Makro & Odvetvia | Komodity

Výhľad pre ceny priemyselných kovov do roku 2016

Očakávaný vývoj na trhu s hliníkom, meďou, niklom, zinkom a železnou rudou plus aktuálne dianie na trhu

Ratingová agentúra Standard & Poor’s 16. júna revidovala svoj výhľad pre ceny priemyselných kovov do roku 2016. Výhľad je založený na predpoklade, že čínska ekonomika, ktorá je najväčším konzumentom priemyselných kovov na svete a jej dopyt má na ceny rozhodujúci vplyv, bude v tomto období rásť tempom  7,2% - 7,4%, USA porastú o 2,5% - 3,2% a EÚ o 1,6% - 1,9%. 

Hliník

S&P oproti svojej predchádzajúcej prognóze mierne znížil výhľad pre ceny hliníka. Tie na londýnskej burze LME klesli pod 85 centov za libru (1 800 USD / tonu) napriek náznakom stabilizácie na trhu, keď globálni producenti hliníka zatvorili veľkú časť výrobných kapacít a dopyt mierne ožíva. Takmer tretina svetových producentov však stále vyrába hliník so stratou. Výhľad cien S&P na jednej strane odráža možný prísun nových nízkonákladových kapacít na Blízkom východe a v Indii a prevládajúce vysoké zásoby na trhu, na strane druhej postupný očakávaný nárast dopytu a obmedzený prísun nových kapacít.

Napriek nízkej cene na burze sa však hliník s okamžitou dodávkou predáva s rekordnou prirážkou takmer 400 USD/tonu, čo predstavuje 20% - 25% ceny na LME, S&P očakáva, že aj keď budú ceny na burze rásť, cena za okamžitú dodávku sa príliš meniť nebude a skôr bude klesať výška prirážky.

Viac o situácii na trhu s hliníkom:

Cena hliníka stúpla na 9 mesačné maximum

Po prepade na 1 675 USD / tonu vo februári tohto roka, najnižšiu úroveň za štyri a pol roka, cena hliníka na londýnskej burze ožila a vystúpila o 9% na 1 913 USD/tonu. Hlavným dôvodom sú obavy obchodníkov zo zákazu exportu, ktorý na nespracované rudy uvalila Indonézia. Tá ťaží desatinu svetovej produkcie bauxitu. Na možný rast ceny v najbližších mesiacoch nad 2 000 USD/tonu poukazuje Rusal.

Zdroj: Financial Times, 9.6.2014

Indonézske embargo ovplyvní cenu bauxitu a hliníka

Ceny hliníka tento rok mierne klesali vďaka vysokým zásobám bauxitu v Číne a hliníka v skladoch LME. Indonézske embargo na vývoz nespracovanej suroviny však môže čoskoro spôsobiť nedostatok bauxitu na globálnom trhu.  

Zdroj: Financial Times, 21.5.2014

Svetová produkcia hliníka dosiahla nové maximum

Podľa organizácie International Aluminium Institute dosiahla globálna produkcia hliníka v marci nový vrchol 4 329 mil. ton, o 5% viac, ako pred rokom, a to napriek zatváraniu prebytočných kapacít zo strany najväčších výrobcov, ako je Rusal, Rio Tinto či Alcoa. Pod rast produkcie sa podpísali najmä krajiny stredného východu a Čína.

Zdroj: Financial Times, 24.4.2014

Meď

Stabilný výhľad pre cenu medi je založený na relatívne stabilizovaných trhových fundamentoch. S&P očakáva v rokoch 2014 – 2015 globálny prebytok produkcie nad dopytom na úrovni 1% - 1,5%. V tomto období by mali byť sprevádzkované nové pripravované bane, najmä v Chile a Peru. Z dlhodobého hľadiska bude na cenu pozitívne vplývať dopyt z ázijských krajín a klesajúca výnosnosť z nových baní najmä v Čile, čo môže ovplyvniť nové investície do ťažobných kapacít. 

Viac o situácii na trhu s meďou:

Cena medi na štvormesačnom maxime vďaka zrýchleniu čínskeho priemyslu

Cena medi na londýnskej burze dnes vzrástla až na 7 028 USD / tonu, čo je najvyššia úroveň za posledných 16 týždňov. Meď podporila správa o zrýchlení čínskej priemyselnej výroby - index nákupných manažérov v Číne dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku roka. Čína je najväčším konzumentom medi na svete. Cena medi sa počas druhého kalendárneho štvrťroku zvýšila o 18%.

Zdroj: Bloomberg, 1.7.2014

Dlhodobý výhľad pre cenu medi

Hoci cena medi na svetových trhoch spadla tento rok o 10% a priblížila sa štvorročným minimám, a v najbližšom období bude na trhu prebytok ťažobných kapacít, do konca desaťročia sa situácia zmení. Čínska spotreba bude rásť 3% - 5% tempom, a nakoľko komerčné spustenie novej bane trvá v priemere 11 rokov, za dva - tri roky dôjde k obratu a dopyt prevýši globálne produkčné kapacity.

Zdroj: Financial Times, 15.4.2014

Nikel

S&P revidovala prognózované ceny niklu smerom nahor o viac ako 15% kvôli embargu, ktoré na export niklovej rudy zaviedla Indonézska vláda. Ratingová agentúra však predpokladá, že po čase dôjde k poklesu cien, ktoré nedávno dosiahli 9 USD/libru, a to vďaka novým ťažobným kapacitám, ktoré pribudnú na trh, čiastočnému nahradeniu indonézskeho výpadku ťažbou rudy na Filipínach, a vďaka investíciám do kapacít na spracovanie rudy v Indonézii. S&P však očakáva vysokú volatilitu cien, ktoré budú citlivo reagovať napr. na správy týkajúce sa  indonézskeho embarga.

Viac o situácii na trhu s niklom:

Dostatok suroviny na trhu zastavil rast cien niklu, zrejme iba prechodne

Cena niklu na LME dnes mierne klesla potom, ako včera dosiahla 19 760 USD / tonu, najvyššiu úroveň od mája tohto roku. Na trhu prevládla domnienka, že v súčasnosti je suroviny na svete stále dostatok, hoci na budúci rok sa situácia zmení, ak Indonézia nezruší embargo na export rudy.

Zdroj: Bloomberg, 4.7.2014

Cena niklu dnes stúpla o 8%

Cena niklu dnes na londýnskej burze dosiahla 21 468 USD/tonu, čo predstavuje 54% nárast od začiatku roka. Na trhy negatívne dolieha exportné embargo indonézskej vlády. Viacerí analytici sa však domnievajú, že globálne zásoby niklu sú stále vysoké a takáto cena je v krátkodobom horizonte neopodstatnená, na budúci rok však môže embargo viesť k skutočnému nedostatku na globálnom trhu.

Zdroj: Bloomberg, 12.5.2014

Goldman Sachs otáča dlhodobý výhľad pre cenu niklu

Goldman Sachs uvádza, že Čína a ďalší investori investujú v najbližších 12 mesiacoch do desiatok zlievarenských pecí v Indonézii, ktoré majú umožniť spracovanie niklovej rudy na zliatiny používané na výrobu nehrdzavejúcej ocele. Indonézia zaviedla embargo na export surovej rudy, čím chce podporiť domácu výrobu s vyššou pridanou hodnotou. Podľa GS môže cena v priebehu 12 mesiacov klesnúť na 16 000 USD/tonu.

Zdroj: Bloomberg, 15.5.2014

Zinok

Vývoj na trhu so zinkom podľa S&P odráža na jednej strane slabší dopyt zo strany Číny a Indie a vysoká úroveň zásob, ktorý je na druhej strane kompenzovaný zatvorením produkčných kapacít v nedávnej minulosti a poklesu zásob kvalitnejšej rudy, čo v nasledujúcich dvoch rokoch pravdepodobne povedie k poklesu globálnej produkcie. Vysoké zásoby suroviny na trhu v najbližšej dobe však zrejme zabránia prudkému nárast ceny zinku.

Viac o situácii na trhu so zinkom:

Zinok po dlhej dobe drahší ako olovo

Cena zinku, ktorá bola historicky vždy nižšia, sa na LME vyšplhala nad trhovú cenu olova. Nárast ceny zinku podporuje zatvorenie významných banských kapacít v nedávnej minulosti, ako aj ďalšie plánované redukcie kapacity, zatiaľ čo globálny dopyt po automobiloch, najmä v Číne, rastie. Počas prvých 4 mesiacov roku 2014 bol dopyt po spracovanom zinku vyšší ako produkcia, zásoby tiež podstatne klesli.

Zdroj: Bloomberg, 29.6.2014

Klesajúce zásoby tlačia na cenu zinku

Postupný výpredaj zásob zinku, ktorý sa používa na výrobu pozinkovanej ocele, oživenie dopytu vo vyspelých ekonomikách a plánované zatvorenie niekoľkých veľkých baní posunuli cenu kovu na LME na 2 146 USD / tonu, čo je najvyššia úroveň od februára 2013. Dopyt na globálnom trhu vlani prekročil ponuku po prvý krát od roku 2006 a tento rok má deficit ešte viacej narásť.

Zdroj: Financial Times, 11.6.2014

Ťažobné spoločnosti obnovujú ťažbu zinku, očakávajú previs dopytu

Potom, ako ťažobné spoločnosti pred rokom ohlásili zatvorenie baní na ťažbu zinku s celkovou kapacitou prevyšujúcou 10% globálnej produkcie, v poslednej dobe viacerí ťažiari naopak otvárajú zakonzervované ťažobné kapacity, pretože očakávajú, že redukcia produkčných kapacít v minulosti bola príliš veľká a na trhu bude zinku nedostatok.

Zdroj: Financial Times, 25.4.2014

Železná ruda

S&P revidoval očakávané ceny železnej rudy v najbližších 3 rokoch smerom nadol o 10%. Spotové ceny benchmarkovej rudy so 62% obsahom klesli tento rok o viac ako 25% kvôli novým ťažobným kapacitám, ktoré prišli na trh v Austrálii a Brazílii. S&P očakáva, že na trhu bude naďalej pretrvávať vyššia volatilita a tlak na pokles ceny železnej rudy.

Viac o situácii na trhu so železnou rudou:

Nízka cena železnej rudy spôsobuje bankroty v ťažobnom odvetví

Cena benchmarkovej železnej rudy so 62% obsahom klesla tento rok o 30%, cena menej kvalitných rúd s nižším obsahom klesla ešte viac. Dôvodom je štrukturálny previs ponuky na trhu. Nízke ceny spôsobujú finančné problémy najmä menším ťažobným spoločnostiam produkujúcim menej kvalitnú rudu.

Zdroj: Financial Times, 29.6.2014

Cena železnej rudy klesá 6 mesiacov po sebe

Cena 62% železnej rudy klesá šiesty mesiac po sebe a Fortescue Metals Group Ltd. upozorňuje, že môže klesnúť na najnižšiu úroveň od roku 2009. Na trhu vzniká prebytok suroviny kvôli zvýšenej ťažbe v Austrálii a Brazílii.

Zdroj: Bloomberg, 1.6.2014

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: