Stratégia & Financovanie | M&A

Babišov Hartenberg podal údajne najlepšiu ponuku na odkúpenie Hamé

Okrem Hartenbergu sa o Hamé majú zaujímať aj Agros Nova, Orkla, a Podravka

Investičný fond Hartenberg, ktorý hospodári so súkromnými miliardami českého ministra financií Andreja Babiša, má záujem o ovládnutie známeho výrobcu paštét a zaváranín Hamé. Informovali o tom na svojej internetovej stránke pražské noviny Mladá fronta Dnes.

Zoznam záujemcov o tradičného výrobcu potravín, moravskú spoločnosť Hamé, sa pozvoľna rozrastá a potravinový obchod roka smeruje podľa všetkého do finále. Medzi prevažne zahraničných záujemcov z odboru najnovšie "vletel" Babišov investičný fond Hartenberg. Ide o jeho prvú investíciu, ktorá sa netýka zdravotníckeho sektora.

Podľa ľudí z trhu sa totiž práve Hartenberg ihneď zaradil medzi najväčších favoritov na ovládnutie moravského výrobcu paštét Majka, Veselá pastierka či kečupov Otma. Šéf fondu a Babišov spoločník Jozef Janov, niekdajší investičný riaditeľ Penty Investments, to komentovať nechce. Ale dva na sebe nezávislé zdroje z investičných kruhov potvrdili, že Janovov tím prišiel zatiaľ s najlepšou ponukou.

Hartenberg by mohol prípadne ťažiť z niektorých obchodných synergií so sesterským Agrofertom, ktorý tiež ovláda rad potravinárskych firiem nielen v Česku.

Priebeh celého procesu predaja, ktorý režíruje investičná banka, nechcú komentovať ani zástupcovia spoločnosti Hamé. "Stále platí, že manažment sa k tomu v tejto chvíli nebude vyjadrovať," uviedol hovorca firmy Petr Kopáček.

Hartenberg sa podľa všetkého stretne v súboji o Hamé s poľským holdingom Agros Nova, výrobcom značkových potravín. Ďalším údajným záujemcom je nórska Orkla, ktorej v Česku patrí tradičná značka instantných polievok Vitana. Pred časom prehodnotila svoj pôvodný plán na predaj Vitany, a naopak chce v regióne posilňovať.

Po výrobcovi paštét a zaváranín sa údajne pozerá aj chorvátska potravinárska skupina Podravka.

Hamé pred šiestimi rokmi kúpil od pôvodného majiteľa Leoša Novotného severský investičný fond Nordic Partners. Za skupinou stoja islandský podnikateľ Gísli Reynisson a Lotyš Daumants Vitols, ktorý je zároveň konateľom Hamé. Podiel vo fonde majú tiež Jón Thor Hjaltason a Bjarni Gunnarsson, ktorí sedia v dozornej rade.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: