Stratégia & Financovanie | Podnikanie

Minister Pavlis chce v Žiline zvýšiť investičné stimuly na maximum, láka kórejské firmy

Žilinský závod KIA je v porovnávaní kvalitatívnych parametrov na 1. mieste spomedzi všetkých výrobných závodov kórejskej automobilky na svete, napriek ruskej kríze plánuje dodržať tohtoročný výrobný plán

Minister hospodárstva Pavol Pavlis rokoval v Kórejskej republike s predstaviteľmi KIA Motors o možnostiach rozširovania spolupráce a výroby KIA Motors na Slovensku a s predstaviteľmi obchodno-investičnej agentúry KOTRA o spolupráci pri príchode nových kórejských investorov na Slovensko.

Pavlis sa dnes stretol v Soule s najvyššími predstaviteľmi KIA Motors. Cieľom návštevy je okrem záujmu slovenskej strany, aby spoločnosť KIA Motors rozširovala svoju výrobu na Slovensku aj pomoc pri hľadaní nových kórejských investorov. "...sme pripravení robiť aj ďalšie potrebné zásahy v záujme príchodu nových investorov. V okolí Žiliny zvýšime výšku investičných stimulov na maximum, a to z doterajších 25 % na 35 %.“

Predstavitelia KIA Motors potvrdili, že majú záujem o rozširovanie výroby, v súčasnosti však znášajú následky sankcií prijatých EÚ voči Rusku, ktoré sa výrazne dotkli aj zníženia dopytu po vozidlách zo žilinského závodu. Napriek tomu chce KIA dodržať plánovanú produkciu na Slovensku v tomto roku na úrovni 320.000 vozidiel. Neopomenuli tiež možné krátenie dodávok plynu z Ruskej federácie, ktoré by v prípade krízového plánu vážne ovplyvnili výrobu v žilinskej automobilke.

Kórejskí predstavitelia vyzdvihli mimoriadne kvalitnú a kvalifikovanú pracovnú silu ako aj výbornú infraštruktúru v okolí Žiliny. Kia Motors Slovakia sa vo vnútrofiremnom rebríčku porovnávania kvalitatívnych parametrov umiestnila na 1. mieste spomedzi všetkých výrobných závodov na svete.

Minister po návšteve KIA Motors pokračoval stretnutím s predstaviteľmi KOTRA, obdoby našej spoločnosti SARIO. Tí prejavili záujem zriadiť v rámci svojej celosvetovej siete na Slovensku pobočku, a tiež aktívne participovať na propagácii Slovenska a vyhľadávať nové investičné príležitosti pre kórejských investorov. Ponúkli tiež slovenskej strane priestor na svojich internetových stránkach na propagáciu Slovenska a na záver navrhli možnosti zapojenia kórejských vedeckých inštitútov do spoločných R&D projektov, kde by bolo možné využitie aj zdrojov z eurofondov.

Bezprostredne po stretnutí s manažmentom KOTRA sa na tom istom mieste uskutočnil investičný seminár, kde po otváracom prejave ministra generálny riaditeľ SARIO prestavil najdôležitejšie výhody investičného prostredia na Slovensku. Približne 50 kórejských spoločností zaujímajúcich sa o podnikateľské podmienky na Slovensku si malo možnosť vypočuť aj prezentáciu spoločnosti Halla Visteon Climate Control Corporation, ktorá na Slovensku podniká už takmer 10 rokov, a ktorá na seminár priniesla aj kórejskú perspektívu.

V utorok 11. novembra sa minister stretne s predstaviteľmi spoločnosti Hyundai Mobis a Samsung Electronics.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: