Makro & Odvetvia | Komodity

Aktuálny výhľad pre ceny komodít – 30. kalendárny týždeň

Ceny priemyselných kovov zvyšujú náklady v spracovateľských odvetviach, z lacnej bavlny naopak benefituje textilné odvetvie, ťažobné kolosy ďalej zvyšujú produkciu železnej rudy. Prehľad správ o vývoji cien komodít na svetových a európskych trhoch.

Aktuálny vývoj cien priemyselných kovov: olovo otočilo, meď a nikel rastú ďalej

Ceny väčšiny priemyselných kovov sú od marca na rastovej krivke, pomáha im upevnenie hospodárskeho rastu Číny a v niektorých prípadoch, ako pri hliníku či zinku, aj zatváranie veľkých ťažobných kapacít. Podľa Goldman Sachs majú v priebehu najbližších 12 mesiacov ďalej rásť ceny niklu, zinku a hliníka, rast cien medi by sa mal zastaviť.

Zdroj: Financial Times, 27.7.2014

V Rusku sa očakáva tento rok úroda obilnín okolo 100 miliónov ton

V Rusku sa tento rok očakáva vysoká úroda obilia. Portál ruskej televíznej stanice Prvý kanál.ru informoval s odvolaním sa na premiéra Dmitrija Medvedeva, že úroda obilnín by mala dosiahnuť okolo 100 miliónov ton. A môže byť aj vyššia. Tempo ich zberu je dobré aj vďaka priaznivému počasiu.  Odborníci odhadujú, že hektárové úrody obilia dosiahnu priemerne 35 metrických centov a budú medziročne o päť 'metrákov' vyššie.

Zdroj: TASR, 27.7.2014

Cena zinku stúpa, zvýši náklady na výrobu pozinkovanej ocele

Cena zinku s dodávkou za tri mesiace na LME v piatok vzrástla na 2 413 USD / tonu, naposledy dosiahla túto úroveň v auguste 2011 a od začiatku roku stúpla o 16%. Globálne zásoby klesajú a ponuka nestíha uspokojovať dopyt.

Zdroj: Bloomberg, 27.7.2014

Cena bavlny s najdlhším poklesom od roku 1959

Cena futures na bavlnu na newyorskej burze klesá už 12 týždeň za sebou a od začiatku roku spadla o 23%. Globálna produkcia už niekoľko rokov prevyšuje dopyt a zásoby majú ďalej rásť aj na budúci rok. Z poklesu ceny môžu benefitovať textilné odvetvia.

Zdroj: Bloomberg, 27.7.2014

BHP Billiton vyťažila rekordný objem železnej rudy, plánuje ďalší rast

BHP Billiton sa pridáva k Rio Tinto a Fortescue MG a zvyšuje ťažbu železnej rudy z baní, do ktorých v posledných desiatich rokoch investovala miliardy dolárov, aby pomohla uspokojiť nenásytný dopyt čínskej ekonomiky. Ten však vlani začal spomaľovať a cena železnej rudy tento rok klesla o 30% pod 100 USD za tonu. BHP však v nadchádzajúcom roku avizuje ďalšie zvýšenie produkcie.

Zdroj: Financial Times, 24.7.2014

Rusko-ukrajinský plynový spor stále nevyriešený, situácia sa nelepší

S blížiacou sa zimou stúpajú obavy z toho, že Ukrajina začne odoberať plyn určený pre európske štáty pre vlastnú potrebu. Slovensko je medzi štátmi s najvyššou závislosťou na ruskom plyne.

Zdroj: Financial Times, 24.7.2014

Priemyselné kovy priťahujú špekulatívnych investorov, očakávajú rast cien

Špekulatívni investori v posledných týždňoch masívne investujú do priemyselných kovov, pretože očakávajú, že globálny dopyt bude rásť rýchlejšie, ako existujúce zásoby a produkcia. Od marca vzrástla najmä cena zinku, niklu a hliníka.

Zdroj: Bloomberg, 22.7.2014

Ceny kukurice na štvorročnom minime

Priaznivé počasie a výborná kvalita zasiatej úrody v USA posielajú ceny futures na kukuricu na chicagskej burze na najnižšiu úroveň za posledné štyri roky. Cena pšenice, sóje a sójového oleja je najnižšia od roku 2010.

Zdroj: Bloomberg, 22.7.2014

Cena hliníka neustále rastie

Cena hliníka s dodaním o 3 mesiace vystúpila na LME na 2 020 USD/tonu, čo predstavuje 20% nárast z tohtoročného februárového minima. Veľkí výrobcovia kvôli vytrvalému poklesu ceny a nadbytočnej kapacite v uplynulých rokoch zatvorili veľkú časť svojich kapacít, dopyt ožíva, a odborníci odhadujú, že tento aj na budúci rok dopyt na trhu prevýši ponuku.

Zdroj: Bloomberg, 22.7.2014

Cena niklu koriguje a klesá, vplyv indonézskeho embarga nadhodnotený

Cena niklu s dodávkou za tri mesiace klesla na londýnskej burze v piatok takmer o 3% na 18 660 USD/tonu, cena klesá už piaty deň. Zásoby niklu vo svete vzrástli od začiatku roka o 19%, trhy sú stále dobre zásobované, a nedávny prudký rast cien od začiatku roka, ktorý poháňalo najmä embargo Indonézie na export nespracovanej rudy, bol zrejme podporovaný špekulatívnymi obchodmi a precenením indonézskeho opatrenia.

Zdroj: Bloomberg, 20.7.2014

Za poklesom ceny železnej rudy stoja Rio Tinto a Fortescue

Dvaja zo štyroch najväčších producentov železnej rudy na svete, Rio Tinto a Fortescue Metals Group, informovali o vysokom raste objemu vyťaženej a predanej rudy zo svojich austrálskych baní. To výrazne dopomohlo k viac ako tretinovému poklesu ceny železnej rudy na svetových trhoch od začiatku roka. Nízke ceny majú vytlačiť z trhu najmä ázijských konkurentov s vyššími nákladmi.

Zdroj: Financial Times, 16.7.2014

Goldman Sachs očakáva počas najbližších 5 rokov pokles cien komodít

Vysoké trhové ceny a rozsiahle investície do nových produkčných kapacít viedli v uplynulom desaťročí k nárastu ponuky, ktorá bude v najbližších rokoch tlačiť ceny železnej rudy, medi, ropy a ďalších komodít smerom nadol. Nemusí ísť o kolaps cien, ale pokles má byť významný.

Zdroj: Bloomberg, 16.7.2014

Hliník na 16 mesačnom maxime vďaka Číne a USA

Aj mierny náznak zrýchlenia čínskej ekonomiky stačí na to, aby pohol cenami komodít. Čína je najväčší globálny spotrebiteľ priemyselných kovov. Cena hliníka s dodaním o 3 mesiace dnes na LME na chvíľu vzrástla na 1 993 USD/tonu, najvyššiu hodnotu od marca minulého roka. Zásoby v skladoch LME sú na takmer dvojročnom minime. Rastu cien pomohli aj dobré správy z amerického stavebného trhu.

Zdroj: Bloomberg, 16.7.2014

USA tento rok export ropy nepovolia

Podľa vyjadrení amerických politikov potrebuje krajina ešte najmenej rok na to, aby posúdila možnosť zrušenia štyri desaťročia starého embarga na export ropy. V krajine sa nahromadili rekordné zásoby vďaka ťažobnému boomu z bridlíc, politici sú pod paľbou protichodných záujmov ťažobných spoločností a spracovateľských odvetví.

Zdroj: Bloomberg, 16.7.2014

Cena zinku dosiahla najvyššiu hodnotu za tri roky

Na svetovom trhu pretrváva silný dopyt po zinku, zatiaľ čo viaceré veľké spoločnosti v nedávnej minulosti zredukovali svoje ťažobné kapacity. Tona zinku s dodávkou za tri mesiace dnes (14.7) dosiahla na LME cenu 2 325 USD, kde bola naposledy v auguste 2011.

Zdroj: Financial Times, 14.7.2014

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: