Makro & Odvetvia | Odvetvia

Čakajú európsky chemický priemysel ťažké časy?

Americké chemické spoločnosti sa chystajú prevalcovať svojich konkurentov v Európe a Ázii. Umožňuje im to bezprecedentný boom v ťažbe lacného bridlicového plynu, ktorý im poskytuje nákladovú výhodu v porovnaní s ich európskymi konkurentmi.

Americká asociácia chemického priemyslu ACC tento ttýždeň uverejnila informáciu, že export domácich spoločností sa má v priebehu najbližších 5 rokov zvýši o 45% vďaka rozsiahlym investíciám do nových výrobných kapacít, ktoré sú určené na export produkcie do zahraničia. Zatiaľ čo v roku 2011 boli USA ešte čistým importérom chemických produktov, tento rok vytvoria exportný prebytok v hodnote 2,7 mld. USD a do roku 2018 má prebytok vzrásť na 30 mld. USD.  

Lacný bridlicový plyn umožnil americkým producentom znížiť cenu dôležitých výrobných vstupov. Napríklad cena etánu klesla z 91 centov za galón v roku 2011 na dnešných 26 centov. Etán sa v USA používa na výrobu etylénu, kľúčového komponentu pre výrobu plastov. Kým v USA sa 85% etylénu vyrába zo zemného plynu, v Európe sa väčšina etylénu vyrába odlišným spôsobom z ropných produktov, a jeho cena je v Európe takmer dvojnásobne vyššia.  

Rozmach bridlicového plynu v USA zároveň viedol k rapídnemu poklesu cien energií: európske firmy pôsobiace v energeticky náročnom chemickom odvetví nakupujú plyn v priemere tri krát drahšie, a elektrinu dva krát drahšie, ako ich americkí konkurenti.

Dnes je USA krajinou s druhými najnižšími nákladmi na výrobu chemikálií na svete. Medzinárodné chemické spoločnosti plánujú podľa ACC v najbližších rokoch investovať v USA 91 mld. USD, pričom polovicu z týchto projektov plánujú firmy so sídlom mimo USA.

Produkcia európskeho chemického priemyslu zostáva 8% pod svojím vrcholom a počas prvých 5 mesiacov tohto roka podľa Európskeho výboru pre chemický priemysel Cefic medziročne klesla o 2,1% až 2,5%. Pod tento výsledok sa najviac podpísal 11% pokles v petrochemickom priemysle. Okrem toho musia európske chemické firmy čeliť kríze na ich hlavných odbytových trhoch – automobilovom a stavebnom priemysle, zatiaľ čo americký automobilový trh po veľkých otrasoch v predchádzajúcich rokoch opäť rastie. Jedným z mála subsektorov, ktorým sa v Európe darí, sú agrochemikálie, ktoré by na budúci rok mali rásť 5% tempom.

Na kritickú situáciu v európskom priemysle upozorňuje aj  Zväz chemického a farmaceutického priemyslu SR. "Slovenskí chemici, spolu s európskymi, už dlhšie upozorňujú, že ceny elektrickej energie v Európe sú neúmerne vysoké oproti zvyšku sveta a vysoké náklady na obnoviteľné zdroje energie znížili konkurencieschopnosť Európy, hlavne v chemickom priemysle oproti zvyšku sveta, predovšetkým USA,“ uviedol prezident zväzu Roman Karlubík.

Zdroje: Financial Times, Euler Hermes, ICIS

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: