Makro & Odvetvia | Svet

Ekonomický prehľad 28. týždeň: EÚ a svet

Májové spomalenie priemyselnej produkcie v najväčších krajinách Eurozóny, rozhodnutie americkej centrálnej banky o ukončení kvantitatívneho uvoľňovania kurzom eurodolára príliš nepohlo. Prehľad vybraných ekonomických správ zo sveta za uplynulý týždeň.

OBSAH

  • Nemecká priemyselná produkcia v máji nečakane klesla
  • Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu sú stabilné
  • Taliansku opätovne hrozí skĺznutie do recesie
  • Francúzsky aj taliansky priemysel v máji klesli
  • Fed v októbri ukončí program stimulov
  • Banco Espirito Santo cez víkend urýchlene vymenila členov vedenia, materská skupina nesplatila načas svoj dlh
  • Euro sa minulý týždeň držalo v okolí hladiny 1,3600 EURUSD

Nemecká priemyselná produkcia v máji nečakane klesla

7.7.2014

Nemecká priemyselná produkcia zaznamenala v máji medzimesačne nečakaný pokles, ktorý bol zároveň najprudší za viac než dva roky. Dôvodom bol na jednej strane výrazný pokles produkcie v stavebníctve, ako aj geopolitické faktory (najmä kríza na Ukrajine). Informoval o tom portál RTTNews.

Priemyselná výroba v Nemecku klesla v máji oproti aprílu o 1,8 %. To znamená pokles tretí mesiac po sebe a zároveň najvýraznejšie tempo poklesu od apríla 2012, keď produkcia v priemysle klesla o 2 %.

Ekonómovia predpokladali mierny rast o 0,2 %. V apríli priemyselná produkcia klesla o 0,3 %, čo znamenalo revíziu smerom nadol. Výraznou mierou sa pod májový pokles podpísal sektor stavebníctva, kde produkcia klesla o 4,9 %.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná výroba v Nemecku zvýšila v máji o 1,3 %. Analytici pritom počítali s rastom o 3,8 %.

Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu sú stabilné

8.7.2014

Dodávky plynu do Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu sú stabilné. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení ruského štátneho energetického koncernu Gazprom, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Ruský koncern v júni zastavil export plynu na Ukrajinu, pretože vláda v Kyjeve mu v stanovenom termíne neuhradila platby za predchádzajúce dodávky. To vyvoláva obavy z prerušenia transportu komodity do celej Európy.

Gazprom je kľúčovým dodávateľom zemného plynu do Európskej únie (EÚ), ktorá z Ruska dováža viac než štvrtinu zo svojej celkovej spotreby komodity. Väčšinu z tohto objemu transportuje Rusko do únie cez ukrajinskú sieť plynovodov.

Kyjev a Moskva sa však opäť sporia o ceny a podmienky dodávok suroviny, už tretíkrát od roku 2006. Moskva sa preto snaží v budúcnosti Ukrajinu úplne obísť, a to prostredníctvom dvoch projektov - Severného prúdu, ktorým transportuje plyn cez Baltské more, a Južného prúdu, ktorý by mal prepravovať plyn do Európy cez Čierne more.

Taliansku opätovne hrozí skĺznutie do recesie

10.7.2014

Taliansko môže skĺznuť do tretej recesie za posledných päť rokov, obávajú sa ekonómovia. Dôvodom ich znepokojenia je nečakaný a prudký pokles priemyselnej produkcie. Informovala o tom agentúra DPA.

Priemyselná výroba v Taliansku klesla v máji 2014 v porovnaní s aprílom až o 1,2 %. Ekonómovia pritom očakávali jej rast na úrovni 0,2 %.

"Výsledky sú horšie, než naznačovali aj najpesimistickejšie prognózy," povedal Paolo Mameli, ekonóm banky Intesa Sanpaolo. Zároveň poukázal na to, že úroveň priemyselnej produkcie "sa nebezpečne priblížila k rekordne nízkym úrovniam z marca a apríla 2009".

Vzhľadom na tento fakt Mameli uviedol, že "čo sa týka návratu k ekonomickému rastu v 2. kvartáli tohto roka, medzi analytikmi začínajú rásť obavy". V 1. štvrťroku totiž ekonomika Talianska medzikvartálne klesla o 0,1 %. Prvé oficiálne údaje o vývoji ekonomiky za 2. štvrťrok by mali byť zverejnené 6. augusta.

Ak by sa nepriaznivé prognózy potvrdili, talianskej vláde to skomplikuje plán znižovania rozpočtového deficitu. Stanovený plán vlády totiž vychádza z prognózy, že v tomto roku vzrastie ekonomika o 0,8 %.

Francúzsky aj taliansky priemysel v máji klesli

10.7.2014

Francúzsky a taliansky priemysel nepríjemne prekvapili trhy. Ich výkon totiž v máji klesol, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že bude pokračovať v raste. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Presnejšie, podľa štatistík sa index priemyselnej produkcie v druhej najväčšej ekonomike eurozóny, vo Francúzsku, v máji medzimesačne znížil o 1,7 %. Analytici pritom odhadovali, že stúpne o 0,2 % po aprílovom náraste o 0,3 %.

Dôvodom horších ako očakávaných výsledkov bol pád výrobného sektora vo Francúzsku, medzimesačne o 2,3 %.

Aj taliansky priemysel sklamal trhy. Jeho produkcia sa v máji znížila medzimesačne o 1,2 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že stúpne o 0,2 %. Taliansko je pritom treťou najväčšou ekonomikou menového bloku. Aj v tomto prípade je za slabými výsledkami výrobný sektor. Jeho výkon sa v máji znížil o 1,5 %, kým výkon banského a ťažobného sektora vzrástol o 3,8 % a produkcia energií, plynu a pary stúpla o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní však taliansky priemysel v máji vzrástol, a to o 1,8 %.

Fed v októbri ukončí program stimulov

10.7.2014

Americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, v októbri ukončí program stimulov, ak si hospodárstvo krajiny udrží súčasné tempo rastu. Vyplýva to zo zápisu z júnového zasadania Fedu, ktorý dnes zverejnil britský portál BBC.

Fed od septembra 2012 nakupuje americké vládne dlhopisy, aby stlačil ich výnosy a podporil rast ekonomiky. Oznámenie o plánovanom ukončení stimulov tak signalizuje, že americká ekonomika je už podľa Fed schopná pokračovať v raste aj bez jeho pomoci

V súčasnosti Fed nakupuje vládne dlhopisy v objeme 35 miliárd USD mesačne. To je menej ako v januári, keď centrálna banka nakúpila štátne obligácie za 85 miliárd USD a oznámila, že začne obmedzovať program stimulov a každý mesiac zredukuje sumu určenú na nákup dlhopisov o 10 miliárd USD.

Zápis z júnového zasadania Federálneho výboru pre operácie na voľno trhu (FMOC) odhalil, že centrálna banka bude pokračovať v redukcii stimulov o 10 miliárd USD mesačne do októbra, kedy naposledy zníži sumu určenú na podporu ekonomiky o zvyšných 15 miliárd USD.

Investori dlho čakali na určenie presného dátumu, ktorý rozptýlil neistotu na trhu. Špekulovalo sa totiž, že banka možno potiahne svoj program stimulov do konca tohto roka. Wall Street teraz obrátila pozornosť na úrokové sadzby a hľadá odpoveď na otázku, kedy Fed zvýši úroky z krátkodobých úverov zo súčasnej nulovej úrovne, na ktorej ich drží od krízy v roku 2008. Vyhlásenie centrálnej banky nemalo veľký vplyv na pohyb kurzu dolára voči euru.

Banco Espirito Santo cez víkend urýchlene vymenila členov vedenia, materská skupina nesplatila načas svoj dlh

14.7.2014

Predstavenstvo druhej najväčšej portugalskej banky - Banco Espirito Santo (BES) - cez víkend urýchlilo výmenu vedenia, aby upokojilo nervozitu na trhoch, ktorú vyvolali problémy skupiny Espirito Santo International (ESI). Informovali o tom agentúra Bloomberg a britský portál BBC.

Novým generálnym riaditeľom banky sa stal Vitor Bento. Jeho zástupcom je José Honorio a post finančného riaditeľa obsadil Joao Moreira Rato. Táto trojica nahradila vo funkciách členov zakladateľskej rodiny Ricarda Salgada, Josého Manuela Espirito Santa a José Mariu Ricciardiovú, ktorí rezignovali na svoje posty.

Portugalská centrálna banka nariadila totiž Banco Espirito Santo, aby zvolala cez víkend mimoriadnu schôdzu predstavenstva. Dôvodom boli otrasy na trhoch a vlna výpredajov, ktorú rozpútali minulý týždeň problémy skupiny ESI. Tá už koncom minulého roka čelila vyšetrovaniu pre nejasnosti v účtovných výkazoch.

Audit, ktorý nariadila portugalská centrálna banka, odhalil, že ESI sa nachádza vo vážnych finančných problémoch a jej hospodárenie vykazuje účtovné nezrovnalosti (napríklad výrazné precenenia aktív). K vystupňovaniu problému potom došlo v priebehu minulého týždňa, keď sa ESI oneskorila so svojimi platbami držiteľom krátkodobých dlhopisov. To len utvrdilo investorov v predstave, že finančná skupina stráca schopnosť plniť svoje záväzky a jej situácia je kritická.

Hodnota akcií Banco Espirito Santo sa v dôsledku toho prepadla o 36 % a ratingové agentúry Standard & Poor’s a Moody’s Investors Service 11. júla znížili banke ratingovú známku. ESI je pritom hlavným akcionárom Espirito Santo Financial Group (ESFG), ktorá je zase štvrtinovým vlastníkom Banco Espirito Santo.

Kritici už v minulých rokoch vyjadrili obavy z prílišnej závislosti v konglomeráte Espirito Santo, ktorý okrem finančnej inštitúcie zahŕňa tiež obchodné reťazce či spoločnosti zo sektora zdravotníctva. Obavy sa potvrdili po tom, čo bolo ESI nútené pre zabezpečenie dostatočnej likvidity predávať veľké množstvo dlhopisov na trhoch, ktoré sprostredkovávali jej vlastné banky. Jej problémy so splácaním tak v spletitej štruktúre vyvolávajú oprávnené otázky ohľadom angažovanosti dcérskych spoločností a hrozby rozšírenia problémov materskej skupiny na dcéry. Náhľad do celkovej štruktúry komplikuje aj fakt, že ESI je súkromná entita a nepodlieha takým regulačným požiadavkám, ako spoločnosti kótované na burzách.

Banco Espirito Santo dnes zároveň oznámila, že na 31. júla zvolala zhromaždenie akcionárov, na ktorom schvália nové vedenie.

Euro sa minulý týždeň držalo v okolí hladiny 1,3600 EURUSD

Ing. Dana Vrabcová (Špacírová), analytička Poštovej banky, 14.7.2014

Pondelkové obchodovanie na menovom páre  EURUSD bolo prevažne pokojné, keďže na trhu  chýbali zásadnejšie zverejnenia. Hneď v ranných  hodinách prišli dáta z nemeckého priemyslu  v podobe májovej produkcie, ktoré zaostali za  očakávaniami a euro tak zrazili mierne nadol.  Dopoludnia sa euro voči doláru obchodovalo  prevažne pod hladinou 1,3600 EURUSD, ktorá  vytvárala určitú rezistenciu, teda úroveň brzdiacu  prípadné posilnenie spoločnej meny.

Ani utorok  nepriniesol na devízový trh väčší vzruch a euro  sa voči doláru naďalej obchodovalo v pohodlnom  okolí hladiny 1,3600 EURUSD. Pred mikrofóny sa  postavili viacerí predstavitelia ECB, ktorí však len  dookola omieľali staré známe formulky, že úrokové sadzby v eurozóne zostanú nízko po dlhší čas a že kurz eura nie je predmetom cielenia  v podaní ECB.

Stredajšie obchodovanie na menovom páre EURUSD sa až do príchodu amerických obchodníkov k monitorom nieslo v pokojnom duchu a euro sa voči doláru držalo na dohľad hladiny 1,3600 EURUSD. Už okolo štvrtej popoludní ale euro výraznejšie posilnilo  smerom k úrovni 1,3640 EURUSD a to bez toho, že by na trh presiakli nejaké zásadné správy. Bola to skôr len krížová reakcia na vývoj iných  menových párov a krosov. Časť týchto ziskov euro do večera stratilo, no po zverejnení zápisnice z ostatného zasadnutia amerického Fed-u sa  opäť vyšvihlo nahor až k úrovni 1,3650 EURUSD.

Minútky zo stretnutia amerických centrálnych bankárov totiž neboli také jastrabie, ako sa  očakávalo. Fed potvrdil, že ak sa ekonomický výhľad zásadne nezhorší, kvantitatívne uvoľňovanie sa stane minulosťou v októbri. Po  stredajšom zverejnení zápisnice z ostatného zasadnutia amerického Fed-u sa tak euro voči doláru dostalo nad hladinu 1,3650 EURUSD. Dlho  sa tu ale neohrialo a už vo štvrtok zamierilo nadol, pričom opäť testovalo aj hladinu 1,3600 EURUSD. Dôvodom oslabovania eura boli najmä  neuspokojivé dáta priemyselnej produkcie z viacerých krajín eurozóny, ktoré opäť poukázali na zraniteľnosť európskej ekonomiky. Pod pokles  kurzu spoločnej meny eurozóny voči doláru sa ale podpísali aj obavy o bankový sektor v Portugalsku.

Piatok bol na udalosti chudobný a euro  tak nedostalo žiadny impulz k výraznejšiemu kurzovému pohybu. V posledný obchodný deň uplynulého týždňa sa tak euro voči doláru  obchodovalo v tesnej blízkosti hladiny 1,3600 EURUSD, kde napokon týždeň aj uzavrelo.  

Kurzy mien našich susedov zo stredoeurópskeho regiónu boli uplynulý týždeň voči euru stabilné a v celotýždennom zúčtovaní si len nepatrne  polepšili. Poľský zlotý sa v piatok večer voči euru obchodoval na úrovni 4,1410 EURPLN a za týždeň tak voči spoločnej mene eurozóny posilnil  o necelé dve desatinky percenta. Nepatrné posilnenie na úroveň 310,15 EURHUF si zaknihoval aj maďarský forint. Tradične najstabilnejšou  bola česká koruna, ktorej kurz sa voči euru aj uplynulý týždeň držal v okolí hladiny 27,440 EURCZK.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: