Makro & Odvetvia | Odvetvia

Vysoké ceny energie prinútili Alcou zatvoriť závod na Sardínii

Výrobca hliníka optimalizuje svoje globálne výrobné kapacity a presúva produktové zameranie smerom k výrobkom s vyššou pridanou hodnotou. Drahé európske továrne v jeho plánoch nemajú miesto.

Americký výrobca hliníka Alcoa plánuje úplne zatvoriť brány závodu v Portovesme na Sardínii, kde postupne znižuje výrobu už od novembra 2012. Výrobná kapacita koncernu sa tak zníži o 150 000 metrických ton na 3,6 milióna metrických ton ročne.  

Koncern začal znižovať produkciu v hlinikárni na Sardínii pred zhruba dvoma rokmi. Dôvodom sú príliš vysoké výrobné náklady, najmä cena energií, čo bránilo závodu udržať si konkurencieschopnosť a generovať zisk, ako ak donedávna klesajúce trhové ceny hliníka.

Vysoké ceny energií spôsobujú, že energeticky náročné výrobné odvetvia v Európe sa stávajú v globálnom merítku nekonkurencieschopné.

"Hlavné dôvody, pre ktoré nie je závod v Portovesme konkurencieschopný, sa bohužiaľ nezmenili," vyhlásil Bob Wilt, prezident spoločnosti Alcoa Global Primary Products. Dodal, že americký koncern splní všetky záväzky voči zamestnancom aj akcionárom.

Alcoa v posledných rokoch v reakcii na pokles cien hliníka, ktorý začal po finančnej kríze, výrazne zredukovala svoju globálnu výrobnú kapacitu tým, že úplne zatvorila výrobné závody s kapacitou 829 000 ton a pozastavila výrobu v závodoch s kapacitou 655 000 ton, čím sa chce na globálnej krivke nákladov na výrobu primárneho hliníka posunúť zo 43. percentilu v roku 2013 do 38. percentilu v roku 2016.

Alcoa v posledných rokoch tiež aktívne zvyšovala výrobu produktov a zliatinových výrobkov s vyššou pridanou hodnotou, ktorá vlani dosiahla na celkovej produkcii 60% podiel. Aj vďaka tomu Alcoa vo svojej divízii pre výrobu primárnych kovov zvýšila od roku 2010 zisk o 58% napriek tomu, že ceny hliníka sa po kríze v roku 2008 výrazne prepadli. 

Od začiatku roku 2014 začali ceny hliníka opäť rásť a zvýšili sa k úrovni 2 100 USD za tonu.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: