Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 11/2014

Dostavba Mochoviec zatiaľ pokračuje, nový čínsky investor v automobilovom odvetví, Ryanair posunie bratislavské letisko na vyšší level. Výber z novembrového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

Uber bude musieť zvládnuť lokálnu aplikáciu pre taxislužby Hopin

Vstup na bratislavský trh taxislužieb plánuje americká aplikácia Uber. Na trhu sa už ale etablovala lokálna aplikácia Hopin. Doteraz si ju stiahlo 70.000 používateľov, z toho 50.000 ju aktívne využíva. Existujúce taxislužby podobné aplikácie vnímajú ako ohrozenie a svojim vodičom zväčša zakazujú ponúkať služby cez ne. Hopin svoje služby od decembra spoplatní pre taxikárov, zavedie 20 € mesačný poplatok a 0,50 € poplatok za každú sprostredkovanú jazdu. (SME/1)

Štát odsúhlasil navýšenie rozpočtu pre Mochovce

Štát na valnom zhromaždení Slovenských elektrární (SE) odsúhlasil navýšenie rozpočtu dostavby jadrovej elektrárne Mochovce z 3,8 mld € na 4,6 mld € (pôvodný rozpočet bol 2,8 mld €). Navýšenie rozpočtu dostavby 3. a 4. bloku navrhol taliansky Enel, ktorý vlastní 66% akcií SE. Slovenské elektrárne si zoberú na dostavbu úver vo výške 800 mil. €. Štát výmenou za súhlas získal viac právomocí pri dostavbe, jeho súhlas bude potrebný pre každý väčší výdavok.

Dostavbu jadrových blokov odštartovali v roku 2008. Dva nové bloky mali vyrábať elektrinu už od roku 2013. Aktuálne sa očakáva, že 3. blok uvedú do prevádzky v roku 2016 a 4. v roku 2017. (SME268/1)

Predaj Slovenských elektrární

Potenciálni investori stále môžu posielať ponuky na kúpu 66% podielu v Slovenských elektrárňach (SE). Majoritný podiel v SE chce predať taliansky Enel, ktorý počká na ponuky od záujemcov do začiatku budúceho roka. Taliani pritom chceli mať nezáväzné ponuky od investorov pôvodne už na konci novembra.

Enel neuviedol mená potenciálnych kandidátov ani počet ponúk, ktoré prijal doteraz. Známy je záujem spoločnosti Slovnaft v konzorciu s maďarskou MVM Group a českej energetickej spoločnosti ČEZ. Záujem majú údajne aj česká EPH, fínska spoločnosť Fortum a China National Nuclear Corp. (Pravda268/8)

O 66% podiel Slovenských elektrární (SE), ktorý predáva taliansky Enel, prejavila záujem aj bratislavská rafinéria Slovnaft. Tá predložila nezáväznú ponuku na kúpu akcií spolu s maďarskou štátnou energetickou spoločnosťou MVM. Vlastníkom Slovnaftu je maďarská energetická skupina MOL. (Pravda/1)

Pred podaním záväznej ponuky chce Slovnaft zistiť stav dostavby Mochoviec. Popiera, že ich ponuka skrýva skutočné ruské záujmy v pozadí. Súčasná maďarská vláda má veľmi dobré vzťahy s Ruskom. Rosatom v súčasnosti rozširuje maďarskú jadrovú elektráreň v Paksi. (SME/5) Záujem Slovnaftu je založený na tom, že prebytky elektriny na Slovensku po dostavbe Mochoviec by predával na južných trhoch ako Maďarsko, Chorvátsko, Bulharsko, Albánsko a Rumunsko, kde je elektriny nedostatok a kde je silná MVM. (HN/2)

Číňania postavia fabriku na výrobu automobilových súčiastok

Čínska spoločnosť Beijing Fanrong Weilin Industrial Trading chce pri Starej Ľubovni postaviť novú výrobnú halu s rozlohou 5.000 m2 na výrobu automobilových súčiastok. Firma chce podľa žiadosti o environmentálne posúdenie preinvestovať zhruba 10 mil. € a vytvoriť 150 – 200 pracovných miest. (sme.sk)

Predaje dcérskych spoločností ŽS Cargo

Nákladný železničný prepravca ŽS Cargo finalizuje transakčnú dokumentáciu, na základe ktorej budú investori už v novembri podávať ponuky na kúpu 66% akcií v jej dcérskej firme ZSSK Cargo Intermodal. Táto firma bude zabezpečovať kontajnerovú prepravu a bude vlastniť terminál Dobrá. Uzatvorenie transakcie očakáva v prvom štvrťroku 2015, výnos pre ŽS Cargo by mal činiť 20 mil. €. Predpokladá sa záujem ruských štátnych železníc a poľského PKP Cargo.

ŽS Cargo ešte stále nedokončila predaj 66% podielu v inej dcérskej firme Cargo Wagon, ktorá prevádzkuje vagóny. Víťazom tendra sa už v júni stala švajčiarska firma AAE, s tou sa ale doteraz nepodarilo dohodnúť na podmienkach zmluvy. AAE chce za podiel zaplatiť 7 mil. €, plus zaplatí 217 mil. € za vozne. Tie si prenajme ŽS Cargo. (etrend.sk)

Ryanair zaistí Bratislave milión nových cestujúcich

Írsky nízkonákladový letecký dopravca Ryanair zriadi na jar 2015 na bratislavskom letisku svoju novú základňu (lietadlá tam budú aj nocovať). Otvorenie základne spolu so 16 linkami vrátane novej linky do Madridu zaistí podľa dopravcu Bratislave 1 mil. nových cestujúcich ročne. Ryanair začne s dvoma lietadlami, neskôr k nim môžu pribudnúť dve ďalšie a počet pasažierov v Bratislave sa tak môže zvýšiť až na 2 mil.

Investície dosiahnu asi 200 mil. USD (väčšina pôjde do lietadiel) a v Bratislave by mohlo vzniknúť až 1.000 nových pracovných miest. (SME/1)

Ryba Žilina úspešne expanduje

Jozef Antošík, ktorý v roku 2006 predal svoje papierne Tento fínskemu Metsä Tissue, vlani kúpil spoločnosť Ryba Žilina. Tá vyrába klasické majonézové šaláty, napr. tresku. Neskôr kúpil aj vlastný rybník a menšieho konkurencia Partners z Nového Mesta nad Váhom. Toho kúpil od českých investorov, ktorí ho kúpili iba vlani. Bývalí vlastníci zvýšili obrat Ryby za ostatných päť rokov z 11 na 30 mil. € a Antošík ho chce ďalej zvyšovať. Ryba zamestnáva 270 ľudí a Partners ďalších 100. Obe firmy chce rozvíjať pod značkou Preto. (etrend.sk)

Penta, SME a médiá

Investičná skupina Penta s tlačovou agentúrou SITA budú mať napokon vo vydavateľovi denníka SME, spoločnosti Petit Press, len 45% podiel. Vydavateľstvo bude aj naďalej manažovať PSIS podnikateľa Petra Vajdu a Penta nebude môcť ovplyvňovať obsah. Šéfom vydavateľstva ostáva Alexej Fulmek. Penta bude môcť vetovať nových členov predstavenstva, získa dve zo šiestich stoličiek v dozornej rade a jej súhlas bude potrebný na investície nad 150.000 €. Príslušnú dohodu, keď Penta predala 5% vo vydavateľstve spoločnosti PSIS, podpísali všetky strany v utorok.

Z denníka SME už podalo výpoveď vyše 60 ľudí. Asi desať z nich začína nový portál Projekt N, zvyšní možno výpovede stiahnu. (SME/1)

Penta chce kúpiť aj druhý najnavštevovanejší slovenský portál zoznam.sk, pod ktorý patrí aj bulvárny server topky.sk, potvrdil šéf Fondu národného majetku Branislav Bačík. Penta už kúpila vydavateľstvo Trend Holding, 7 Plus a 45% podiel v Petit Presse. Slovak Telekom (ST), ktorý je 100% vlastníkom Zoznamu a v ktorom má štát 49% podiel, dostal od Penty ponuku na kúpu.

O záujme už v septembri informoval web mediálne.sk, Penta podľa nich za Zoznam ponúkla vyše 10 mil. €. Predaj odmietli. Minister hospodárstva Pavol Pavlis vyzve ST, aby ponuku odmietol, lebo to môže negatívne ovplyvniť hodnotu štátneho podielu v ST. (SME/2)

Joj Group plánuje televízny kanál pre deti

Televízna skupina Joj Group získala od Rady pre vysielanie a retransmisiu licenciu na ďalšiu stanicu. Malo by ísť o platenú stanicu RiK pre deti od štyroch do 12 rokov. Spoločnosť už prevádzkuje kanály Joj, Plus, Wau a Senzi. RiK by mal odštartovať v prvom štvrťroku 2015. (etrend.sk)

Akvapark Bešeňová pod J&T

Novým majiteľom najnavštevovanejšieho akvaparku na Slovensku, Gino Paradise Bešeňová, sa podľa týždenníka Trend stane Verex Holding. Jeho vlastníci sú aj akcionári v Tatry Mountain Resorts (TMR). Verex pôsobí v maloobchode (CBA), nehnuteľnostiach a výrobe elektriny. Za kúpou tak nie je samotná firma TMR. Tá v súčasnosti na podobnú akvizíciu nemá dostatok peňazí. Je ale možné, že nový majiteľ uzatvorí zmluvu, na základe ktorej bude TMR akvapark manažovať. TMR totiž vlastní neďaleký akvapark Tatralandia. (SME/7) Pavol Mikušiak, akcionár Verexu aj TMR, informácie o záujme o Bešeňovú potvrdil, transakcia však podľa neho ešte nie je ukončená. (e15.cz)

Veže pri Poluse s voľnými priestormi

Developer J&T Real Estate dokončil kancelársky komplex Westend Gate na bratislavskej Patrónke ako pokračovanie biznis zóny Westend. Do objektov sa sťahuje IBM. Presunie sem divíziu IBM International Services Centre z miléniovej veže Polusu. V deväťpodlažnom projekte s 35.000 m2 prenajímateľnej plochy zaberie 17.000 m2. Westend Gate financovala Slovenská sporiteľňa úverom 40 mil. €. V lokalite má vzniknúť i ďalšia etapa s názvom Plazza.

Po odchode IBM ostane prázdna aj druhá veža pri obchodnom centre Polus. Obe vlastní spoločnosť Immofinanz. (etrend.sk)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: