Makro & Odvetvia | Trhy

ECB prekvapivo uvoľňuje menovú politiku, euro spadlo pod 1,300 USD/EUR

ECB dnes znížila úrokové sadzby o 0,1% a ohlásila nový program nákupu dlhopisov, aby oživila stagnujúcu infláciu v eurozóne, euro poobede zareagovalo prudkým oslabením o 1,6% až na 1,294 USD/EUR

Zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB) bolo vo štvrtok omnoho zaujímavejšie, než sa očakávalo. Pôvodné predpoklady totiž počítali s tým, že ECB potvrdí úrokové sadzby na súčasnej úrovni a následne budeme počas tradičnej tlačovej konferencie naťahovať uši a čakať, či a čo povie prezident ECB Mario Draghi o prípadnom kvantitatívnom uvoľňovaní na európsky spôsob.

ECB však po dlhej dobe prekvapila a pristúpila k zníženiu úrokových sadzieb na nové historické minimá. Všetky tri sadzby sa s účinnosťou od 10. septembra znížia o desatinu percentuálneho bodu. Základná sadzba sa tak dostane na úroveň 0,05 percenta, refinančná sadzba na 0,30 percenta a depozitná sadzba na – 0,20 percenta. Posledná menovaná sadzba je pritom tá, okolo ktorej bolo po júnovom znížení do záporného teritória toľko vzruchu.

Centrálni bankári však dodržali nepísané pravidlo z minulosti, že medzi jednotlivými krokmi uvoľňujúcimi menovú politiku si ponechajú aspoň trojmesačný „čas na rozmyslenie“. Krok centrálnych bankárov môžeme označiť za opodstatnený – miera inflácie v eurozóne poklesla v auguste už len na 0,3 percenta a je tak hlboko pod inflačným cieľom na úrovni tesne pod dvomi percentami.

Mario Draghi a jeho kolegovia zároveň oznámili, že ECB v októbri začne skupovať dlhové cenné papiere kryté aktívami (ABS) a spúšťa tiež nový program nákupov krytých dlhopisov (CBPP). Malo by sa tak jednať už o tretiu sériu takýchto nákupov, ktoré ECB po prvýkrát predstavila v lete 2009 a nanovo spustila v novembri 2011. V priebehu 12 mesiacov od novembra 2011 ECB nakupovala na primárnom aj sekundárnom trhu dlhopisy so splatnosťou do 10,5 roka s ratingom na investičnej úrovni a podobné podmienky zrejme ECB predstaví aj v aktuálnom treťom kole nákupov. Nákupy podľa prezidenta Draghiho „podstatne“ ovplyvnia bilančnú sumu ECB.

Už mesiac august euru neprial a to voči doláru oslabilo o viac než dve percentá na ročné minimum. Ani do prvého jesenného mesiaca však spoločná mena eurozóny nevstúpila tou správnou nohou. Štvrtkové nečakané rozhodnutie ECB znížiť úrokové sadzby v eurozóne sa totiž postaralo o ďalší strmý prepad eura. To voči doláru prelomilo dôležitú technickú i psychologickú úroveň 1,3000 EURUSD. Túto hladinu pritom euro naposledy pokorilo v júli 2013.

Krok ECB znamená, že na trhu sa zrejme dočkáme ďalšieho oslabenia eura. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že nožnice medzi úrokovými sadzbami v eurozóne a USA sa budú ďalej roztvárať. Zatiaľ čo ECB menovú politiku ďalej uvoľňuje, Fed si pripravuje pôdu na jej sprísnenie už na začiatku budúceho roku. A zatiaľ čo základná sadzba ECB bude na konci roka 2015 pravdepodobne stále v blízkosti nuly, úrokové sadzby v USA by sa mohli dostať na úroveň 1 %. Klasické poučky pritom hovoria, že vyššie úročná mena má tendenciu posilňovať. A to je resp. bude aj náš prípad, a teda pravdepodobnejšie do ďalších mesiacov sa nám javí posilňovanie amerického dolára voči euru než naopak. Slabšie euro pocítia nielen exportéri a firmy, ale aj ľudia na svojich peňaženkách.

Samotné zníženie úrokových sadzieb ECB sa zrejme do nastavenia úrokov komerčnými bankami veľmi nepremietne, nakoľko sa opäť jedná len o symbolické znižovanie. Výška úrokov na úverových, ale aj vkladových produktoch je ale ovplyvnená okrem samotných trhových sadzieb aj obchodnou politikou jednotlivých bánk či konkurenčným bojom medzi nimi.

Tento článok sa páči

0

 luďom, hlasujte:


Počet komentárov: