Makro & Odvetvia | Európa

EÚ chce pomôcť energeticky náročným odvetviam

Európska komisia pripravuje opatrenia, ktoré majú znížiť negatívne dopady európskej energetickej politiky na konkurencieschopnosť priemyslu

Agentúra Bloomberg minulý týždeň informovala, že Európska komisia plánuje 9. apríla prijať opatrenia, ktoré majú priniesť úľavy podnikom v 62 energeticky náročných odvetviach, vrátane výroby hliníka a spracovania ropy. Ceny elektriny v Európe sú podstatne vyššie ako v USA kvôli nákladnej podpore výroby energie z obnoviteľných zdrojov a bridlicovej revolúcii na severoamerickom kontinente.

Podľa navrhovaných pravidiel pre štátnu podporu na roky 2014 – 2020, ktoré získal Bloomberg, Európska komisia navrhuje zníženie environmentálnych daní v prípade, ak príjemcovia pomoci pokrývajú minimálne 20% dodatočných nákladov. Dokument tiež definuje pravidlá pre štátnu pomoc vybraným odvetviam, ktorých medzinárodná konkurenčná pozícia je ohrozená kvôli nákladom na podporu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.

Podľa navrhovaných pravidiel budú môcť rozšíriť štátnu pomoc ohrozeným odvetviam aj samotné vlády v podobe znížených daní a poplatkov, alebo jednorazovej pomoci vyplatenej prijímateľovi v prípade, ak podiel nákladov na elektrinu presahuje 25% jeho celkových nákladov. Výška príplatku za obnoviteľné zdroje, ktorá je zahrnutá v cene elektriny, sa pre dotknuté podniky môže znížiť na 5% alebo dokonca 2,5% štandardnej výšky príplatku, ak je ich energetická náročnosť vyššia ako 20%.

Súvisiace články:

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: