Makro & Odvetvia | Odvetvia

Nemecké strojárstvo znovu ožíva a diverzifikuje

Objednávky zo zahraničia pre nemeckých strojárov opäť stúpajú

Nemecké strojárstvo sa dostáva z letného útlmu. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na záujmové združenie výrobcov strojov a zariadení krajiny VDMA. V októbri dostali o 7 % viac objednávok než v rovnakom mesiaci vlani. Vnútronemecké obchody stúpli o 1 % a dodávky do zahraničia vzrástli o 9 %.

Objednávok zo zahraničia prichádza čoraz viac už niekoľko mesiacov. Pre odvetvie sa stala opäť dôležitým trhom Čína, ale rastie vývoz aj do Spojených štátov a susedných európskych krajín.

Vývozy do Ruska v dôsledku ukrajinskej krízy a protiruských sankcií klesli za deväť mesiacov tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím 2013 o 16 %. Nemeckí strojári vyvážajú menej aj do Brazílie.

Podľa revidovaných prognóz nemeckej vlády, MMF a nemeckých ekonomických inštitútov by tento rok mala nemecká ekonomika vzrásť o 1,2 % až 1,4 %, a na budúci rok podobne o 1,3 % až 1,5 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: