Makro & Odvetvia | Komodity

Správa MMF o vývoj cien komodít – jún 2014

Jún a začiatok júla priniesol zvýšenie cien hliníka, zinku a kakaa, potravinárske firmy budú naopak benefitovať s klesajúcich cien obilnín

Podľa mesačnej správy MMF sa počas prvej polovice roku 2014 ceny komodít v priemere zvýšili o 0,4%, mierny nárast cien energetických a poľnohospodárskych komodít kompenzoval 10% pokles cien kovov. Niektoré komodity zaznamenali výrazný nárast kvôli obmedzeniam na strane ponuky, konkrétne káva Arabica, bravčové mäso v USA a nikel, ceny kávy a niklu sa však v posledných týždňoch normalizovali.

Globálny dopyt po rope zostáva slabý a zásoby sú postačujúce. Napätie na trhu spôsobené nepokojmi v Iraku, ktoré v júni spôsobilo nárast ceny ropy Brent nad 111 USD/barel, poľavilo aj vďaka dohode medzi líbyjskou vládou a rebelmi o sprevádzkovaní okupovaných exportných terminálov. Najnovšie udalosti v Líbyi však naznačujú, že k obnoveniu exportu tak skoro dôjsť nemusí. Cena uhlia v Austrálii v júni klesla o 3% a produkcia sa ďalej zvyšuje, a ceny zemného plynu klesli na všetkých významných trhoch vrátane Európy.

Ceny väčšiny poľnohospodárskych komodít sa v júni znížili, najväčší pokles zaznamenala pšenica, káva, a kukurica, naopak takmer 5% nárast zaznamenala cena kakaa kvôli zvyšujúcemu sa dopytu a zaostávajúcej produkcii. Na trhu s kávou spôsobilo v prvých mesiacoch roku napätie extrémne sucho v Brazílii, ktorá je najväčším pestovateľom na svete. Neskôr výdatné dažde situáciu upokojili, momentálne sú však trhy opäť nervózne kvôli obavám o budúcoročnú úrodu.

Súvisiaci článok: Aktuálny výhľad pre ceny komodít – 30. kalendárny týždeň

Ceny priemyselných kovov začali opäť rásť vďaka zlepšujúcej sa kondícii globálnej ekonomiky, najmä Číny. V poklese naopak pokračuje železná ruda, ktorej cena v júni klesla o 8% kvôli zvyšovaniu ťažby v austrálskych baniach prevádzkovaných veľkými globálnymi ťažobnými spoločnosťami. V Číne boli odstavené niektoré bane, ktorým nízka trhová cena rudy nepokrýva vysoké náklady na ťažbu, ale na vyrovnanie globálnej ponuky a dopytu bude potrebné zatvoriť ďalšie ťažobné kapacity.

Cena niklu klesla v júni o 4% po tretinovom náraste od začiatku roka, ktorý spôsobilo embargo indonézskej vlády na vývoz surovej rudy. Trhy zrejme tento nárast vyhodnotili ako neopodstatnený, pretože zásoby suroviny sú v skladoch londýnskej burzy stále na rekordnej úrovni a trh je dobre predzásobený, podľa MMF k výraznejšiemu nedostatku niklu dôjde najskôr začiatkom roku 2015.

Cena hliníka vzrástla o 5% vďaka zatváraniu zlievarní zo strany veľkých globálnych producentov, navyše veľká časť zásob je uväznená v burzových skladoch kvôli špekulatívnym obchodom. Rásť začala aj cena zinku, ktorého zásoby prudko klesajú a na budúci rok majú byť odstavené veľké ťažobné kapacity.

Súvisiaci článok: Výhľad pre ceny priemyselných kovov do roku 2016

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: