Makro & Odvetvia | CEE

Prieskum medzi českými firmami: dopad ruských sankcií zanedbateľný

Podľa prieskumu Hospodárskej komory sú ohrozené kontrakty v desiatkach až stovkách miliónov korún, o miliardách sa zatiaľ hovoriť nedá. Zvýšilo sa však kreditné riziko u ruských obchodných partnerov.

Česko nemusí mať obavy z fatálnych dôsledkov sankcií proti Rusku ani z odvetných sankcií Ruska proti Európskej únii (EÚ). Zhodli sa na tom české firmy, ktoré obchodujú s Ruskom, aj vládna skupina. Podľa ankety Hospodárskej komory medzi takmer 140 firmami v Česku sú ohrozené stovky pracovných miest a kontrakty za desiatky až stovky miliónov korún, konštatuje dnes na svojej internetovej stránke pražský denník Mladá fronta Dnes.

Rádovo rovnakú sumu, teda stovky miliónov korún, navrhuje pracovná skupina zostavená vládou použiť na podporu exportu.

"Hovoríme o rádovo pár sto miliónoch korún, a nie o miliardách," uviedol štátny tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza po schôdzke pracovnej skupiny na otázku, koľko by mala vláda vynaložiť na rozličné opatrenia na zmiernenie vplyvu sankcií. Presnejšie čísla budú podľa neho známe v polovici septembra.
 Z prieskumu Hospodárskej komory ďalej vyplýva, že miliardové straty českým firmám v súvislosti so sankciami nehrozia. Počítajú s ročnými stratami rádovo v desiatkach až stovkách miliónov korún.

"Naši členovia avizujú radovo desiatky ohrozených kontraktov a stovky ohrozených pracovných miest. Aj tieto fakty potvrdzujú, že panika a strach z fatálneho vplyvu aktuálnych sankčných opatrení sa zatiaľ medzi českými firmami nešíria, teda okrem firiem, ktoré v Rusku investovali a ktoré v dôsledku sankcií boli nútené utlmiť rozvoj svojich ruských pobočiek," uviedol prezident komory Vladimír Dlouhý.

Výsledky prieskumu tiež odhalili, že sankcie sa nevzťahujú na už prebiehajúce kontrakty z roku 2013. Z odpovedí firiem však vyplýva, že sa zhoršuje platobná morálka na strane ruských partnerov, ktorá poškodzuje vzájomné vzťahy.

Firmy očakávajú pomoc formou podpory do nových vývozných destinácií, finančné kompenzácie od EÚ, ale aj zmiernenie vízovej politiky voči ruskojazyčným teritóriám.

Náhradou za Rusko môžu byt podľa vlády aj Hospodárskej komory také destinácie ako Turecko, Pakistan, Srbsko či Azerbajdžan. Tento rok v septembri komora vypraví historicky prvú podnikateľskú misiu do Iránu, ktorý pre české podniky predstavuje nemalé obchodné príležitosti.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: