Stratégia & Financovanie | M&A

Prehľad investícií a akvizícií na Slovensku 10/2014

Volkswagen a U.S. Steel na Slovensku ďalej investujú, E.ON má predávať ZSE, Holcim svoje slovenské cementárne. Výber z októbrového monitoringu investícií a akvizícií na Slovensku od spoločnosti Symsite Research.

CEFC China Energy má získať 30% v J&T Finance Group

Piata najväčšia investičná spoločnosť v Číne, súkromná CEFC China Energy, má za 700 mil. € získať 30% podiel v J&T Finance Group (jej kľúčovými aktívami sú J&T Banka a Poštová banka). Investícia má už údajne súhlas čínskych autorít. Vstup čínskeho partnera má odštartovať spoluprácu oboch firiem v Česku, v strednej Európe a v Číne v sektore finančných služieb, energetiky a strojárenstva. Vlastníkmi J&T Finance Group sú rodina Tkáčovcov, Ivan Jakabovič, Mário Hoffmann a Dušan Palcr. (e15.cz)

Slovenský Volkswagen expanduje

Automobilka Volkswagen otvorila v Stupave nástrojáreň za 4 mil. €. Bude tu vyrábať nástroje a zariadenia pre automobilovú produkciu. Hala v Stupave má rozlohu 6.000 m2 a vytvorila 50 pracovných miest. VW už teraz zvažuje rozšírenie nástrojárne, v budúcnosti tu chce pridať 3D tlačiareň. (Pravda/10)

 V bratislavskom závode Volkswagenu sa budú vyrábať karosérie pre SUV značky Bentley Falcon. Automobilka ich bude vyrábať v novej karosárni, ktorú práve dokončuje. VW do nej investoval 600 mil. € a vytvorí asi 500 nových pracovných miest.

Práca na Bentley doplní ďalšie plány závodu VW na Slovensku. Už dávnejšie potvrdil, že v roku 2017 tu začne kompletne vyrábať modely Porsche Cayenne, ktoré sa dnes kompletizujú v Nemecku. Hovorí sa aj o možnosti vyrábať tu model Urus talianskej značky Lamborghini. Zatiaľ sa však ani nerozhodlo, či VW tento model vôbec bude vyrábať. (SME246/1)

E.ON nevyvrátil špekulácie o predaji ZSE

Nemecká spoločnosť E.ON vraj uvažuje nad predajom svojho podielu v skupine Západoslovenská energetika (ZSE), uviedol zdroj zo spoločnosti, ktorý si neželal byť menovaný. ZSE ani E.ON túto informáciu nepotvrdili, ani nevyvrátili. E.ON kúpila 49% podiel ZSE v roku 2002 za 330 mil. €. Zvyšný 51% podiel vlastní štát. (Pravda/11)

U.S. Steel Košice plánuje investície

Košický U.S. Steel plánuje v najbližších rokoch výraznejšie investovať. Do roku 2016 by mala oceliareň zmodernizovať kotly za 80 mil. €. Časom by mali spustiť i novú výrobnú linku, ktorá si vyžiada výstavbu novej výrobnej haly. Mali by sa tu vyrábať lakoplastové plechy, ktoré sa využívajú napríklad ako strešné krytiny. Fabrika by tak mohla v budúcnosti prijímať aj nových zamestnancov. Momentálne tu pracuje asi 10.400 ľudí a ďalších 2.000 v dcérskych spoločnostiach. (Pravda228/1)

Holcim má predať slovenské aktíva

Švajčiarsky cementárensky koncern Holcim v súvislosti s plánovanou fúziou s francúzskym konkurentom Lafarge plánuje predať svoje aktíva na Slovensku. Holcim na Slovensku prevádzkuje cementárne v Rohožníku a v Turni nad Bodvou, širokú sieť betonární po celom Slovensku a prevádzky štrkopieskov v Bratislave, Veľkých Úľanoch, v Orlove a Geči. Slovenský Holcim vlani vykázal stratu 22 mil. € (čistý zisk 9,3 mil. € v roku 2012) pri medziročnom raste výroby o 36% na 123,9 mil. €. (pravda.sk)

Pri Štúrove má vyrásť nový závod

Výrobca betónových prefabrikátov a betonárskej ocele, holandská firma Yssel, chce investovať 30 mil. € do nového závodu v obci Obid pri Štúrove. V závode, ktorého výstavba má začať v januári 2015 a ukončená do konca roka 2015, chce postupne zamestnať 300 ľudí. Dôvodom na výber lokality bola blízkosť rieky Dunaj. (HN/1)

Hamé kupuje slovenského výrobcu majonéz DOMA

Výrobca trvanlivých a chladených potravín, česká skupina Hamé, kupuje slovenského producenta majonéz, tatárskych omáčok a dresingov, prešovskú spoločnosť DOMA. Tá vlani zvýšila obrat o 4% na 7,9 mil. € a rovnako ako v roku 2012 skončila zhruba na nule. Nový vlastník chce „v dohľadnom čase“ v Prešove zdvojnásobiť výrobu. Hodnota transakcie bola „niekoľko miliónov eur“. (SME/1)

Počet výrobných závodov skupiny Hamé tak stúpol na 10. V tomto roku už Hamé kúpila aj rumunskú značku La Grande Famiglia. Hamé má v portfóliu 1.700 produktov, ktoré vyváža do 40 krajín sveta. (sme.sk)

Rusi budú v Kežmarku vyrábať prípravky pre chemoterapiu

Ruská firma Institute Europharm najneskôr vo februári 2015 zaháji prevádzku v novom závode za 12 mil. € v Kežmarku. Firma tu bude vyrábať prípravok, ktorý sa používa pri chemoterapii. V prvej etape zamestná 70-80 ľudí. Druhá etapa má začať v roku 2016 a v Kežmarku by sa mal vyrábať už konečný produkt. Počet zamestnancov by sa mal zvýšiť na 300. (HN/7)

Babišov Hartenberg kúpil na Slovensku kliniky pre umelé oplodnenie

Český minister financií Andrej Babiš sa stal väčšinovým majiteľom bratislavskej a martinskej kliniky pre umelé oplodnenie Iscare. Kliniky kúpil prostredníctvom investičného fondu Hartenberg, ktorému šéfuje Jozef Janov. Akvizícia oboch kliník podľa Janova stála niekoľko miliónov eur.

Podobným spôsobom Babiš nedávno ovládol i slovenských výrobcov výživových doplnkov Imunoglukan a Pleruan. V Česku získal kliniky reprodukčnej medicíny v Prahe a v Brne.

Fond Hartenberg mal pri svojom vzniku pre investície k dispozícii 200 mil. € – menšiu časť do neho vložil sám Janov. Cieľom fondu je nakupovať sľubné firmy v Poľsku, ČR a SR v iných odvetviach, než v ktorých podniká Babišov potravinársko-chemický gigant Agrofert. (SME/7)

Predaj Petit Pressu

Nemecký vydavateľ Rheinische Post potvrdil, že predal svoj 50% podiel vo vydavateľstve Petit Press (denník SME) firme Namav, dcérskej spoločnosti tlačovej agentúry SITA. Financujúcim partnerom transakcie je investičná skupina Penta, ktorá má byť finálnym vlastníkom.

Druhý akcionár Petit Pressu, PSIS podnikateľa Petra Vajdu, mala na 50% podiel predkupné právo. Nemcom navrhla odkúpiť približne 10% akcií, čo Rheinische Post považoval za nedostatočné. PSIS sa zrejme obráti na súd. Obchod bude dokončený v momente, keď ho povolí Protimonopolný úrad. Penta minulý mesiac kúpila aj vydavateľstvá 7 Plus a Trend Holding.

Penta je podľa riaditeľa vydavateľstva Alexeja Fulmeka pripravená rokovať o ústupe do minority, čiže časť akcií by po ich získaní predala skupine PSIS. Fulmek tento scenár označil za pravdepodobný.

Vedenie SME potvrdilo svoj predchádzajúci postoj a podalo výpovede. Na webe opentat.sk zároveň spustilo blog projektu nového nezávislého denníka. (omediach.com, SME/1)

Spolumajiteľ tlačovej agentúry SITA Igor Grošaft tvrdí, že kúpa denníka SME, resp. 50% podielu nemeckej RBV vo vydavateľovi Petit Press, je jeho nápad. S RBV údajne rokoval iba on, vôbec nie Penta. Nešpecifikovanú časť z kúpnej ceny za 50% podiel vo výške 15 mil. € financuje sám, zvyšok Penta. Dôvodom kúpy je snaha hľadať synergie medzi tlačovou agentúrou a denníkom. Tie majú stlačiť návratnosť investície na 7-8 rokov. (etrend.sk)

Bývalí novinári zo SME zakladajú nový spravodajský web

Projekt N, ktorý zakladajú novinári, ktorí odišli z denníka SME po ohlásení vstupu finančnej skupiny Penta do vydavateľstva Petit Press, oznámil prvých členov redakčnej rady. Nezávislému projektu má radiť aj Martin Bútora, poradca prezidenta Andreja Kisku. V rade sú aj bývalý šéfredaktor SME Martin M. Šimečka, zakladateľ hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák a psychiater Péter Hunčík. Prevádzka spravodajského webu by mala začať v novembri. (projekt-n.sk)

Špirko skupuje farmy a malé potravinárske podniky

Bývalý partner investičnej skupiny Penta Jozef Špirko a Peter Ondro začali pred dvoma rokmi v rámci zoskupenia Aspin skupovať slovenské farmy a nedávno pridali aj výrobcov potravín. Dôvodom investícií je fakt, že ceny potravín sú oveľa stabilnejšie ako ceny základných komodít ako mlieko či obilie. Vlani kúpili mliekareň Nika z Považskej Bystrice s ročnými tržbami asi 9 mil. €. Už tento rok chcú zvýšiť tržby na 11 mil. €. Vlastnia aj vinárstvo Movino s 250 ha vlastných viníc okolo Veľkého Krtíša. Kúpili aj mlyn v Šahách a pečiváreň Adano Veľký Krtíš. Aspin zamestnáva v potravinárstve 200 ľudí a dosahuje tržby 20 mil. € a chce ďalej expandovať.

Obaja podnikatelia vlastnia aj niekoľko podnikov z odevného priemyslu a strojárstva. (etrend.sk)

Spoločnosť Symsite Research komplexne monitoruje zrealizované a pripravované investície a akvizície vo všetkých odvetviach na Slovensku. Plné znenie monitoringu je možné objednať v Symsite Research.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: