Makro & Odvetvia | Menové kurzy

Euro klesá k 1,37 USD/EUR, podľa analytikov mal byť kurz už v marci pod 1,32

Zhoršenie predstihových makro ukazovateľov v Nemecku a zvýšená pravdepodobnosť uvoľnenia menovej politiky zo strany ECB dostali euro pod tlak, voči doláru zostáva stále nadhodnotené

Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol k úrovni 1,37 USD/EUR, kam sa dostal po prvý raz od začiatku apríla.  

Ako dnes informovala TASR, euro sa dostalo pod tlak hneď z dvoch strán. Najprv mali na jeho kurz negatívny vplyv slabé makroekonomické údaje. Index konjunkturálnych očakávaní nemeckého inštitútu ZEW sa v máji výrazne zhoršil a dostal sa na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2013. Ekonómovia ako dôvody uviedli ukrajinskú krízu, problémy rozvíjajúcich sa krajín a nízke tempo rastu nemeckej ekonomiky v dohľadnom čase. Pozitívne je, že experti nepočítajú s poklesom len so slabým rastom počas jari.

Ďalšie straty zaznamenal kurz spoločnej európskej meny po tom, čo Wall Street Journal uverejnil správu, podľa ktorej nemecká centrálna banka nebude brániť, aby ECB v rámci boja s nízkou infláciou ešte viac uvoľnila svoju menovú politiku. Uvoľnenie menovej politiky by vytvorilo dlhodobejší tlak na oslabenie eura.

Bundesbank síce naďalej odmieta rozsiahly program nákupu dlhopisov na oživenie ekonomiky, ale pripúšťa iné opatrenia, ako napríklad zníženie úrokových sadzieb, alebo cielený nákup cenných papierov krytých úvermi (ABS).

Prezident ECB Mario Draghi pred niekoľkými dňami signalizoval, že rada guvernérov by mohla už na júnovom zasadnutí rozhodnúť o ďalšom uvoľnení menovej politiky. Silné euro zvyšuje riziko vzniku deflácie a znižuje konkurencieschopnosť európskych exportérov. Krajiny ako Francúzsko lobujú za jeho oslabenie.

Po prepočte cez paritu kúpnej sily je euro oproti doláru výrazne nadhodnotené. Podľa Bloombergu finančné trhy ešte na začiatku tohto roku predpokladali, že vďaka rýchlejšie sa zotavujúcej americkej ekonomike a utlmovaniu kvantitatívneho uvoľňovania zo strany americkej centrálnej banky bude kurz dolára postupne posilňovať, z rôznych dôvodov k tomu však až do konca minulého týždňa nedošlo. Podľa odhadov analytikov v prieskume Bloombergu zo začiatku roku mal by už koncom marca kurz USD/EUR na úrovni 1,32.  Dnes analytici naďalej veria v dlhodobé posilnenie dolára, do konca roku 2015 v priemere o 11%.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: