Treasury & Riadenie rizík | Riadenie rizík

Coface upozorňuje na zvýšené kreditné riziko v troch európskych odvetviach

Riziko platobnej neschopnosti sa v porovnaní s aprílom 2013 zvýšilo v chemickom, farmaceutickom a automobilovom odvetví

Kreditná poisťovacia spoločnosť Coface zhoršila hodnotenie kreditného rizika v chemickom, farmaceutickom a automobilovom priemysle v Európe. Rating Coface vyjadruje riziko platobnej neschopnosti obchodných partnerov a zohľadňuje aktuálnu zhoršenú platobnú disciplínu dlžníkov, ktorých Coface v týchto odvetviach v Európe poisťuje, ako aj finančnú výkonnosť podnikov v odvetví.  

Coface prehodnocuje kreditné riziko v chemickom priemysle zo „stredného“ na „vysoké“, čo predstavuje tretí stupeň na štvordielnej ratingovej škále (mierne, stredné, vysoké a veľmi vysoké riziko). Dôvodom je pretrvávajúci slabý dopyt a zvýšená konkurencia zo strany amerických exportérov. Ziskovosť odvetvia sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížila o 19%. Energeticky náročná chemická výroba stráca v Európe konkurencieschopnosť kvôli neporovnateľne nižším nákladom na energie v Severnej Amerike. Nemecký BASF, najväčší výrobca chemických produktov na svete, nepredpokladá, že k oživeniu globálneho dopytu dôjde ešte tento rok.

Distribútori a predajcovia liekov čelia v Európe tlaku na znižovanie výdavkov na zdravotníctvo a ich tržby a ziskové marže klesajú. Coface prehodnotil kreditné riziko v tomto odvetví na „vysoké“.

Na „veľmi vysoké“ prehodnotil Cofac kreditné riziko v európskom automobilovom odvetví. Predaje áut v Európe dosahujú najnižšie úrovne za posledných 20 rokov a región trpí chronickým prebytkom výrobných kapacít, najmä v krajinách južnej Európy. Vo Francúzsku sa počet konkurzov v automobilovom odvetví od augusta 2012 do júla 2013 zvýšil medziročne o 11%, pričom do platobnej neschopnosti sa dostávajú už aj väčšie spoločnosti, najmä obchodníci (58% zo všetkých prípadov) a subdodávatelia (28%), ktorí spôsobujú vysoké straty menším dodávateľom hlbšie v dodávateľskom reťazci. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: