Makro & Odvetvia | Európa

Prognóza rastu HDP Nemecka na budúci rok okresaná o 0,8%

Popredné nemecké ekonomické inštitúty výrazne skresali svoju prognózu rastu domáceho hospodárstva

V jesennej správe inštitúty počítajú s tým, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa tento rok zvýši o 1,3 % a na budúci rok o 1,2 %. Dnes o tom dopredu informoval nemecký denník Handelsblatt s odvolaním sa na zdroje oboznámené so správou.

Správa určená pre spolkovú vládu bude oficiálne predložená až vo štvrtok (9. 10.). Pred polrokom inštitúty prognózovali, že tento rok najväčšia európska ekonomika vzrastie o 1,9 % a v roku 2015 o 2 %. Podľa denníka Neue Westfälische nová predpoveď počíta s tým, že počet nezamestnaných na budúci rok opäť mierne vzrastie na 2,96 milióna. Rozpočet by mal v rokoch 2014 aj 2015 skončiť s prebytkom na jednocifernej miliardovej úrovni.

Jesenná správa inštitútov sa považuje za rozhodujúcu pre novú hospodársku prognózu spolkovej vlády, ktorá bude zverejnená na budúci utorok (14. 10.). Správu dvakrát do roka - na jar a na jeseň - zostavujú mníchovský inštitút Ifo, berlínsky DIW, essenský RWI a IWH z Halle.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: