Makro & Odvetvia | Európa

Ceny energií na Slovensku a v Európe

Cena elektrickej energie pre priemyselné podniky je na Slovensku jedna z najvyšších v EÚ a v porovnaní s krajinami V4 je o 20% - 30% vyššia. Európa stráca v oblasti priemyselných cien energií konkurencieschopnosť, čo prispieva k odlevu investícií do krajín ako je USA.

Cena plynu pre priemyselné podniky na Slovensku je na úrovni priemeru EÚ a v druhom polroku 2012 dosiahla 0,041 EUR / kWh. V porovnaní s krajinami V4 je plyn na Slovensku o 21% drahší ako v Českej republike, o 8% drahší ako v Poľsku, a o 20% lacnejší ako v Maďarsku.

Za posledné tri roky stúpla priemerná cena plynu v rámci celej EÚ o 33%.

Ceny elektrickej energie pre priemyselné použitie sú na Slovensku v porovnaní s krajinami V4 o 20% až 30% vyššie, a celoeurópsky priemer prekračujú o 8%. V druhom polroku dosiahla na Slovensku priemerná cena elektrickej energie 0,127 EUR / kWh.

Priemerná cena elektriny v EÚ má stúpajúcu tendenciu a za posledné tri roky stúpla o 15%.


Konkurencieschopnosť EÚ v cenách energie sa výrazne zhoršuje

Podľa prieskumu Accenture sa takmer dve tretiny firiem v Európe obávajú, že do troch rokov sa stanú ceny energií pre podniky v Európe nekonkurencieschopné v porovnaní s krajinami ako je USA, Rusko alebo Čína.

V skutočnosti už v roku 2012 boli ceny plynu v USA štyri krát nižšie a ceny elektriny o polovicu nižšie ako v Európe. Dôvodom je najmä bridlicová revolúcia v ťažbe plynu a ropy v Severnej Amerike, ktorá viedla v priebehu posledných rokov k výraznému poklesu cien plynu. Ďalším dôvodom pre rastúce ceny energií v Európe sú opatrenia na ochranu životného prostredie. EÚ si dala za cieľ dosiahnuť do roku 2020 20% podiel výroby energií z obnoviteľných zdrojov.

Pre viaceré európske priemyselné podniky bola vysoká cena energií jedným z kľúčových faktorov, ktorý ich priviedol k rozhodnutiu založiť nové výrobné kapacity mimo Európy. Napríklad koncern BMW postavil novú fabriku na výrobu uhlíkových vlákien za 100 mil. USD v USA, kde môže elektrinu nakupovať šesť krát lacnejšie. Podľa Wolfganga Edera, šéfa rakúskej spoločnosti Voestapline, z Európy presúvajú výrobu najmä firmy v chemickom, automobilovom a oceliarskom priemysle.

Presun výroby do USA alebo iných krajín je pre európske fabriky v odvetviach náročných na energiu výhodný napriek tomu, že musia potom výrobky alebo medziprodukty dovážať späť do Európy.

Rozvoju ťažby plynu a ropy z bridlicových ložísk v Európe bráni silná environmentálna lobby, slabá podporná dodávateľská infraštruktúra, a vysoké dane a poplatky, ktoré na prieskumné a ťažobné firmy uvaľujú európske vlády. Na základe aktuálneho vývoja sa nedá očakávať, že v tomto desaťročí dokáže Európa urobiť v ťažbe plynu taký prielom, aký sa podaril v Severnej Amerike. Americké firmy tak budú môcť v najbližších rokoch ťažiť z výrazne lacnejších cien energií, ako má Európa.


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: