Makro & Odvetvia | CEE

Česko chce odbremeniť veľké podniky od nákladov na obnoviteľné zdroje

Cieľom českého Ministerstva priemyslu a obchodu je odstrániť konkurenčnú nevýhodu miestnych veľkoodberateľov elektriny voči západoeurópskym podnikom, najmä nemeckým

České Ministerstvo priemyslu a obchodu plánuje zavedením tzv. kapacitných platieb zvýšiť konkurencieschopnosť najväčších energeticky náročných podnikov. Nová koncepcia umožní vybraným producentom výrazne znížiť poplatky na podporu obnoviteľných zdrojov, ktoré sú súčasťou regulovanej ceny elektriny. Maximálna výška tohto poplatku dnes v Česku predstavuje 495 korún za megawatthodinu, čo je pri odbere nad 150 GWh tridsaťtri násobne viac, ako platia nemecké firmy. 

Minulý týždeň o tom na konferencii Strojírenství Ostrava 2014 informoval riaditeľ sekcie priemyslu MPO Eduard Muřický, ako aj ďalšie české médiá.

Zníženie platieb sa má vzťahovať iba na úzky okruh podnikov s vysokou energetickou náročnosťou, ako sú podniky pôsobiace v oceliarskom alebo chemickom priemysle. České ministerstvo, ktoré sa inšpirovalo nemeckým modelom, na koncepcii zatiaľ pracuje. Na výpadok v príjmoch sa buď poskladajú ostatní spotrebitelia elektrickej energie (domácnosti, menšie podniky), alebo sa budú hľadať iné zdroje. V roku 2014 má ísť v Česku na podporu OZE zo štátneho rozpočtu 18,4 mld. Kč, takmer o 7 mld. viac, ako vlani.

Viac sa dočítate tu alebo tu.

Súvisiace články:

Zdroje: nsknova.cz, idnes.cz, Patria, blesk.cz

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: