Makro & Odvetvia | Menové kurzy

Výhľad vývoja stredoeurópskych mien v roku 2013

Analytici Erste Group a Slovenskej sporiteľne očakávajú stabilizáciu a čiastočné oživenie českej a poľskej ekonomiky v druhej polovici roku 2013 a s tým súvisiace mierne posilnenie koruny a zlotého ku koncu roka oproti dnešným úrovniam. Maďarskému forintu predpovedajú po väčšinu roka úrovne nad 300 HUF/EUR.

Stredoeurópske meny sa v minulom roku pohybovali pod taktovkou globálnych faktorov, ale aj lokálnych špecifík. Hlavným globálnym vplyvom bola dôvera investorov voči európskym krajinám a rizikovejším aktívam, medzi ktoré sa radia aj meny krajín strednej a východnej Európy. Posilňovanie eura voči doláru pomáhalo aj menám okolitých krajín. Na druhej strane, lokálne centrálne banky sa snažili o podporu slabnúcich ekonomík cez znižovanie úrokových sadzieb a expanzívnu monetárnu politiku. To malo vplyv aj na výmenné kurzy. 


Česká koruna

Tradične najstabilnejšou spomedzi trojice okolitých mien bola vlani česká koruna, ktorá sa pohybovala v pásme 24,5-26,0 CZK/EUR. Rok 2012 skončila zhruba na rovnakej úrovni ako na začiatku.

Väčšiemu posilneniu koruny zabránila česká centrálna banka verbálnymi intervenciami. Hoci ekonomika vlani zápasila s recesiou ,fundamentálna úroveň koruny je silnejšia než jej trhový kurz. Avšak s úrokovými sadzbami takmer na nule centrálna banka nemá iný prostriedok ako pomôcť ekonomike, než držať výmenný kurz na slabších úrovniach a podporiť tak domácich exportérov.

Preto sa ČNB zamerala práve na kurz koruny a svojimi vyhláseniami varovala, že v prípade posilnenia koruny bude intervenovať, prípadne spustí kvantitatívne uvoľňovanie. To sa napokon nestalo a k intervenciám pravdepodobne už ani nepríde, pokiaľ sa ekonomická situácia v Čechách výrazne nezhorší.

V druhej polovici roka 2013 očakávame postupné oživovanie v Eurozóne a s ním aj posilnenie koruny. Intervencie ČNB by pripadali do úvahy, ak by sa koruna v blízkom horizonte posilnila pod 25,0 CZK/EUR, čo však momentálne nepredpokladáme. Na úroveň 25 CZK/EUR si koruna podľa našich českých kolegov siahne až koncom roku 2013.


Poľský zlotý

Koncom roku sa poľský zloty oslabil, za celý rok si však i tak pripísal zisk takmer 10 %, keďže Poľsko patrilo medzi najrýchlejšie rastúce a kríze odolné ekonomiky v rámci EÚ. V prvom polroku 2013 očakávame kurz zlotého voči euru v pásme (4,1 - 4,2 PLN/EUR), blízko súčasnej úrovne, pričom riziká sú skôr smerom k oslabovaniu zlotého.

V druhom polroku by sa spolu s postupným oživením európskych ekonomík mohol zrýchliť aj rast poľskej ekonomiky, ktorý by mohol medziročne dosiahnuť okolo 1,5 %. Podporiť by ho mal zahraničný ako aj domáci dopyt. Spolu s tým očakávame postupné posilnenie zlotého smerom k 4 PLN/EUR. Kurz však stále zostane slabší ako jeho fundamentálna úroveň, ktorú Erste Group Research vidí aktuálne na 3,90 PLN/EUR.


Maďarský forint

Po vlaňajšom posilnení forintu voči euru o približne 7% vidíme v tomto roku skôr dôvody na jeho oslabenie ako posilnenie. Po väčšinu roka očakávajú naši maďarskí kolegovia kurz nad 300 HUF/EUR. Medzi dôvody patrí najmä slabý výkon ekonomiky, ktorá by mohla klesnúť druhý rok za sebou. Vlani klesla ekonomika o 1,7 %, tento rok sa môže zmenšiť o ďalších 0,2 %. Politická klíma a snahy o obmedzenie nezávislosti centrálnej banky takisto forintu nepomáhajú.

Ďalším faktorom je relatívne vysoká úroveň zahraničného dlhu. Okrem toho očakávame znižovanie úrokových sadzieb zo strany maďarskej centrálnej banky, čo bude mať tiež za následok oslabovanie forintu. Sadzby by do konca apríla 2013 mohli ešte klesnúť pod 5 %. 







Autorka je manažérom Slovenskej sporiteľne na oddelení Analýzy trhu. Pre otázky ohľadne článku alebo zaistenia kurzového rizika ju môžete kontaktovať na e-mailovej adrese valachyova.maria@slsp.sk


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: