Stratégia & Financovanie | Financovanie

Čerpanie väčšiny eurofondov je na Slovensku pozastavené

EK pozastavila Slovensku čerpanie eurofondov vo väčšine operačných programov končiaceho sa sedemročného obdobia, MF nezrovnalosti odstraňuje

To, o čom sa na jar hovorilo len ako o hrozbe, sa už premietlo do praxe a Ministerstvo financií SR tvrdí, že nezrovnalosti od polovice mája odstraňuje.

"Z 10 opatrení sme už tri splnili, štyri sme čiastočne splnili a zvyšné plníme priebežne. Aj vďaka tomu boli odblokované platby pri operačnom programe (OP) Vzdelávanie," uviedol v reakcii pre TASR tlačový odbor rezortu. Z 11 operačných programov z rokov 2007 až 2013 stopla komisia Slovensku platby v deviatich, bez prerušenia fungujú programy zamerané na životné prostredie a zamestnanosť.

Ministerstvo zdôrazňuje, že financovanie projektov a vyplácanie peňazí konečným prijímateľom ohrozené nie je. Pozastavenie platieb označuje za bežné riešenie nápravy aj v minulosti, keď bol napríklad v roku 2012 dočasne prerušený tok finančných zdrojov pre päť operačných programov. Opatrenia prijaté rezortom financií v rámci akčného plánu by mala komisia zhodnotiť na jeseň a zároveň rozhodnúť o odblokovaní platieb.

Dôvody pozastavenia programov rezort neuvádza. Európski audítori kontrolovali vzorku eurofondových projektov, ktoré už predtým dvojstupňová slovenská kontrola uznala za bezchybné. Médiá upozornili na to, že vo väčšine z nich našli závažné pochybenia týkajúce sa nadhodnocovania cien, chýb vo verejnom obstarávaní či samotného výberového procesu. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) v tejto súvislosti odvolal generálneho riaditeľa sekcie auditu a kontroly a avizoval zmeny v systéme auditu.

Informáciu o prerušení platieb z eurofondov, ktorú obsahuje správa o čerpaní fondov za prvý polrok 2014 z dielne Úradu vlády SR pripravená na jedno z najbližších rokovaní kabinetu, priniesol portál Aktuálne.sk. Správa vyčísľuje, že Slovensku sa k 30. júnu podarilo vyčerpať vyše 6,36 miliardy eur, čo predstavuje 55,42 % z viac ako 11 miliárd eur určených na aktuálne obdobie. V novom programovom období 2014 až 2020 dostane SR na projekty z eurofondov ďalších takmer 15 miliárd eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: