Makro & Odvetvia | Európa

Prognózu rastu nemeckej ekonomiky znižuje aj zväz priemyslu

Dôvodom je najmä pokles investícií, firmy sú opatrné

Spolkový zväz nemeckého priemyslu (BDI) opäť skresal svoju prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra Reuters.

BDI v tomto roku počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka o 1,2 % až 1,4 %. Doteraz očakával rast približne o 1,5 %. Ešte na začiatku roka zväz považoval za možný až 2-% nárast. BDI sa však neobáva recesie.

"Rastové vyhliadky sa o niečo zhoršili," uviedol šéf zväzu Markus Kerber. Hlavným problémom nemeckej ekonomiky sú podľa neho slabé investície. Negatívny vplyv na investičnú klímu majú vysoká nezamestnanosť a slabý rast ekonomiky v eurozóne rovnako ako krízy na Ukrajine a Blízkom východe. "Nízke úroky a dobré podmienky financovania nie sú v tejto chvíli dostatočnou zárukou pre zvýšenie investícií v Nemecku," zdôraznil šéf BDI. Varoval tiež vládu, aby vzhľadom na narastajúce neistoty nezvyšovala záťaž firiem.

K zhoršeniu rastových vyhliadok prispeli aj sankcie Európskej únie (EÚ) voči Rusku. Tie sa prejavili na exporte. Ich negatívny vplyv doteraz kompenzovalo zvýšenie vývozu do iných krajín. Ak sa však konflikt prehĺbi a povedie k zastaveniu dodávok plynu a ropy z Ruska, bude to mať tiež výrazný dosah na nemeckú ekonomiku.

Prednedávnom znížila svoju ekonomickú prognózu aj spolková vláda. V súčasnosti počíta v roku 2014 so zvýšením HDP o 1,2 % a v roku 2015 o 1,3 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: