Makro & Odvetvia | Európa

Junckerov 300 mld. balíček na reštartovanie európy je na roztrhanie

Ćlenské štáty zozbierali 2 000 projektov v hodnote 1,3 bilióna eur, ktoré budú o podporu z balíka súťažiť, krajiny V4 spájajú svoje sily

Balík investícií na podporu rastu a zamestnanosti vo výške 315 miliárd eur, ktorý začiatkom decembra predstavil šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, bol niektorými krajinami EÚ kritizovaný, členské štáty si však navzájom konkurujú v počte projektov, pre ktoré by chceli získať európske peniaze.

V predbežnom zozname bolo do dnešného dňa okolo 2 000 projektov v súhrnnej hodnote 1,3 bilióna eur. Sú tam plány od výstavby plynových terminálov až po modernizáciu nemocníc. Podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a zamestnanosť Jyrki Katainen uviedol, že vysoký počet prihlásených projektov je dôkazom toho, že EÚ potrebuje investície.

Kritici Junckerovho investičného balíka poukazujú na skutočnosť, že tento plán sa môže stať obeťou svojho vlastného úspechu. Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a colnú úniu Pierre Moscovici upozornil, že krajiny EÚ prihlásili oveľa viac projektov, ako sa očakávalo, ktoré vysoko presahujú kapacitu financovania. Okrem toho je plán založený na tom, že z rozpočtu EÚ a Európskej investičnej banky (EIB) sa vyčlení iba 21 mld. eur vo forme garancií a zvyšok poskytne súkromný sektor a ďalšie zdroje.

Zoznam vybraných projektov, ktoré vybrala Európska komisia a EIB bol predstavený dnes, tento zoznam však nie je konečný. Prihlásené plány sú rôzne: výstavba móla v maltskom prístave La Valletta; inštalácia podmorského optického kábla medzi Portugalskom, Kanárskymi ostrovmi a Brazíliou; vybudovanie nového terminálu letiska vo Frankfurte nad Mohanom či modernizáciu nemocníc v belgickom Valónsku.

Prioritou EK je vybrať projekty, ktoré môžu byť rýchlo dokončené, pričom privilegované budú strategické plány z oblasti infraštruktúry ako je energetika a doprava, kde sa chce presadiť aj Slovensko. Krajiny V4 chcú podľa Financial Times úzko spolupracovať a presadzovať projekty, ktorých cieľom je prepojiť svoje energetické siete a znížiť závislosť na ruských energiách. V nimi predložených projektoch nechýbajú LNG terminály, plynovody, zásobníky, elektrické prepojenia, ale aj prepojenie diaľnic a železničných ciest a projekty v oblasti internetového pripojenia. V4 si na nedávnych vyjednávaniach EÚ o cieľoch v oblasti ochrany životného prostredia spoločne vydobili významné ústupky v oblasti uhoľných elektrární či finančnej podpory pre svoju energetickú infraštruktúru. 

Ďalšou prioritou Junckerovho balíku budú projekty z oblasti výskumu a vzdelávania.

Výber nebudú mať na starosti politici z členských štátov, ale porota nezávislých odborníkov, ktorá posúdi európsky rozmer prihlásených projektov a ich ekonomickú životaschopnosť. Junckerov investičný balík bude na programe rokovaní premiérov a prezidentov členských krajín únie počas decembrového summitu EÚ (18.-19.12.).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: