Makro & Odvetvia | CEE

Ekonomiky v regióne SVE čelia spomaleniu

Stredoeurópske krajiny musia počítať so zvýšeným rizikom spomalenia rastu v druhej polovici roku 2014

Niektoré ekonomiky regiónu strednej a východnej Európy zaznamenali v druhom štvrťroku ochladenie ekonomického rastu a v druhom polroku 2014 hrozí regiónu spomalenie. Dôvodom sú najmä negatívne dôsledky ukrajinskej krízy a obchodného konfliktu s Ruskom, ktoré sa na ich raste prejavia nielen priamo znížením exportu na východ, ale aj nepriamo cez exportné naviazanie na nemeckú ekonomiku, ktorá v druhom štvrťroku klesla o 0,2%. Ďalšie vyostrovanie konfliktu medzi EÚ a Ruskom môže situáciu zhoršiť. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa predbežných odhadov štatistických úradov, ktoré boli dnes zverejnené, medzikvartálny rast českého hospodárstva sa v 2Q úplne zastavil. Poľská ekonomika spomalila rast na polovicu, keď sa v porovnaní s 1Q zväčšila o 0,6%. Slovenská ekonomika si udržala medzikvartálne tempo rastu z prvého kvartálu na úrovni 0,6%, potiahnuť ju mal najmä zvýšený dopyt domácností a spotreba vlády. Maďarsko rástlo na medziročnej báze najrýchlejšie (3,9%), v porovnaní s 1Q sa rast spomalil na 0,8% z 1,1%. Rumunská ekonomika výrazne spomalila a v porovnaní s 1Q klesla o 1%.

Rast hospodárstva celej eurozóny sa v druhom štvrťroku zastavil, najmä kvôli  poklesu nemeckej a talianskej ekonomiky a stagnácii Francúzska. Príčinou spomalenia Nemecka bol najmä pomalší rast exportu a investícií.

Podľa agentúry Bloomberg meny Maďarska, Poľska a Česka v uplynulom mesiaci popri rubli a hrivne oslabili najviac zo všetkých mien rozvíjajúcich sa krajín, ktorých kurz agentúra sleduje.

Súvisiaci článok: Ruský konflikt: najvyšší čas otestovať biznis plán

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: