Makro & Odvetvia | Svet

Ekonomický prehľad 29. týždeň: EÚ a svet

Čína zažehnáva obavy zo spomalenia, FED otvára rýchlejšiu cestu k posilneniu kurzu dolára, Volkswagen sa zaujíma o Fiat, európske stavebníctvo opäť spomaľuje. Prehľad vybraných ekonomických správ zo sveta za uplynulý týždeň.

OBSAH

  • Začalo sa šieste kolo rokovaní o voľnom obchode medzi EÚ a USA
  • Čínska ekonomika v 2. kvartáli zažehnala obavy zo spomalenia a mierne zrýchlila
  • Americká centrálna banka zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa predpokladalo
  • Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní
  • EÚ musí na zabezpečenie dostatku elektriny investovať 2,2 bilióna USD x
  • EÚ zastaví financovanie nových rozvojových projektov v Rusku
  • Nemeckí výrobcovia údenín dostali za kartel pokuty takmer 340 mil.eur
  • V eurozóne klesla stavebná produkcia v máji o 1,5 %
  • Rusko oznámilo, že rokovania s EK o dodávkach plynu Ukrajine sa odkladajú
  • Volkswagen sa údajne zaujíma o kúpu Fiatu
  • Predaj áut v Európe aj v júni opäť vzrástol, už desiaty mesiac po sebe
  • Talianska ekonomika tento rok vzrastie len o 0,2 %
  • Kurz eura prvýkrát od februára klesol pod 1,35 USD/EUR

Ďalšie články o európskej a svetovej ekonomike na CFO.sk za uplynulý týždeň:

Začalo sa šieste kolo rokovaní o voľnom obchode medzi EÚ a USA

14.7.2014

Delegácie vyjednávačov z USA a Európskej únie (EÚ) dnes odštartovali nové, šieste kolo rokovaní o prelomovej dohode o voľnom obchode na oboch stranách Atlantiku. Koniec rokovaní však ešte nie je ani na dohľad, konštatuje agentúra DPA.

Takzvaná dohoda o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) by mala odstrániť všetky prekážky vo vzájomnej obchodnej výmene medzi USA a EÚ. Cieľom ambicióznej dohody je zrušiť colné poplatky a obmedzenia, zvýšiť obchodnú výmenu, a tým aj hospodársky rast EÚ a USA. Obe strany rokujú o dohode už zhruba rok. Podľa nemenovaného zdroja z Bruselu EÚ dúfa, že sa im podarí uzavrieť rokovania začiatkom roka 2016, pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré sa uskutočnia v novembri 2016.

Európska komisia odhaduje, že zavedenie plnohodnotnej dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA, ktorá odbúra colné bariéry a zosúladí všetky normy, by mohlo priniesť zisky vo výške 100 miliárd eur ročne. To zodpovedá zhruba 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) Európskej únie. Zvýšenie výkonu ekonomiky EÚ by mohlo viesť k vytvoreniu približne 2 miliónov nových pracovných miest.

Ale aj skromnejšia dohoda o liberalizácii obchodu, keď by sa nepodarilo odbúrať všetky existujúce prekážky, by podľa odhadov komisie znamenala ekonomický prínos vo výške 25 miliárd eur ročne.

Čínska ekonomika v 2. kvartáli zažehnala obavy zo spomalenia a mierne zrýchlila

16.7.2014

Hrubý domáci produkt (HDP) Číny v 2. kvartáli vzrástol medziročne o 7,5 %. To je mierne zrýchlenie oproti 1. štvrťroku a o niečo lepší výsledok, ako predpovedali analytici. Vyplýva to z oficiálnych údajov čínskeho štatistického úradu, ktoré zverejnili agentúry Reuters a DPA.

Tento výsledok sa zhoduje s cieľom vlády v Pekingu, ktorá chce za celý rok dosiahnuť expanziu ekonomiky o minimálne 7,5 %. Okrem toho, výkon druhého najväčšieho svetového hospodárstva v uplynulom kvartáli o 0,1 % prekročil odhady analytikov.

Čínske banky poskytli v júni nové úvery v celkovej hodnote 1,08 bilióna CNY (128 miliárd eur), čo je takmer o 20 % viac, ako sa očakávalo. Vyplýva to zo správy čínskej centrálnej banky. Vláda tiež výrazne zvýšila svoje výdavky. V júni 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím vlani vyskočili o 26,1 % na 1,65 bilióna CNY. Peking prostredníctvom týchto peňazí napríklad urýchľuje výstavbu železničnej siete. Viac peňazí tiež smeruje do výstavby bytov.

Na porovnanie, v prvých troch mesiacoch tohto roka sa HDP Číny zvýšil o 7,4 %. Zo štatistík ďalej vyplýva, že fixné investície do aktív, ktoré sú jedným z motorov čínskej ekonomiky, za prvých šesť mesiacov 2014 stúpli o 17,3 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sa zvýšia o 17,2 %.

Americká centrálna banka zrejme začne zvyšovať úrokové sadzby skôr, než sa predpokladalo

15.7.2014

Americká centrálna banka Fed môže začať zvyšovať úrokové sadzby skôr a vyšším tempom, než sa doteraz predpokladalo. A to v prípade, ak sa bude situácia na trhu práce naďalej zlepšovať rýchlejšie, ako prognózuje menová rada banky (FOMC). Dnes to pred Kongresom povedala šéfka Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RTTNews.

Podľa Yellenovej americká ekonomika pokračuje v oživovaní, zatiaľ sa však úplne nezotavila. Preto bude centrálna banka pokračovať v podpore ekonomiky, aby sa zrýchlil jej rast a zlepšili podmienky na trhu práce.

Väčšina ekonómov očakáva, že kľúčový úrok, ktorý je v USA prakticky na nule od decembra 2008, sa nezvýši skôr než v lete 2015. Fed bude naďalej pokračovať v obmedzovaní programu nákupu dlhopisov, pričom podľa aktuálneho plánu by sa mal program úplne skončiť v októbri, povedala Yellenová.

Miera nezamestnanosti v USA sa v priebehu uplynulého roka znížila približne o 1,5 percentuálneho bodu a v júni dosiahla 6,1 %. To je asi o 4 percentuálne body menej ako počas vrcholu finančnej a hospodárskej krízy. Inflácia sa v uplynulých mesiacoch tiež zrýchlila a dostala sa na 1,8 %, čo je už tesne pod 2-% inflačným cieľom Fed.

Yellenová však upozornila na to, že vyhliadky ekonomiky stále obklopuje "veľká neistota". Trh teda nemôže očakávať bezprostredné zvýšenie úrokových sadzieb.

Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní

15.7.2014

Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní. Naznačuje to májový rast kľúčového ukazovateľa - indexu vedúcich ekonomických indikátorov (Leading Economic Index, LEI), ktorý ukazuje, akým smerom sa v nasledujúcich mesiacoch pohne štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny, konštatuje agentúra RTTNews.

Podľa najnovšieho prieskumu výskumného ústavu Conference Board sa LEI pre Španielsko v máji medzimesačne zvýšila o 0,4 % na 106,7 bodu po revidovanom raste o 0,1 % v apríli a v marci. Za šesť mesiacov do konca mája vzrástla hodnota LEI pre Španielsko o 1,1 %.

Index, ktorý naznačuje, ako sa bude vyvíjať španielska ekonomika najbližšieho pol roka, vychádzal z piatich ukazovateľov, ktoré hodnotia ekonomickú aktivitu krajiny. A z nich štyri zaznamenali v máji rast: maloobchodný predaj, spotreba domácností, zamestnanosť aj priemyselná produkcia bez stavebníctva.

Tieto výsledky naznačujú, že španielska ekonomika, ktorá vlani v 2. kvartáli konečne prekonala recesiu, po takmer piatich rokoch vytrvalého poklesu, bude pokračovať v zotavovaní, aj keď zatiaľ výraznejšie nezrýchli.

EÚ musí na zabezpečenie dostatku elektriny investovať 2,2 bilióna USD

15.7.2014

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) odporúča, aby EÚ v nasledujúcich 20 rokoch investovala obrovské prostriedky do výstavby elektrární. Portál iDNES ďalej uvádza, že v opačnom prípade hrozia výpadky v zásobovaní elektrickou energiou.

Hlavný ekonóm agentúry Fatiha Biroly konštatoval, že EÚ nezvláda svoju energetickú politiku. EÚ by mala do roku 2035 investovať do výroby elektriny 2,2 bilióna USD (1,61 bilióna eur). Väčšina sumy by sa mala vložiť do výstavby veterných, solárnych, vodných a iných energetických kapacít. Ich celkový inštalovaný výkon by mal dosiahnuť 740.000 megawattov. Európe sa nepodarilo znížiť svoju závislosť na dovoze energie, a to vrátane plynu z Ruska. Biroly zdôraznil, že "nejde o úder" do vetra, ale o vážne varovanie. "Európsky trh sa ocitol v nebezpečných vodách. Musí sa zorganizovať od základu novým spôsobom, inak sa ponoríme do tmy," uviedol expert v rozhovore pre rakúsky denník Kurier.

Energetickým koncernom sa však do rozširovania jestvujúcich kapacít veľmi nechce z ekonomických dôvodov, lebo v dôsledku štedrých dotácií obnoviteľných zdrojov klesla veľkoobchodná cena elektriny.

EÚ zastaví financovanie nových rozvojových projektov v Rusku

16.7.2014

Lídri Európskej únie (EÚ) chcú zabrániť tomu, aby Európska investičná banka (EIB) a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) financovali nové projekty v Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zablokovanie úverov na rozvojové projekty má byť súčasťou nových sankcií voči Moskve, ktoré sa pripravujú v reakcii na ruské akcie na Ukrajine. Vyplýva to z návrhu, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters.

Lídri EÚ, ktorí sa majú dnes stretnúť v Bruseli, požiadajú EIB, aby zastavila financovanie nových projektov v ruskom verejnom sektore, uvádza sa v návrhu uznesenia lídrov únie. Krajiny únie budú tiež spolupracovať na pozastavení financovania nových projektov v Rusku cez EBOR.

EÚ tiež rozšíri rozsah zmrazených aktív ruských firiem a ďalších organizácií, ktoré podkopávajú suverenitu Ukrajiny.

Nemeckí výrobcovia údenín dostali za kartel pokuty takmer 340 mil.eur

16.7.2014

Nemecký protimonopolný úrad FCA udelil tento týždeň pokuty v hodnote takmer 340 miliónov eur nemeckým výrobcom údenín za fixovanie cien. Informoval o tom na internetovej stránke denník Wall Street Journal.

Pokuty v hodnote 338 miliónov eur udelil úrad celkovo 21 výrobcom údenín, medzi nimi aj najpopulárnejším producentom klobás. Podľa FCA sa zástupcovia firiem desiatky rokov pravidelne stretávali a diskutovali o vývoji na trhu a cenách, no od roku 2003 už rokovania vyústili do konkrétnych dohôd a kolektívneho zvyšovania cien. Vyplýva to zo záverov vyšetrovania, ktoré úrad spustil po anonymnom udaní.

"K fixovaniu cien dochádzalo dlhé roky," povedal šéf FCA Andreas Mundt. Jedenásť spoločností sa rozhodlo počas vyšetrovania s úradom spolupracovať a vinu aj priznali. Ďalšie firmy, medzi nimi aj Herta, dcérska spoločnosť švajčiarskeho potravinárskeho koncernu Nestlé, vinu odmietajú a plánujú sa proti pokute odvolať.

FCA pokuty pre jednotlivé firmy nezverejnil, no uviedol, že sa pohybujú od niekoľko stoviek tisíc eur do miliónov eur. Ako Mundt dodal, pokuta síce na prvý pohľad vyzerá mimoriadne vysoká, no taká extrémna nie je, ak sa vezme do úvahy počet potrestaných firiem, obdobie, počas ktorého k fixovaniu cien dochádzalo, ako aj hodnota trhu s týmito výrobkami.

V eurozóne klesla stavebná produkcia v máji o 1,5 %

17.7.2014

Stavebná produkcia v eurozóne v máji v porovnaní s aprílom klesla o 1,5 % po 0,4-% náraste v apríli, uviedol Eurostat vo svojom prvom odhade. Štatistici revidovali aprílový rast z pôvodne uvádzaných 0,8 %. V marci sa stavebná produkcia medzimesačne znížila o 0,5 %.

V celej Európskej únii stavebná produkcia v máji medzimesačne klesla o 1,6 % po 0,3-% náraste v apríli.

Medziročné tempo rastu stavebnej produkcie sa v eurozóne rovnako ako v EÚ prudko spomalilo. V porovnaní s májom 2013 stavebná produkcia v eurozóne vzrástla o 3,5 % a v EÚ o 3,2 % po 7,4-% respektíve 7,1-% zvýšení v apríli.

Najprudší medzimesačný prepad stavebnej produkcie spomedzi krajín EÚ zaznamenalo v máji Nemecko (-4,9 %), nasledované Slovinskom (-3,7 %) a Českom (-3,6 %). Naopak, najviac sa stavebná produkcia zvýšila v Maďarsku (+2,3 %), za ktorým nasledujú Bulharsko (+1,7 %), Slovensko (+1,6 %) a Španielsko (+1 %).

Rusko oznámilo, že rokovania s EK o dodávkach plynu Ukrajine sa odkladajú

17.7.2014

Začiatok nových rokovaní medzi Európskou komisiou a Ruskom o dodávkach plynu na Ukrajinu sa odkladá na budúci týždeň. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva energetiky.

Podľa ministerstva rokovania, ktorých cieľom je vyriešiť spor medzi Ruskom a Ukrajinou o cenu plynu, boli odložené na žiadosť komisie.

Európska únia (EÚ) má obavy, že spor o cenu plynu medzi Moskvou a Kyjevom sa môže skončiť zastavením jeho dodávok do celej Európy, podobne ako v minulosti. Rokovania medzi oboma krajinami, ktoré koncom mája a začiatkom júna sprostredkovala komisia, stroskotali.

Ruský štátny energetický gigant Gazprom následne od 16. júna zastavil dodávky suroviny na Ukrajinu, pretože Kyjev v požadovanom termíne neposlal Moskve žiadne peniaze. Okrem toho Rusko prešlo na zálohové platby, čiže požaduje od Ukrajiny, aby zaplatila za plyn vopred a až potom obnoví jeho vývoz do susednej krajiny a dodá jej len toľko suroviny, koľko si predplatí.

Ukrajine sa ale nepáči cena za plyn, ktorú jej Moskva účtuje od začiatku apríla, a to 485 USD (358,41 eura) za 1000 kubických metrov (m3) plynu. Táto cena je najvyššia spomedzi zákazníkov Gazpromu. Jedným z dôvodov je zavedenie cla pre Ukrajinu. Rusko bolo ochotné Kyjevu clo odpustiť, čím by cena plynu klesla o 100 USD. Ale Ukrajina pripomína, že túto úľavu by mohla Moskva kedykoľvek zrušiť a žiada trhovú cenu za plyn, až potom je ochotná zaplatiť.

Volkswagen sa údajne zaujíma o kúpu Fiatu

17.7.2014

Nemecký koncern Volkswagen (VW), ktorý je najväčším výrobcom áut v Európe, sa zaujíma o kúpu talianskeho rivala Fiat. Uviedol to dnes na svojej internetovej stránke nemecký mesačník Manager Magazin, ktorý sa odvoláva na nemenovaný zdroj z firmy. Informáciu prevzala agentúra Reuters.

Nemecký časopis bez konkrétnejších podrobností tvrdí, že majitelia Fiatu sa chcú v budúcnosti sústrediť na prestížnu značku športových vozidiel Ferrari namiesto tradičnej výroby automobilov.

Majitelia oboch koncernov sú však ešte ďaleko od dosiahnutia dohody o cene za talianskeho výrobcu vozidiel, tvrdí Manager Magazin.

Vedenie Volswagenu aj Fiatu odmietli komentovať tieto špekulácie. VW sa však netají tým, že by chcel predbehnúť japonskú Toyotu a stať sa najväčším výrobcom áut na svete.

Predaj áut v Európe aj v júni opäť vzrástol, už desiaty mesiac po sebe

17.7.2014

Dôvodom je zotavovanie ekonomík eurozóny. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.

Podľa najnovších údajov združenia európskych výrobcov áut ACEA sa počet registrácií nových osobných áut v Európskej únii (EÚ) v júni 2014 v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 4,3 % na 1,23 milióna vozidiel z 1,18 milióna vozidiel.

Nemecko bolo pritom jediným veľkým automobilovým trhom v EÚ, ktorý zaznamenal v sledovanom mesiaci pokles predaja medziročne o 1,9 %. Na druhej strane, dopyt po autách vo Francúzsku v júni vzrástol o 2,5 %, v Taliansku o 3,8 %, v Británii o 6,2 % a v Španielsku až o 23,9 %. Aj v zadlženom Grécku a Portugalsku, ktoré v máji vystúpilo zo záchranného programu, počet nových registrovaných áut v júni prudko stúpol, a to v prípade Grécka o 41 % a v Portugalsku o 24 %.

Za prvých šesť mesiacov roka sa predaj nových áut v Európe zvýšil o 6,5 % na 6,62 milióna vozidiel.

Spomedzi automobiliek sa darilo najmä francúzskemu Renaultu, ktorého predaj v júni vzrástol o vyše 24 %. Volkswagen, najväčší výrobca áut v Európe, hlási za jún nárast predaja v EÚ medziročne o 2,5 %, z toho odbyt modelov Seat a Škoda sa zvýšil zhodne o 13 %, dopyt po modeloch Audi stúpol o 1,4 %, ale predaj vozidiel značky Volkswagen klesol o 2,8 %. BMW, najväčší svetový výrobca luxusných áut, zaznamenal v júni nárast predaja v EÚ o 4,5 %.

No júnový odbyt PSA Peugeot Citroën v EÚ klesol o 0,2 % a znížil sa aj dopyt po modeloch Ford (o 0,9 %) a Hyundai (4,9 %).

ACEA zhromažďuje údaje z 28 členských štátov EÚ bez Malty, a tiež bez Nórska a Islandu.

Talianska ekonomika tento rok vzrastie len o 0,2 %

19.7.2014

Rím 19. júla (TASR) - Talianska centrálna banka znížila prognózu rastu domácej ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a APA.

Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa v tomto roku zvýši len o 0,2 %, a nie o 0,7 %, ako sa doteraz predpokladalo, uvádza sa v kvartálnej správe centrálnej banky. V roku 2015 by sa tempo rastu ekonomiky malo zrýchliť na 1,3 %.

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny v 1. štvrťroku klesla o 0,1 %. Rastové vyhliadky sú podľa centrálnej banky neisté, pretože geopolitické napätia môžu mať negatívny vplyv na svetový obchod.

Od začiatku celosvetovej finančnej krízy v roku 2007 talianska ekonomika klesla o 9 %. Premiér Matteo Renzi sa pokúša oživiť rast znížením daní a štrukturálnymi reformami. Z dôvodu slabej ekonomiky zostáva nízko aj inflácia. V roku 2014 podľa centrálnej banky talianske spotrebiteľské ceny vzrastú len o 0,4 %.

Zväz talianskych zamestnávateľov Confindustria znížil svoju rastovú prognózu v júni. V prebiehajúcom roku počíta rovnako ako centrálna banka so zvýšením HDP len o 0,2 %.

Kurz eura prvýkrát od februára klesol pod 1,35 USD/EUR

18.7.2014

Kurz spoločnej európskej meny v piatok klesol pod hranicu 1,35 USD/EUR prvýkrát od februára. Informovala o tom agentúra DPA.

Euro popoludní zmazalo časť strát a predávalo sa po 1,3516 USD. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok napoludnie referenčný kurz na 1,3525 (vo štvrtok tiež 1,3525) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7394 (0,7394) eura.

Nové geopolitické napätie malo zatiaľ len obmedzený vplyv na devízový trh. Údajné zostrelenie civilného lietadla na východe Ukrajiny ani začiatok pozemnej ofenzívy Izraela v pásme Gazy nespôsobili predpoludním výraznejšie pohyby na devízovom trhu. Až popoludní na krátky čas klesol kurz spoločnej európskej meny pod úroveň 1,35 USD/EUR a dostal sa až na 1,3491 USD/EUR, čo bolo najmenej od začiatku februára.

Obchodníci hovoria o hmatateľnej nervozite na trhu. Investori sa po páde malajzijského lietadla na Ukrajine boja pritvrdenia sankcií voči Rusku.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: