlastné banky. 

Doteraz sa finančné transakcie s Čínou uskutočňovali cez Hongkong prostredníctvom americkej meny. Exportéri museli eurá vymieňať najprv za doláre a následne sa doláre vymieňali za jüany. Táto medzioperácia teraz zaniká, čím sa prevod zjednodušuje a zlacňuje.

Meist uviedol, že už dnes novú výhodu využívali súkromné banky, sporiteľne aj družstevné banky. Záujem o službu vyvoláva silný dojem.

Podľa údajov Nemeckej spolkovej banky nemecké platby v jüanoch za deväť mesiacov tohto roka vzrástli medziročne o 273 %. Takmer štvrtina nemeckých firiem už využíva jüan v obchode s čínskymi partnermi. 

Člen správnej rady spolkovej banky Joachim Nagel povedal, že čínski partneri dávajú zákazníkom, ktorí im platia jüanmi, lepšie ceny, než keď platia dolármi. Čínske podniky majú doma totiž problémy pri výmene dolárov za jüany.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: