Makro & Odvetvia | CEE

Makro prehľad 26. týždeň: krajiny V4

Maďarská centrálna banka bude pokračovať v znižovaní úrokovej sadzby, česká zase brániť kurz 27 CZK/EUR, nálada v českej ekonomike najlepšia za 3,5 roka. Prehľad vybraných správ z ekonomík V4 za uplynulý týždeň.

OBSAH

  • Maďarská národná banka znížila hlavný úrok na nové historické minimum, pokles môže pokračovať
  • Nálada v českej ekonomike je najlepšia za takmer 3,5 roka
  • ČNB nezmenila nastavenie menovej politiky, naďalej odhodlaná brániť kurz 27 CZK/EUR
  • Rast maloobchodných tržieb v Poľsku sa v máji prudko spomalil

Maďarská národná banka znížila hlavný úrok na nové historické minimum, pokles môže pokračovať

Maďarská národná banka (MNB) 24.6 znížila hlavnú úrokovú sadzbu na nové historické minimum. Inflácia sa totiž očakáva aj naďalej hlboko pod inflačným cieľom a banka nevylúčila, že v nasledujúcich mesiacoch by menovú politiku mohla ešte viac uvoľniť. Informoval o tom portál RTTNews.

Menová rada MNB znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 10 bázických bodov na historické minimum 2,3 %. Centrálna banka tak znížila sadzbu už 23. mesiac po sebe, väčšina ekonómov však s takýmto rozhodnutím počítala.

Maďarsko zaznamenalo po apríli aj v máji zápornú mieru inflácie. Podobne ako v apríli aj v minulom mesiaci klesli spotrebiteľské ceny medziročne o 0,1 %. Aprílový pokles spotrebiteľských cien bol pritom prvý od roku 1968. Centrálna banka predpokladá, že tohtoročná miera inflácie bude hlboko pod inflačným cieľom stanoveným na 3 %.

Forint reagoval na zmenu úrokových sadzieb iba miernym krátkodobým oslabením kurzu oproti euru.

Nálada v českej ekonomike je najlepšia za takmer 3,5 roka

Nálada v českej ekonomike sa v júni zvýšila a je najlepšia od februára 2011. Index ekonomického sentimentu, ktorý meria vývoj dôvery spotrebiteľov aj firiem, sa v porovnaní s májom zvýšil o 1,2 bodu na 8,3 bodu. Spotrebiteľská dôvera je najvyššia od apríla 2008 a podnikateľská dôvera od júla 2011. Informovali o tom portál Patria Online a agentúra RTTNews.

Zvýšila sa dôvera firiem aj spotrebiteľov. Medzi podnikateľmi vzrástla dôvera v sektore služieb a v obchode, mierne klesla v priemysle. Zlepšila sa tiež v stavebníctve, kde však indikátor dôvery naďalej zostáva hlboko v záporných hodnotách, ako dnes uviedol Český štatistický úrad (ČSÚ). Index podnikateľskej dôvery v júni vyskočil na 11,1 bodu z 9,9 bodu v máji.

V porovnaní s vlaňajším júnom indikátory dôvery vzrástli u ľudí aj firiem zo všetkých oblastí.

Index spotrebiteľskej dôvery sa v júni medzimesačne zvýšil o 1,2 bodu (-4 body v máji) a dostal sa na 75-mesačné maximum. S -2,8 bodu však zostáva v zápornom teritóriu. Mierne klesol pesimizmus spotrebiteľov týkajúci sa vývoja ekonomiky. Obavy ohľadom ich vlastnej finančnej situácie a zvýšenia nezamestnanosti sa nezmenili. V porovnaní s májom klesli obavy z rastu cien, podľa štatistikov však naďalej zostávajú relatívne vysoké.

ČNB nezmenila nastavenie menovej politiky, naďalej odhodlaná brániť kurz 27 CZK/EUR

Česká národná banka (ČNB) nezmenila úrokové sadzby ani strop pre posilnenie domácej meny. A to ani napriek tomu, že aktuálne údaje signalizujú pokračujúce oživovanie ekonomiky a postupný nárast inflačných tlakov. Informovali o tom agentúra RTTNews a portál Patria Online.

Banková rada ČNB sa na svojom dnešnom rokovaní rozhodla ponechať úrokové sadzby na doterajšej úrovni, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu. Dvojtýždňová repo sadzba zostala na 0,05 % už trinásty mesiac po sebe. Diskontná sadzba zostáva na úrovni 0,05 % a lombardná sadzba na 0,25 %.

Banka tiež bude naďalej používať devízový kurz ako nástroj uvoľňovanie menových podmienok a potvrdila, že v prípade potreby bude intervenovať na devízovom trhu. ČNB sa zaviazala udržiavať kurz českej koruny voči euru v blízkosti úrovne 27 CZK/EUR.

Banková rada ČNB zopakovala, že uvedený kurzový záväzok považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude intervenciami na devízovom trhu, to znamená predajom korún a nákupom cudzích mien, brániť prílišnému posilneniu českej koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. Naopak, v prípade oslabenia nad 27 CZK/EUR nebude banka zasahovať a ponechá kurz, aby sa pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na devízovom trhu.

Rast maloobchodných tržieb v Poľsku sa v máji prudko spomalil

Maloobchodné tržby v Poľsku zaznamenali v máji opäť rast, no podstatne slabší, než v predchádzajúcom mesiaci. Uviedol to dnes poľský štatistický úrad. Informoval o tom portál RTTNews.

Tržby v maloobchode vzrástli v Poľsku minulý mesiac medziročne o 3,8 %. Tempo rastu je tak omnoho slabšie ako v apríli, keď medziročný rast predstavoval 8,4 %. Výsledok je zároveň omnoho horší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali so spomalením rastu tržieb, no len na 6,2 %.

V medzimesačnom porovnaní sa tržby v maloobchode v máji znížili o 0,7 % po 2,3-% raste v apríli. Májový výsledok predstavoval prvý pokles za tri mesiace.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: