Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

V Taliansku rastie počet bankrotov, treba strážiť pohľadávky

Za prvých 6 mesiacov tohto roku v krajine skrachovalo 8 000 firiem, najviac od roku 2001 a o 10% viac, ako vlani

Počet firemných bankrotov v Taliansku sa zvyšuje pod tlakom recesie. V 2. kvartáli vyskočil o 14 %. Informovala o tom agentúra APA.

Talianska ekonomika sa nachádza v recesii a krajinu sužuje kríza spotreby. To sú dôvody, ktorá stoja za nárastom firemných bankrotov. Ich počet v 2. štvrťroku 2014 dosiahol 4 000, čo je o 14 % viac ako v rovnakom období vlani, uviedol ekonomický inštitút Cerved.

Na zvýšené riziko platobnej neschopnosti v Taliansku sme na CFO.sk upozorňovali už v marci. Taliansko pritom v Európe patrí medzi krajiny, kde firmy platia svoje záväzky najpomalšie. Podľa kreditnej poisťovacej spoločnosti Atradius predstavuje v Taliansku priemerná skutočná doba splatnosti faktúr až 64 dní, horšie je na tom už iba Grécko, Írsko a Turecko. 

V 1. polroku v krajine skrachovalo 8 000 firiem. To je o 10,5 % viac ako v prvých šiestich mesiacoch 2013 a rekordný počet od začiatku zverejňovania údaju v roku 2001. "Nachádzame sa v háklivej fáze pre malé a stredné firmy. Ďalšia recesia vytláča z trhu firmy, ktoré doteraz zvládali krízu. Platia vysokú cenu za pokles dopytu," uviedol šéf inštitútu Cerved Gianandrea De Bernardis.

Krachy majú negatívny vplyv predovšetkým na zamestnanosť v Taliansku. Medzi rokmi 2008 až 2012 počet zamestnaných klesol o 500.000. Najviac sa to dotklo remeselníkov a kvalifikovaných robotníkov.

Talianska ekonomika sa v druhom štvrťroku opäť prepadla do recesie, keď klesla druhý kvartál po sebe. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v trojmesačnom období od apríla do konca júna medzikvartálne znížil o 0,2 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: