Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Audit

Limity pre povinný finančný audit by sa mali zvýšiť

Vláda schválila novelu zákona o účtovníctve, vďaka ktorej by sa mala zvýšiť hranica pre povinný audit firiem pri majetku spoločnosti zo súčasného 1 mil. eur na 1,5 mil. eur a pri zvýšení čistého obratu zo súčasných 2 mil. eur na 3 mil. eur.

Počet podnikateľských subjektov, ktorým zákon ukladá povinnosť mať účtovnú závierku overenú audítorom, by sa mohol znížiť. Vyplýva to z novely zákona o účtovníctve, ktorú minulý týždeň v stredu schválila vláda. Kabinet zvýšil podmienky na vznik povinnosti nechať si overiť účtovnú závierku audítorom. "To znamená, že znižujeme bremeno pre podnikateľov, ktorí budú musieť byt povinne auditovaní," uviedol pre agentúru SITA tlačový odbor Ministerstva financií SR. Novela zákona by podľa návrhu rezortu financií mohla nadobudnúť účinnosť začiatkom budúceho roka.

Schválená novela by tak mohla zvýšiť hranice pri majetku spoločnosti zo súčasného 1 mil. eur na 1,5 mil. eur a zvýšenie čistého obratu zo súčasných 2 mil. eur na 3 mil. eur. Počet zamestnancov zostal bezo zmeny na úrovni 30 zamestnancov. Podnikateľskému subjektu podľa súčasného znenia zákona o účtovníctve vzniká povinnosť mať účtovnú závierku overenú audítorom, ak splní dve z týchto troch podmienok. 

So zvýšením hranice pre povinný audit nesúhlasí Slovenská komora audítorov, ktorá ešte v júni tohto roka uviedla, že zvýšením hraníc by bola ohrozená podstata a existencia audítorskej profesie.


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: