Stratégia & Financovanie | Financovanie

Reverzný faktoring ako možnosť financovania dodávateľského reťazca

Reverzný faktoring ako jedna z metód financovania dodávateľského reťazca (Supply Chain Financing – SCF) naberá v Európe na popularite, no stále čelí praktickým prekážkam.

Podľa prieskumu poradenskej firmy v oblasti riadenia pracovného kapitálu DEMICA medzi päťdesiatkou európskych bánk čaká reverzný faktoring v Európe v najbližších 3-5 rokoch dvojciferný rast. Pre slovenské exportné firmy môže byť reverzný faktoring („RF“) zaujímavou možnosťou, ako sa dostať k lacnejším zdrojom financovania svojich pohľadávok ako urýchliť ich inkaso. Veľkým firmám s vysokou bonitou môže reverzný faktoring pomôcť stabilizovať dodávateľské vzťahy a predĺžiť dobu splatnosti obchodných záväzkov. Napriek tomu čelí implementácia  RF niektorým praktickým prekážkam.

Čo je to reverzný faktoring

V porovnaní s klasickým faktoringom, pri ktorom faktoringová spoločnosť (faktor) formou postúpenia preberá pohľadávky svojho klienta voči portfóliu jeho odberateľov a zvyčajne sa aj stará o administratívu spojenú s ich inkasom, pri RF je kľúčovou osobou odberateľ s vysokou bonitou. Faktor sa dohodne s odberateľom a jeho dodávateľmi, že bude dodávateľské faktúry, ktoré boli odberateľom akceptované, uhrádzať dodávateľom pred alebo v čase ich splatnosti, a odberateľovi poskytne predĺženú dobu splatnosti, čím financuje obe strany dodávateľského vzťahu. Grafickú ukážku, ako vzťah funguje, nájdete tu.

Ak je napríklad štandardná doba splatnosti faktúr dohodnutá medzi dodávateľmi  a odberateľom 30 dní, dodávatelia môžu inkasovať pohľadávky za 20 dní od vystavenia faktúry a odberatelia uhrádzať faktorovi so 60, 90 alebo 120 dňovou splatnosťou. Faktor si na oboch stranách berie úroky (v prípade predčasných platieb dodávateľom formou diskontu podobne ako pri klasickom faktoringu). 

Hnacím motorom RF je vysoká bonita odberateľa, ktorá dodávateľom umožňuje dosiahnuť nižšie náklady na financovanie pohľadávok než aké by dosiahli pri bežnom faktoringu alebo pri prevádzkovom úvere od banky. Preto využívajú RF prioritne väčšie medzinárodné firmy s vysokou bonitou, ako sú maloobchodné reťazce či automobilové spoločnosti, a do programu zapájajú široké portfólio svojich dodávateľov, vrátane menších a stredných firiem, ktorých náklady na financovanie sú vyššie.

Príkladom využitia reverzného faktoringu je Rolls Royce, ktorý spustil v spolupráci so Citibank program financovania dodávateľského reťazca na báze reverzného faktoringu. Môžu sa do neho zapojiť dodávatelia s ročným obratom nad 150,000 USD, ktorí inkasujú platby od service centier Rolls Royce v Európe a USA. Urýchlia tak inkaso pohľadávok o niekoľko týždňov.

Výhody reverzného faktoringu pre dodávateľov a odberateľov

Pre dodávateľa predstavuje RF zvyčajne lacnejší zdroj financovania pohľadávok ako bežný kontokorent v jeho banke alebo faktoring, pretože benefituje z vyššej bonity svojho odberateľa. Umožňuje mu tiež rýchlejšie inkasovať svoje pohľadávky, alebo minimálne ich inkasovať v čase splatnosti, pretože faktor ich vždy uhrádza v dohodnutý deň, čo zvyšuje stabilitu cashflow. Navyše nie je potrebné pohľadávky v prospech faktora zakladať.

Z tohto dôvodu môže byť RF zaujímavý pre slovenské firmy dodávajúce multinacionálnym spoločnostiam pôsobiacim v zahraničí alebo na Slovensku, ktoré sa rozhodli vo svojich globálnych dodávateľských vzťahoch program RF implementovať.

Výhodou pre odberateľa, zvyčajne bonitnú medzinárodnú spoločnosť, je v prvom rade predĺženie doby splatnosti obchodných záväzkov nad rámec splatnosti, ktorý by inak u svojich dodávateľov dosiahol, a tak uvoľnenie finančných prostriedkov pre iné potreby.

Prínosom pre obe strany je popri zlepšení cashflow odstránenie napätia v rokovaniach o splatnostiach faktúr a lepšie obchodné vzťahy, čo prospieva celému dodávateľskému reťazcu a zvyšuje jeho stabilitu. Aj preto je RF vhodný pre dlhodobejšie dodávateľsko-odberateľské vzťahy s väčším objemom a počtom transakcií.

Aktuálne trendy v Európe

Podľa prieskumu spoločnosti DEMICA z novembra 2012 čaká trh s cezhraničnými službami RF v najbližších rokoch dvojciferný rast. Hlavným dôvodom je jeho zatiaľ pomerne malé rozšírenie, a to aj napriek tomu, že len v troch najväčších európskych ekonomikách – Nemecku, Veľkej Británii a Francúzsku – predstavuje trhový potenciál (objem aplikovateľného importu) 460 miliárd EUR ročne.

Sú to predovšetkým dodávateľské firmy z rozvíjajúcich sa trhov vrátane CEE, ktoré majú o programy RF najväčší záujem, pretože vysoká bonita odberateľa im umožňuje výhodnejšie financovať ich pohľadávky. DEMICA odhadla, že ročný objem importov z CEE vhodný pre RF predstavuje 41 mld. EUR v Nemecku, 13 mld. EUR vo Francúzsku a 9 mld. EUR v UK.

V krajinách západnej Európy najväčší dopyt zo strany odberateľov predstavujú veľké multinacionálne firmy, pre ktoré sú stabilita dodávok a efektívne riadenie pracovného kapitálu mimoriadne dôležité. Väčšina medzinárodného obchodu sa dnes realizuje na voľný dodávateľský úver bez ručenia, a obe strany majú záujem o zvýšenie kredibility a uvoľnenie cashflow z pohľadávok a záväzkov.

Praktická implementácia medzinárodných programov RF však stále naráža na niekoľko prekážok. Popri potrebe vyhovieť rôznorodým jurisdikciám v každej krajine zúčastneného dodávateľa je potrebné, aby všetky zúčastnené strany napojili svoje ERP systémy na jednu informačnú platformu, ktorú zvyčajne financuje faktor / banka. Ďalším problémom bývajú organizačné a procesné faktory – potreba promptného schvaľovania faktúr zo strany odberateľa a fakturácia zo strany dodávateľa, ako aj nevyhnutná úzka spolupráca oddelenia nákupu odberateľa s jeho finančným oddelením.

Praktickým problémom je povinnosť banky poskytujúcej služby RF preskúmať kredibilitu zaangažovaných dodávateľov (procedúry „Know-Your-Client“), čo je často pri dodávateľoch rozptýlených v mnohých rozvíjajúcich sa krajinách pomerne problematické. Banky sa tiež niekedy zdráhajú presadzovať programy RF, pretože by mohli kanibalizovať príjmy z ich faktoringových služieb.

Ďalšou komplikáciou je zdĺhavý proces získavania súhlasu dodávateľov, aby vstúpili do nového programu, a opustili zaužívanú prax v obchodnom styku (napr. ak už využívajú postupovanie pohľadávok formou bežného faktoringu).

Na Slovensku začala služby reverzného faktoringu poskytovať napríklad Tatra Banka, a niektoré ďalšie veľké regionálne banky so zastúpením na Slovensku programy reverzného faktoringu pripravujú.

Ďalšie informácie o financovaní dodávateľského reťazca:

Why is Supply Chain so Slow to Grow?, článok, gtnews

Reaping the Benefits of SCF: The Devil is in the Implementation, článok, TMI

Reverse Factoring – Innovative Financing to Strenghten Supplier Relations, článok, CapGemini

Passport to Liquidity, prieskum spoločnosti DEMICA

Supply Chain Finance Case Study, článok, DEMICA

The Benefits of Reverse Factoring, článok, gtnews / AFP


Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: