Makro & Odvetvia | Svet

Nízke ceny ropy podporia globálnu ekonomiku

Globálna ekonomika môže rásť o 0,3 % až 0,7 % rýchlejšie

Pokles cien ropy podporí v roku 2015 rast globálnej ekonomiky, myslia si ekonómovia Medzinárodného menového fondu (MMF). Informovala o tom agentúra RTTNews.

Nízke ceny čierneho zlata by mohli zvýšiť rast globálnej ekonomiky o 0,3 % až 0,7 %. MMF v októbri skresal odhad rastu na 3,8 %.

Zlacnenie ropy vedie k zhodnocovaniu mien štátov dovážajúcich komoditu. Reakcia vlád na pád cien čierneho zlata závisí od toho, či je to krajina dovážajúca alebo vyvážajúca ropu, uviedli hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard a šéf expertov fondu v oblasti komodít Rabah Arezki.

India mohla nedávno znížiť svoje subvencie dieselu. Tento krok nevyvolal protesty, pretože diesel nezdražel. Čína sa môže v reakcii na pokles cien ropy rozhodnúť sprísniť menovú a fiškálnu politiku. Exportérom ropy naopak klesli príjmy a ich rozpočty a externé bilancie budú pod tlakom.

V prípade Číny by nízke ceny ropy mohli zrýchliť aj rast v porovnaní so základnou projekciou fondu v roku 2015 o 0,4 % až 0,7 % a v roku 2016 o 0,5 % až 0,9 %. V prípade USA by rast mohol byť na budúci rok vyšší o 0,2 % až 0,5 % a v roku 2016 o 0,3 % až 0,6 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: