Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Počet bankrotov v Taliansku sa od roku 2007 strojnásobil, 2014 k zlepšeniu nedôjde

Makroekonomické a štrukturálne problémy talianskej ekonomiky sa transformujú do zníženej konkurencieschopnosti talianskych podnikov, počet prípadov platobnej neschopnosti v roku 2013 medziročne vyšší o 10%

Počet prípadov platobnej neschopnosti v talianskej ekonomike dosiahol v roku 2013 najvyššiu úroveň za posledných 7 rokov: kým v roku 2007 išlo o 5,5 tis. firiem, v minulom roku tento počet vystúpil až na takmer 15 tis. firiem. V roku 2014 by sa situácia mohla stabilizovať, počet bankrotov však zostane stále veľmi vysoký.

Vyplýva to z februárovej analýzy talianskej ekonomiky a podnikateľského prostredia, ktorú vypracovala medzinárodná poisťovacia spoločnosť Atradius.

Medzi najviac rizikové odvetvia patria stavebníctvo, veľkoobchod a maloobchod (najmä obchod s nábytkom, domácimi spotrebičmi, textilom a automobilovým vybavením), priemyselná výroba a výroba a spracovanie kovov.

Napriek tomu, že v roku 2014 sa talianska ekonomika zrejme dočká mierneho rastu (do 0,5%), jej medzinárodná konkurencieschopnosť je oslabená, a to nielen kvôli nepružnému pracovnému trhu a konkurznému právu. Talianske podniky sa zdráhajú prijímať nových zamestnancov na dobu neurčitú,  pretože požívajú rovnakú ochranu, ako pracovníci zamestnaní 30 rokov, čo vedie k všeobecnému poklesu produktivity.

V roku 2012 došlo v Taliansku k zmenám v konkurznej legislatíve, ktorej cieľom bolo podporiť reštrukturalizáciu podnikov s cieľom udržať ich pri živote a znížiť počet likvidácií. Zmena sa však minula účinkom, väčšina firiem stále končí v konkurze alebo likvidácií. Dôvodom je najmä to, že podnikateľ môže na základe pofidérnej žiadosti získať ochranu pred veriteľmi na 6 mesiacov, hoci reštrukturalizačný plán musí predložiť až na konci tohto obdobia. Dovtedy je podnik pod kontrolou pôvodného vedenia a nie súdom stanoveného správcu, a chyby, kvôli ktorým sa dostal do problémov sa opakujú.

Ďalším problémom talianskych podnikov je relatívne vyššie zadlženie ako u ich konkurentov z ostatných európskych krajín, najmä vyšší podiel krátkodobého financovania. Taliansky bankový sektor je stále fragilný, banky sprísnili poskytovanie úverov a náklady na financovanie sú v porovnaní so severnou Európou vyššie. Vyššia závislosť na bankovom financovaní sa tak pre talianske podniky stáva konkurenčnou nevýhodou. Tento stav má pretrvávať aj v roku 2014.  

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: