Makro & Odvetvia | Trhy

Euro je voči doláru nadhodnotené o 17%

Silné euro robí vrásky na čele nielen Európskej centrálnej banke, ale aj exportne orientovaným ekonomikám eurozóny.

Súčasný kurz eura, ktorý sa pohybuje medzi 1,38 až 1,39 USD/EUR, je oproti kurzu prepočítanému cez paritu kúpnej sily (ktorá zohľadňuje rozdiely v inflácii medzi eurozónou a jej hlavnými obchodnými partnermi) nadhodnotený o 17%. Po zohľadnení rozdielov v inflácii by sa mal hýbať na úrovni 1,18 USD/EUR.

Informovala o tom ratingová spoločnosť Standard & Poor’s.

Silný kurz eura robí starosti aj Európskej centrálnej banke. Podľa jej prezidenta Maria Draghiho spôsobilo silné euro pokles inflácie v Eurozóne od roku 2012 o 0,4% až 0,5%. Kurz eura predstavuje podľa neho pre ECB závažný problém a bude vyžadovať dodatočné monetárne stimuly.

Kurz európskej meny sa nezdá ani Francúzsku. Premiér Manuel Valls sa tento týždeň vyjadril, že Francúzsko bude lobovať za jeho oslabenie.

Šance na oslabenie eura tento rok rozporuplné

Slabšie euro by pomohlo zvýšiť infláciu vďaka zdraženiu dovozov a oživeniu exportu. Jeho ďalší vývoj a možnosť oslabenia je však tento rok otázna. 

Na druhej strane Atlantiku americká centrálna banka 30. apríla síce rozhodla o ďalšom znížení kvantitatívneho uvoľňovania o 10 mld. USD, zároveň však oznámila, že s rekordne nízkou úrokovou sadzbou (0,25%) zatiaľ hýbať nemieni, čím znížila šance na rýchlejšie posilňovanie dolára.

Oživenie v Európe ťahá Nemecko najmä vďaka preorientácii svojich exportov mimo stagnujúce krajiny EÚ a silnejúcej domácej spotrebe, a len veľmi pomaly sa k nemu pridávajú Španielsko, Taliansko a Francúzsko. Inflácia v Eurozóne spomalila v marci na 0,5%, čo je hlboko pod cieľovou úrovňou ECB (2%), v apríli zrýchlila na 0,7% najmä vďaka Veľkej noci. Akýkoľvek externý šok, ako napr. pretavenie Rusko-Ukrajinskej krízy do obchodného konfliktu, by mohlo krehký ekonomický rast v Európe opäť zastaviť, čo by výrazne zvýšilo pravdepodobnosť vzniku deflácie.

ECB v súčasnosti nahlas uvažuje o programe kvantitatívneho uvoľňovania, otázkou je načasovanie, rozsah a spôsob realizácie. 

Standard & Poor’s predpokladá, že rozhodnutie o ďalších monetárnych opatreniach si ECB  nechá na leto, kedy bude mať k dispozícii priebežné výsledky z testovania finančnej pozície európskych bánk a spoľahlivejšie údaje o udržateľnosti oživenia a riziku vzniku deflácie v Eurozóne.

ECB môže prikročiť k záporným sadzbám, čo by veľké európske banky odrádzalo držať prostriedky v depozitách a viac by ich motivovalo kapitál posúvať do periférie Európy a teoreticky ďalej do podnikovej sféry. ECB by tiež mohla prikročiť ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu po vzore americkej centrálnej banky.

Standard & Poor’s však upozorňuje na otáznu úspešnosť a praktickú realizovateľnosť týchto opatrení. V minulosti vyskúšali záporné sadzby iba Dánska a Švédska centrálna banka, výsledky však boli nejednoznačné. Objem kvantitatívneho uvoľňovania Standard & Poor’s odhaduje na jeden bilión EUR, čo je v relatívnom vyjadrení iba polovica objemu, ktorú do ekonomiky napumpoval americký FED. Tiež poukazuje na obmedzený objem dostupných peňažných nástrojov, prostredníctvom ktorých by sa takéto uvoľňovanie dalo zrealizovať.

O úspešnosti plánov ECB naštartovať rast a infláciu naliatím peňazí do ekonomiky pochybujú aj najväčší európski správcovia fondov. Viacerí sa domnievajú, že podkapitalizované európske banky si radšej zisky z lacného financovania ponúknutého centrálnou bankou ponechajú vo vlastnej výsledovke, než ako by ich mali posunúť malým a stredným podnikateľom. 

Ďalší vývoj

Podľa Slovenskej sporiteľne existujú v stredno- a dlhodobom horizonte skôr argumenty pre posilnenie dolára. Rovnovážna hodnota, založená na parite kúpnej sily vychádza od 1,20 po 1,35 USD/EUR v závislosti od použitého modelu,  na túto úroveň sa však dolár môže dostať aj v horizonte dlhšom ako rok.

Druhý faktor, ktorý by mal hovoriť v prospech dolára, je úrokový diferenciál. Americká centrálna banka začne úrokové sadzby pravdepodobne zvyšovať skôr ako ECB, od ktorej sa naopak očakáva zníženie úrokových sadzieb. Perspektíva vyšších úrokov by tak mala prilákať záujem o dolárové aktíva a tým prispieť k posilneniu dolára.

SLSP očakáva, že do konca roka euro oslabí na 1,36 USD/EUR a do konca prvého kvartála 2015 na 1,34 USD/EUR. 

Tento článok sa páči

1

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: