Makro & Odvetvia | Slovensko

Vláda chce podporovať rozvoj ekonomiky cez novozriadenú investičnú spoločnosť

Štátny Slovenský investičný holding so štartovacím kapitálom vyše 400 mil. eur z eurofondov bude investovať do infraštruktúry, podnikania a inovácií s cieľom stimulovať súkromný sektor a rast ekonomiky

Slovenský investičný holding bude mať na začiatku k dispozícii približne 420 až 450 miliónov eur z eurofondov. Nová inštitúcia, vytvorená z iniciatívy Ministerstva financií (MF) SR, sa zameria na investície do kľúčových oblastí ekonomiky Slovenska. Jej predstavenie bude súčasťou investičného fóra na blížiacej sa medzinárodnej konferencii Tatra Summit, ktorá sa uskutoční v Bratislave od 11. do 13. novembra tohto roka. "Či už ide o infraštruktúru dopravnú, energetickú, podporu malého a stredného podnikania, podporu start-upov alebo inovatívnej ekonomiky," priblížil dnes na brífingu štátny tajomník rezortu financií Vazil Hudák s tým, že cieľom je, aby tieto investície z verejných zdrojov na seba naviazali investície zo súkromného sektora.

Slovenský investičný holding bol založený v rámci Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). "V súčasnosti sú identifikované prvé projekty, do ktorých by vstúpil, vrátane PPP projektov, ako sú diaľnice D4, R7, takzvaná PPP nemocnica a tak ďalej," vymenoval štátny tajomník a zároveň predseda predstavenstva holdingu.

Práve o konkrétnych investičných projektoch v rámci Európskej únie, ktoré by mohli naštartovať ekonomický rast, bude na konferencii diskutovať Špeciálna pracovná skupina Európskej únie (Task Force) pre investície spolu so zástupcom Európskej komisie (EK) a generálnym riaditeľom Európskej investičnej banky (EIB).

Na vytvorení takzvaného zásobníka investičných projektov za Slovensko už pracuje podobná skupina na národnej úrovni. Tvoria ju zástupcovia ministerstiev hospodárstva, životného prostredia, zahraničných vecí a európskych záležitostí a dopravy spolu s predstaviteľmi súkromného sektora.

"Majú identifikovať projekty na slovenskej úrovni, ktoré by sme posúvali aj na európsku úroveň," informoval Hudák. Takýto zásobník tu doteraz podľa neho chýbal. "Ak sem prišiel nejaký investor väčšieho rozsahu, nemali sme mu čo konkrétne predložiť," dodal.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: