Makro & Odvetvia | Európa

Nemecké firmy kvôli Ukrajine obmedzujú investície

Inštitút pre výskum svetovej ekonomiky IfW skresal svoju tohtoročnú rastovú prognózu pre Nemecko o 0,6%, v strednodobom horizonte by si však mal najväčší exportný trh Slovenska zachovať silný rast

Nemecké firmy pribrzdili v lete investície z dôvodu neistoty spojenej s ukrajinským konfliktom. To spomalilo rast najväčšej európskej ekonomiky. Kielsky Inštitút pre výskum svetovej ekonomiky (IfW) preto skresal svoju rastovú prognózu pre Nemecko. Informovala o tom agentúra DPA.

IfW v tomto roku počíta so zvýšením nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,4 %, pričom ešte v júni očakával nárast o 2 %. Inštitút znížil aj predpoveď pre rok 2015 z 2,5 % na 1,9 %.

Hlavým dôvodom korekcie je slabý priebeh počas letného polroka, uviedol inštitút vo svojej dnes zverejnenej analýze. Pre ukrajinský konflikt sa znížili exportné očakávania a firmy obmedzili svoje investície.

"Aj napriek aktuálnym prekážkam pre ekonomiku v strednodobom horizonte počítame s vysokým rastom," uvádza sa v správe IfW, ktorá hovorí o zrýchlení od budúceho roka. O to by sa mali postarať mimoriadne nízke úrokové sadzby. Napriek tomu však podľa inštitútu naďalej existujú veľké riziká ohrozujúce rast ekonomiky, spojené s geopolitickou situáciou a krízou v eurozóne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: