Makro & Odvetvia | CEE

Právne formy podnikania v Poľsku

Porovnanie dvoch najobľúbenejších právnych foriem – spoločnosti s ručením obmedzeným a pobočky zahraničného podnikateľa

Z  prieskumu medzinárodnej agentúry Bloomeberg, ktorý zverejnila 24.1.2014 na svojej webovej stránke, vyplynulo, že Poľsko je najlepšia krajina na podnikanie v rámci východnej Európy a strednej Ázie. Podľa prieskumu si Poľsko zaslúžilo prvenstvo medzi porovnávanými 21 krajinami regiónu najmä vďaka neustále rastúcemu spotrebiteľskému trhu a zlepšujúcej sa infraštruktúre.  

Poľsko, postkomunistická krajina s viac ako 38.5 miliónmi obyvateľov, patrí medzi najrýchlejšie rastúce európske ekonomiky a je stále zaujímavejšia aj pre slovenských podnikateľov zamýšľajúcich rozšíriť svoj biznis v zahraničí.

Ak uvažujete o rozšírení svojich podnikateľských aktivít do Poľska, je potrebné zamyslieť sa nad tým, ktorá právna forma je pre vás najvhodnejšia. Podnikatelia si často neuvedomujú dôsledky výberu právnej formy podnikania, najmä s ohľadom na svoje budúce aktivity. Mnohé budúce starosti sa môžu viazať práve na toto rozhodnutie – správnu voľbu právnej formy. 

Súvisiaci článok: Ako úspešne obchodovať s Poľskom

Ako uviedla Agnieszka Samborska, Corporate Services Manager poľskej pobočky Accace, medzi najpopulárnejšie právne formy podnikania v Poľsku, ktoré preferujú najmä zahraniční podnikatelia, patrí spoločnosť s ručením obmedzenýmpobočka zahraničného podnikateľa. Pre ľahšie rozhodovanie vám prinášame prehľad špecifík týchto právnych foriem:

Registračné poplatky sú pri oboch typoch spoločností rovnaké, preto je dôležité si dobre zvoliť najvhodnejší typ. V prípade oboch spoločností trvá zápis do obchodného registra približne 2 až 4 týždne. Proces založenia spoločnosti trvá v Poľsku dlhšie ako na Slovensku a to najmä v dôsledku tzv. „pravidla jedného okienka“.

„Pravidlo jedného okienka“ slúži na zjednodušenie zakladania spoločnosti. V praxi to znamená, že všetky potrebné dokumenty na založenie spoločnosti sa podávajú na súd, ktorý už dokumenty distribuuje ďalej na príslušné úrady (daňový úrad, štatistický úrad a iné). Toto proces založenia spoločnosti síce zjednodušuje, ale aj významné predlžuje.

Poľská vláda s cieľom urýchliť proces zakladania spoločnosti, predstavila možnosť expresného založenia spoločnosti za 24 hodín. Nevýhodou pri tomto expresnom založení je však to, že stanovy majú predpísanú normu, ktorú nie je možné meniť. Ak vám toto nevyhovuje a napriek tomu chcete založiť spoločnosť čo najrýchlejšie, aby ste dokázali okamžite reagovať na prichádzajúce trhové príležitosti, odporúčame uprednostniť kúpu tzv. ready-made spoločnosti. Pri kúpe ready-made spoločnosti môžete začať podnikať hneď v prvý deň podpísania zmluvy o kúpe podielu.

Accace je medzinárodným poskytovateľom poradenských služieb a kompletného outsourcingu v oblasti spracovania účtovníctva, mzdovej agendy a daňového poradenstva. Na Slovensku zamestnáva vyše 70 ľudí, svojimi 300 zamestnancami a partnermi pokrýva v súčasnosti 20 krajín sveta.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: