Makro & Odvetvia | Svet

EÚ chce navrhnúť USA zrušenie dovozných ciel na 96% tovarov

Podľa neoficiálnych informácií má Európska komisia v rámci rokovaní o dohode TTIP predložiť predstaviteľom USA návrh na liberalizáciu obchodu, ktorý má pokryť prakticky všetky tovary dovážané do EÚ.

Európska komisia, ktorá zastupuje Európsku úniu v rokovaniach o dohode o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), má na pondelňajšom stretnutí predložiť zástupcom USA návrh na odstránenie ciel na 96% tovarov dovážaných z USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na ďalšie 3% dovážaných tovarov budú clá odstránené v lehote 3 až 7 rokov, čo má európskym výrobcom poskytnúť čas na prípravu. Do tejto skupiny môžu napríklad patriť osobné vozidlá a niektoré poľnohospodárske produkty.

Do poslednej kategórie majú byť zaradené najcitlivejšie produkty, ako napríklad hovädzie či bravčové mäso. Colná sadzba sa meniť nebude, EÚ však USA poskytne väčšiu dovoznú kvótu.

Podľa nemenovaného predstaviteľa EK vysiela návrh EK jasný signál, že liberalizácii sa vo väčšej či menšej miere nevyhne žiadne odvetvie.

Priemerná výška colných sadzieb na dovoz tovaru z USA je už dnes nízka na úrovni cca 3% a hlavný benefit TTIP má spočívať v odstránení netarifných opatrení. Napriek tomu vďaka obrovskému objemu vzájomného obchodu (EU dováža z USA ročne tovar v hodnote okolo 200 mld. EUR) bude mať zrušenie colných bariér nezanedbateľný vplyv, najmä v kategóriách, ktoré sú dnes chránené vyššou sadzbou (napr. 10% na osobné automobily).

Na stretnutí má svoj návrh na odstránenie opatrení na ochranu domáceho trhu predložiť aj americká strana.

Slovensko doviezlo z USA podľa údajov Štatistického úradu v minulom roku tovar v hodnote 489 mil. EUR, čo predstavuje iba 0,9% nášho celkového dovozu. To však pre slovenské podniky nie je smerodajné, keďže väčšina slovenského exportu končí v krajinách V4, Nemecku a Rakúsku, pričom ekonomiky V4 sú tiež vo veľkej miere závislé na nemeckej ekonomike. Odstránenie colných bariér ovplyvní konkurencieschopnosť podnikov a odvetví na našich hlavných exportných trhoch a tým sa nepriamo prenesie aj na dopyt po slovenskej produkcii.

Dohoda, ktorú by Brusel chcel uzavrieť do konca tohto roku, by našim podnikom uľahčila prístup na rastúci americký trh a umožnila im diverzifikovať odbyt mimo krajín stagnujúcej Európskej únie. Zároveň však vytvorí ešte väčší tlak na európske energeticky náročné odvetvia, ktoré trpia kvôli niekoľko násobne vyššej cene plynu a elektriny v porovnaní s ich americkými konkurentmi.

Súvisiace články:

Prehľad colných sadzieb a iných obmedzení uplatňovaných na tovar dovážaný do EÚ z USA podľa systému TARIC je možné nájsť na stránke Finančnej správy tu

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: