Makro & Odvetvia | Slovensko

Najviac Slovákov nakupuje v Lidli a Tescu

Za najvýhodnejšie miesta pre nákup označujú Slováci Kaufland, Tesco a Lidl

Agentúra TNS Slovakia zrealizovala v októbri tohto roku na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov prieskum, v rámci ktorého zisťovala informácie o nákupnom správaní v jednotlivých obchodných reťazcoch. Prieskum okrem iného zisťoval, v ktorých predajniach sa najvýhodnejšie nakupuje, najlepšie orientuje, a ktoré predajne ponúkajú najčerstvejšie výrobky.

Zatiaľ čo po minulé roky sa najvýhodnejšie nakupovalo výhradne v Kauflande, tento rok je situácia medzi obchodnými reťazcami vyrovnanejšia. Z výsledkov prieskumu vyplynulo, že výhodne sa nakupuje v Kauflande, Tescu, poprípade ešte aj v Lidli. A zatiaľ čo necelá jedna tretina (30%) obyvateľov Slovenska si myslí, že sa jej oplatí nakupovať v Kauflande, takmer rovnaký podiel spotrebiteľov tvrdí, že ho rovnaký nákup vyjde výhodnejšie v Tescu (29%). A ďalšia štvrtina opýtaných je presvedčená, že najvýhodnejšie sa nakupuje v Lidli (24%).

V predaji čerstvých výrobkov dominuje medzi obchodnými reťazcami Lidl (38%). Čerstvé potraviny sa dajú zohnať podľa tretiny opýtaných v sieti predajní Kaufland (34%), podľa štvrtiny v Tescu (24%) a podľa pätiny (19%) v Coop Jednota. 11% ľudí deklaruje, že čerstvé produkty zoženú aj v Bille.

Najviac Slovákov zvykne nakupovať v Lidli (74%) a v Tescu (71%). Je to spôsobené hlavne tým, že tieto obchodné reťazce majú sieť predajní pokrytú v rámci celého územia Slovenska, zatiaľ čo ostatné obchodné reťazce nie sú dostupné ľuďom zo všetkých lokalít rovnako. Viac ako polovica spotrebiteľov zvykne nakupovať aj v Kauflande (57%) a necelá polovica (45%) v Coop Jednota.

V Kauflande zvyknú nakupovať viac muži ako ženy, ľudia vo veku 50-59 rokov, obyvatelia väčších miest (20 000 – 100 000 obyvateľov) a spotrebitelia s vysokoškolským vzdelaním.

V Lidli a Tescu zvyknú nakupovať prevažne vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Pre Coop Jednotu je charakteristické to, že v nej nakupujú starší ľudia a obyvatelia menších obcí. V Bille zvyknú nakupovať skôr Bratislavčania.

Medzi najdôležitejšie atribúty, na základe ktorých si spotrebitelia vyberajú obchodný reťazec, patria: čerstvosť a kvalita produktov, prijateľné ceny, čistota predajne, jasné označenie tovaru, čas strávený čakaním pri pokladniach a skutočnosť, že zvolený obchodný reťazec má v ponuke vždy to, čo práve potrebujeme. 

Prebraté z tlačovej správy TNS Slovakia. 

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: