Účtovníctvo, Dane & Legislatíva | Audit

Audítorov bude na Slovensku povinne meniť 80 firiem

Európska smernica sprísňuje podmienky pre finančné audity subjektov verejného záujmu a obmedzuje poskytovanie daňových či poradenských služieb zo strany audítora

Európska únia schválila smernicu, ktorá sprísňuje výkon audítorskej profesie. Nové pravidlá majú podľa Bruselu posilniť nezávislosť audítorov vo všetkých členských štátoch. Tí sa však obávajú možných likvidačných dôsledkov na audítorskú profesiu.

Slovenská komora audítorov posilnenie nezávislosti víta, ale jej prezident Ondrej Baláž upozorňuje, že povinná rotácia audítorov, ktorá sa smernicou zaviedla, môže praktický výkon auditu neprimerane časovo predlžiť a skomplikovať.

Audítor, ktorý vykonáva finančný audit vo firme po prvý krát, zvyčajne potrebuje viacej času, aby sa zorientoval, a audit tak môže najmä prvý rok po zmene audítora trvať dlhšie. 

"Nová európska smernica zásadným spôsobom mení pravidlá výkonu auditu v subjektoch verejného záujmu (SVZ). Na Slovensku do tejto kategórie patria napríklad všetky banky, poisťovne so všetkými pobočkami, mestá, obce a VÚC, ktoré predkladajú konsolidovanú účtovnú závierku, ale aj doplnkové dôchodkové spoločnosti, či vybrané podniky ako automobilky, chemické závody, približne 80 firiem," priblížil Baláž.

"Po novom bude pri audite spomínaných subjektov povinná rotácia audítorských firiem na základe tendra. Má sa tým eliminovať prípadná strata nezávislosti a objektivity audítora," povedal. SVZ budú musieť audítora meniť každých desať rokov, členské štáty môžu toto obdobie predĺžiť o ďalších 10 rokov, ak sa audítor vyberie formou tendra.

Smernica EÚ tiež definuje služby, ktoré už audítori nebudú môcť poskytovať klientom, ak pre nich vykonávajú finančný audit. Ide napríklad o daňové poradenstvo, konzultačné služby pri kúpe a predaji podniku, či účtovníctvo.

Viacej o smernici nájdete tu.

Najnovšiu smernicu EÚ musia členské štáty adaptovať do svojich právnych systémov najneskôr do roku 2016. V prípade Slovenska to znamená otvorenie zákona o audite.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: