Makro & Odvetvia | Svet

Makro prehľad 27. týždeň: EÚ a svet

Oživenie v Eurozóne stagnuje, úrokové sadzby na euro zostanú ešte dlho na minimálnej úrovni, čínska ekonomika sa opäť spamätáva. Prehľad vybraných ekonomických správ zo sveta za uplynulý týždeň.

  • Júnová inflácia v eurozóne stále na kriticky nízkej úrovni
  • EÚ posunula na pôdu WTO spor s Ruskom o zákaze dovozu bravčového mäsa
  • Júnové čísla signalizujú oživenie čínskej ekonomiky
  • Ekonomika Rumunska vzrástla v 1. kvartáli o 3,9 %
  • Maloobchodné tržby v eurozóne v máji stagnovali
  • Úrokové sadzby ECB zostanú na súčasnej nízkej úrovni dlhší čas
  • Čínska centrálna banka urobila ďalší krok k voľnému kurzu jüanu
  • Ceny ropy klesli v reakcii na správy z Líbye, že chce obnoviť jej export

Júnová inflácia v eurozóne stále na kriticky nízkej úrovni

30.6.2014

Ročná miera inflácie v eurozóne zostala v júni na májovej úrovni. Uviedol to dnes v rýchlom odhade štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Inflácia tak zotrváva aj naďalej na výrazne nižšej úrovni, než je inflačný cieľ Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý stanovila tesne pod 2 %. To by mohlo opätovne zvýšiť tlak na banku, aby prijala ďalšie kroky na odvrátenie hroziacej deflácie.

Ročná miera inflácie dosiahla v júni 0,5 %, teda úroveň, ktorá bola zaznamenaná v máji. Analytici pritom počítali s miernym zrýchlením miery inflácie na 0,6 %, najmä po tom, ako ECB na začiatku júna znížila kľúčovú úrokovú sadzbu na nové historické minimum 0,15 %. Ďalšie zasadnutie ECB sa očakáva vo štvrtok 3. júla.

Pod najnovší výsledok sa do veľkej miery podpísali ceny potravín, nápojov a tabakových produktov, ktoré v júni zaznamenali pokles. Nepriaznivá je však aj jadrová inflácia, ktorá nezahrňuje kolísavé ceny potravín, nápojov, tabakových produktov a energií. Tá dosiahla v júni podľa predbežných odhadov Eurostatu 0,8 %, čo je len mierne zrýchlenie oproti máju, keď zaznamenala 0,7 %.

"Po výraznom zrýchlení inflácie v Nemecku je to určité prekvapenie," povedal analytik z ING Bank Martin van Vliet. Ako dodal, nízka miera jadrovej inflácie "upozorňuje na to, že ekonomika eurozóny je veľmi blízko skĺznutia do deflácie".

EÚ posunula na pôdu WTO spor s Ruskom o zákaze dovozu bravčového mäsa

30.6.2014

Európska únia (EÚ) požiadala Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) so sídlom v Ženeve, aby prebrala spor medzi EÚ a Ruskom týkajúci sa ruského zákazu dovozu ošípaných a ich genetického materiálu, čerstvého bravčového mäso a ďalších produktov z bravčového mäsa z krajín

Rusko zaviedlo tento zákaz z dôvodu obmedzeného počtu prípadov afrického moru ošípaných (ASF) v niektorých oblastiach Litvy a Poľska v blízkosti hraníc s Bieloruskom.

EÚ oznámila, že ruské dovozné obmedzenia sú nezlučiteľné s princípmi WTO, najmä s Dohodou o uplatňovaní sanitárnych a fytosanitárnych opatrení a tiež so Všeobecnou dohodou o clách a obchode (GATT) z roku 1994.

Brusel ešte v počiatočnej fáze sporu, na prelome apríla a mája, s vlastnej iniciatívy zorganizoval odborné konzultácie. Tie však neviedli k zrušeniu ruských obmedzení ani k riadnemu zdôvodneniu ich zavedenia a rovnako neúspešné boli aj následné bilaterálne rokovania EÚ s Ruskom

Ani po piatich mesiacoch rokovaní a sérii bilaterálnych kontaktov zo strany Ruska nie je žiaden náznak, že povolí obchodné toky z nepostihnutých oblastí. „Počas piatich mesiacov tohto zákazu európski producenti bravčového mäsa stratili na vývoze asi 580 miliónov eur," upozornil eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciološ.  

Júnové čísla signalizujú oživenie čínskej ekonomiky

1.7.2014

Nálada v čínskej ekonomike sa zlepšuje. Agentúra DPA sa odvoláva na dnešnú správu čínskej agentúry Sinchua. Index nákupných manažérov, ktorý vypracúvajú centrálny štatistický úrad a združenie logistických firiem krajiny, v júni vzrástol na 51 bodov. Je to jeho najvyššia úroveň za posledných šesť mesiacov.

Hodnoty nad 50 bodov znamenajú, že hospodárstvo expanduje. Index v júni dosiahol rast už štvrtý mesiac po sebe. V máji bol 50,8 bodu. Jeho nepretržitý vzostup signalizuje stabilný hospodársky rast. Podľa čínskych expertov opatrenia, ktoré sa pred časom prijali na stabilizáciu druhej najsilnejšej svetovej ekonomiky, prinášajú výsledky.

Na zrýchlenie čínskeho priemyslu reagovali aj komodity, cena medi vzrástla na londýnskej burze na 16 týždenné maximum.

Ekonomika Rumunska vzrástla v 1. kvartáli o 3,9 %

2.7.2014

Ekonomický rast Rumunska sa v 1. kvartáli spomalil, no tempo spomalenia bolo miernejšie, než sa pôvodne odhadovalo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje rumunského štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) na neupravenej báze vzrástol v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročne o 3,9 %. Vo 4. štvrťroku minulého roka dosiahol rast 5,4 % a bol najrýchlejší od roku 2008. Tempo rastu v 1. kvartáli sa síce výrazne spomalilo, no pôvodné odhady hovorili o raste na úrovni 3,8 %.

Na sezónne upravenej báze sa HDP Rumunska zvýšil v 1. kvartáli medziročne o 4 %. V poslednom štvrťroku minulého roka dosiahol medziročný rast 5,1 %.

V medzikvartálnom porovnaní zaznamenala rumunská ekonomika v 1. štvrťroku rast o 0,2 %. Aj tento výsledok je lepší, než naznačoval pôvodný odhad, ktorý rast stanovil na 0,1 %.

Maloobchodné tržby v eurozóne v máji stagnovali

3.7.2014

Maloobchodné tržby v eurozóne zotrvali v máji na úrovni z predchádzajúceho mesiaca. Ekonómovia pritom očakávali ich rast. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

Tržby v maloobchode v máji stagnovali, zatiaľ čo v apríli klesli o 0,2 %. Ekonómovia očakávali v máji rast maloobchodných tržieb v eurozóne o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní sa tržby zvýšili len o 0,7 % po 1,8% raste v predchádzajúcom mesiaci. Tempo rastu v máji tak bolo výrazne slabšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom o 1,8 %.
V širšej 28-člennej Európskej únii sa tržby v maloobchode znížili v máji medzimesačne o 0,1 % po nadol revidovanom raste o 0,2 % v apríli. Medziročne sa tržby zvýšili o 1,2 % po aprílovom raste o 2,9 %. Aj v tomto prípade išlo pri aprílovom údaji o revíziu smerom nadol

Úrokové sadzby ECB zostanú na súčasnej nízkej úrovni dlhší čas

3.7.2014

Úrokové sadzby v eurozóne zostanú na súčasnej nízkej úrovni dlhší čas. Dôvodom sú riziká pre vývoj ekonomiky eurozóny, najmä geopolitické, ale aj vývoj na rozvíjajúcich sa trhoch. Povedal to dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi po rozhodnutí banky ponechať úrokové sadzby na úrovni, na ktorú ich ECB znížila v júni. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Riziká, najmä geopolitické, ale aj vývoj na trhoch rozvíjajúcich sa ekonomík a na svetových finančných trhoch, môžu negatívne ovplyvniť vývoj v eurozóne," povedal šéf ECB. Hlavná úroková sadzba, ktorá je momentálne na historickom minime 0,15 %, by preto mala zostať na tejto úrovni dlhší čas. Zároveň dodal, že v prípade rizika dlhodobej nízkej inflácie je ECB pripravená použiť aj nekonvenčné nástroje, ktoré môže uplatniť v rámci svojho mandátu.

Čínska centrálna banka urobila ďalší krok k voľnému kurzu jüanu

3.7.2014

Čína mierne uvoľnila kontrolu kurzu svojej meny. Banky dostali s okamžitou platnosťou právo, aby kurz jüanu voči americkému doláru dojednávali s klientmi podľa dopytu na trhu. Informuje DPA.

V zásade sa však kurz dolára bude odvodzovať od jeho hodnoty na medzibankovom trhu, pre ktorý centrálna banka denne napoludnie stanovuje referenčnú hodnotu. Kurz dolára sa však bude môcť pohybovať len v rámci fluktuačného pásma oboma smermi maximálne o 2 %. Pásmo pre pohyb čínskej meny k doláru rozšírila centrálna banka v marci oboma smermi o 1 %.

Odborníci poukazujú na to, že rozšírenie právomoci bánk sa bude týkať najmä ich menších klientov. Pre súkromné osoby bude naďalej platiť obmedzenie, koľko dolárov si môžu maximálne kúpiť.

Napriek tomu sa uvoľnenie obchodovania s dolárom pokladá za ďalší krok na ceste k voľnej vymeniteľnosti jüanu s ostatnými silnými svetovými menami.

Nové čínske vedenie si vytýčilo cieľ, že silnejším jüanom dosiahne efektívnejšie zhodnotenie zdrojov krajiny.

Ceny ropy klesli v reakcii na správy z Líbye, že chce obnoviť jej export

4.7.2014

Ceny ropy dnes klesli o zhruba 0,3 % v reakcii na správy z Líbye, ktorá oznámila, že je pripravená obnoviť vývoz komodity z dvoch terminálov. Aj fakt, že nepokoje v Iraku nemajú zatiaľ vplyv na produkciu ropy v tejto krajine, prispeli k poklesu cien komodity na svetových trhoch. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste sa dnes o 17.32 SEČ predával po 110,62 USD (81,41 eura), čo je o 38 centov menej, ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena Brentu za celý týždeň klesla o približne 2,4 %, čo je jej najhorší výsledok od 3. januára tohto roka.

Augustový kontrakt americkej ropnej zmesi West Texas Intermediate dnes zlacnel o 30 centov na 103,76 USD za barel. A za celý týždeň sa jeho cena znížila o 1,9 %.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: