Makro & Odvetvia | Slovensko

Výhľad vývoja slovenskej ekonomiky na roky 2015 - 2016

NBS zvýšila odhadovaný rast našej ekonomiky, ale predpoklady, na ktorých je predikcia založená, nesú značnú dávku rizika

Národná banka Slovenska vo svojej januárovej aktualizácii strednodobej predikcie zvýšila očakávaný rast slovenskej ekonomiky na tento aj budúci rok o 0,3 % na 2,9 % a 3,6 %. Očakáva, že vďaka lacnejšej rope sa zrýchli domáca spotreba aj zahraničný dopyt. V roku 2015 má byť hlavným zdrojom rastu spotreba domácností, na budúci rok export.

Nižšie ceny energií spôsobili aj výraznú revíziu očakávanej miery inflácie o 0,5 % a 0,4 % smerom nadol. Tento rok spotrebiteľské ceny neporastú vôbec, čo má prispieť k rastu reálnych miezd. V roku 2015 zvýšila NBS odhad rastu reálnych miezd o 0,4 % na 2,6 %.

V roku 2015 by sa malo na Slovensku vytvoriť 18 tis. nových pracovných miest, z toho 13 tis. v odvetví obchodu a služieb, v priemysle iba 5 tis., nové pracovné miesta by sa mali po rokoch prepúšťania začať tvoriť aj v stavebníctve. 

NBS v aktualizovanej predikcii predpokladá, že priemerná dolárová cena ropy Brent dosiahne tento rok 53 USD a na budúci rok 62 USD za barel, čo je o 38 % a 30 % menej, ako v pôvodnej predikcii z decembra 2014. Prepad cien ropy sa prejavil v plánovanom poklese cien energií v roku 2015 o 4,8 % (pohonné látky, teplo, elektrina, plyn).

Súčasný vývoj na trhu s ropou však naznačuje, že cena ropy mohla v posledných dňoch dosiahnuť dno a niektorí odborníci a analytici sa domnievajú, že produkcia ropy vo svete sa začala prispôsobovať nižšiemu dopytu a cena začne rásť. Situácia však zďaleka nie je vykryštalizovaná, cena ropy je volatilná a akékoľvek predpovede nesú v sebe značnú dávku neistoty.

NBS tiež predpokladá, že priemerný výmenný kurz USD/EUR počas rokov 2015 a 2016 dosiahne 1,20. Tento predpoklad sa javí ako pomerne nadhodnotený, už dnes je kurz eura podstatne slabší, a kvôli divergujúcim menovým politikám ECB a FED väčšina odborníkov predpokladá ďalšie posilňovanie dolára. 

To by vo významnej miere zvýšilo eurové ceny dovážanej ropy na Slovensku a v ostatných krajinách eurozóny, vo veľkej miere eliminovalo pozitívny efekt nižšej ceny ropy a tým aj hlavný dôvod zlepšenia predikcie NBS z decembra 2014.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: