Makro & Odvetvia | Odvetvia

Nekvalitná projektová dokumentácia predražuje stavby o 15%

U tretiny zákaziek je potrebné v priebehu stavby meniť projektovú dokumentáciu kvôli jej nízkej kvalite, čo zvyšuje náklady v priemere o 15%, najhoršia situácia je u veľkých verejných zadávateľov projektov

Hlavnými dôvodmi vzniku dodatočných prác na stavbách sú podľa riaditeľov stavebných spoločností nekvalitná zadávacia dokumentácia investora a nízka kvalita projektu. Príprava stavieb sa zhoršila najmä u časti verejných investorov. Vyplýva to z najnovšej štvrťročnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pripravila analytická spoločnosť CEEC Research.

Približne tretina firiem uvádza, že celková príprava stavieb zo strany verejných investorov je menej kvalitná ako pred krízou. Jej zlepšenie zaznamenalo len 11 % stavebných spoločností. Najkritickejšie sú pritom podľa analýzy veľké spoločnosti, ktoré realizujú veľké verejné zákazky. Samotnú kvalitu projektovej dokumentácie, ktorá je súčasťou zadania, hodnotí zhruba polovica riaditeľov skôr ako porovnateľnú s rovnakým obdobím pred krízou. Naopak, jej zhoršenie potvrdzujú tri z 10 firiem.

"V dôsledku nedostatočnej kvality projektovej dokumentácie je v niektorých prípadoch potrebné meniť ju v priebehu stavby," konštatuje sa ďalej v analýze. Podľa skúseností oslovených stavebných spoločností sa tak deje približne u tretiny zákaziek. Veľké firmy sú nútené upravovať projektovú dokumentáciu dokonca až pri 59 % zákaziek. Aby bola výsledná stavba napriek zlej projektovej dokumentácii postavená ako užívateľsky bezproblémová, treba vynaložiť ďalšie náklady. Tieto sa podľa firiem pohybujú v priemere okolo 15 %.

"Takmer dve tretiny oslovených spoločností už zaznamenali komplikácie pri uplatňovaní dodatočných nákladov na realizáciu stavebných prác, ktoré neboli v zadávacej dokumentácii, ale pre bezproblémovú funkčnosť stavby ich bolo nutné realizovať," upozorňujú analytici v publikácii. Tieto komplikácie uvádzajú všetky veľké spoločnosti. V malých a stredných firmách je podiel komplikácií pri uplatňovaní dodatočných nákladov na úrovni 56 %.

Za nedostatočnú považuje zodpovednosť projektantov vo vzťahu k nimi vykonávaným projektom 83 % šéfov stavebných firiem. Zhruba polovica spoločností potvrdzuje, že kontrola stavieb zo strany investora je náročnejšia, ako bola pred krízou, a to v prípade verejných aj súkromných investorov.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: