Makro & Odvetvia | Odvetvia

V roku 2015 bude trh s priemyselnými realitami aktívnejší

V poslednom štvrťroku 2014 dosiahol objem uskutočnených obchodov v priemyselných skladoch na Slovensku rekordnú úroveň, vysokú aktivitu môžeme čakať aj tento rok

Záver roka 2014 priniesol na slovenskom priemyselnom a logistickom trhu výrazne zvýšenú aktivitu. Objem uskutočnených obchodov v skladoch dosiahol v poslednom štvrťroku rekordnú úroveň 205.000 štvorcových metrov (m2), čo predstavuje medziročne dvojnásobný nárast a oproti predchádzajúcemu kvartálu ide dokonca o štvornásobne väčší objem transakcií. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu poradenskej spoločnosti JLL.

Podpísané boli nové nájomné zmluvy v rozsahu približne 41.000 m2, čo je asi o 23.000 m2 viac ako v rovnakom kvartáli 2013. Nosnú časť tvorili predĺženia a renegociácie nájomných zmlúv existujúcich nájomcov.

Prevažná časť obchodov sa v tomto období uskutočnila v logistických parkoch developérskej spoločnosti Prologis. K rekordnému výsledku veľkou mierou prispelo predĺženie nájomných zmlúv potravinového reťazca Tesco v dvoch Prologis parkoch v Galante a Senci s rozlohou 126.000 m2.

Nové zmluvy sa podpisovali v rámci celého Slovenska. Najväčšia zmluva na zhruba 16.000 m2 sa uzavrela na východe, kde developérska spoločnosť Immorent postaví pre firmu Howe novú halu na mieru v rámci existujúceho parku Immopark Košice.

V poslednom kvartáli vlaňajška boli dokončené tri nové haly s celkovou výmerou približne 45.000 m2. Na trh pribudla skladová hala v DNV Logistics Parku, logistická hala v rámci Prologis Parku Bratislava a hala v žilinskom Immoparku. Dodaných bolo medziročne o tretinu viac štvorcových metrov, čím sa celková plocha posunula na aktuálnu úroveň zhruba 1,3 milióna m2.

Spoločnosť v tomto roku očakáva vysokú aktivitu na trhu. "Na Slovensko smeruje viacero investícií od renomovaných medzinárodných spoločností, ktorých realizácia bude závisieť aj od flexibility získavania štátnych dotácií, dostatku kvalifikovanej pracovnej sily vo vybranom regióne a rovnako od dostupnosti vhodných nehnuteľností na slovenskom trhu," avizuje vedúci oddelenia priemyselných nehnuteľností JLL Martin Stratov.

Miera neobsadenosti sa aktuálne nachádza na úrovni 7,7 %. Širšie okolie Bratislavy stále ponúka najväčší objem voľnej priemyselnej a logistickej plochy na prenájom, a to necelých 80.000 m2, západné Slovensko asi 10.000 m2, východ takmer 7500 m2 a na strednom Slovensku je najmenší podiel voľných priestorov do 3000 m2.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: